Afbeelding

Kans voor boeren

Algemeen

INGEZONDEN - In Nederland is een drama gaande met veeboeren. De melk wordt net boven kostprijs bij de boer opgehaald. Sommige boeren denken: als we nu iets harder werken en meer melken, dan redden we het. Het kan ook anders. Meer plantaardige productie is beter voor onze gezondheid, de biodiversiteit en het landschap, en ook beter voor de melkprijs.

In 75 jaar is de totale massa van landbouwhuisdieren gegroeid tot zo’n 100 miljoen ton. De totale massa aan warmbloedige wilde dieren is zo’n 7 miljoen ton: roodborstjes, olifanten, giraffen, walvissen, enz.  In 75 jaar tijd is de veestapel wereldwijd 10 tot 20 keer groter geworden. Dus de kans dat er een ziekte overspringt van dier op mens (zoönose) is ook groter geworden. Ebola, Mexicaanse varkensgriep en corona zijn daar voorbeelden van. Sinds het melkpoederschandaal nam de import in China snel toe. In 2019 is er voor 1,3 miljard aan Nederlandse zuivel ingekocht. Maar China gaat zelf produceren en straks weer minder Nederlandse zuivel inkopen. De productie van zo veel dierlijk voedsel brengt veel uitstoot van stikstofoxiden met zich mee. Er is nu al schade van miljarden euro’s aan onze bossen. Er zijn meer nadelige gevolgen.

Maar er is een oplossing. Een koeboer heeft 30-40 hectare nodig voor een inkomen. Als de veestapel wordt gehalveerd, levert dat een veel betere melkprijs voor de boer op. De grond wordt goedkoper. Een tuinder heeft 1-2 hectare nodig voor een inkomen. Er kunnen 10.000-en tuinders makkelijker een bestaan opbouwen. Meer werkgelegenheid! Dat is ook beter voor de biodiversiteit, dus voor onze gezondheid en voedselzekerheid. De NatuurSchoonWet uit 1928 komt nu goed van pas. Die wet regelt vrijstelling van WOZ- en overdrachtsbelasting en andere voordelen.

Dit helpt. Stel een boer heeft 5 hectare aaneengesloten grondgebied. Dan moet hij daarvan 30% bos of natuur maken. Daar kan hij geen mais meer telen of koeien weiden. Mais levert nu €1850,- per ha. Dus hij derft €2775,- aan inkomsten, maar hoeft geen €4000,- aan WOZ-belasting te betalen. Notenbomen kunnen wel €2000,- per ha per jaar aan noten opleveren en linden kunnen wel 500 kilo per ha aan honing opbrengen. De provincie vergoedt het omvormen van landbouwgrond tot natuurterrein.

Dus als een aantal boeren de NSW-landgoedstatus aanvraagt, is dat goed voor hun portemonnee, voor de biodiversiteit en de werkgelegenheid in de agrarische sector, en interessant voor recreanten.

Otto Koedijk

Uit de krant

Moederdag met high tea en
Moederdag met live muziek bij de Vroolijke Frans Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Claptunes eindelijk in Brummen Algemeen 8 uur geleden
Regionale talenten te beluisteren in Buurthuis.
Open Podium in Buurthuis Leuvenheim Algemeen 8 uur geleden
Landgoed Middachten ligt prachtig in De Steeg. Foto: Middachten.nl
Verhalen over landgoed Middachten Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Eerbeek Schoon voor een afval vrij dorp Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 10 uur geleden
Het ABBA projectkoor zong op verzoek nogmaals 'Waterloo'.
Waar een klein koor groot in kan zijn Algemeen 10 uur geleden
Met batdetectors zijn geluiden van vleermuizen te ervaren.
Vleermuizen mystiek en mysterieus Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00
Harry Tabor voor zijn Primera-vestiging. Foto: Vincent van Leest
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 26 apr, 09:00