Afbeelding

Panel spreekt zich uit over wonen en dienstverlening

Gemeentenieuws

BRUMMEN/ EERBEEK – Zorgen voor betaalbare woningen. Maar ook langer zelfstandig wonen en bouwen van nieuwe woningen. Dat zijn volgens de panelleden van Brummen Spreekt de belang- rijkste onderwerpen die de gemeente moet oppakken bij de uitwerking van de woonagenda. Deze en andere uitkomsten van het onderzoek onder het inwonerspanel over wonen in de gemeente Brummen zijn te lezen in het onderzoeksrapport op de website www.brummenspreekt.nl. In totaal hebben 691 van de 1.122 panelleden deelgenomen aan het onderzoek eind 2019. Een respons- percentage van 62 procent. Onderzoeksbureau Moventem laat weten dat door het grote aantal respondenten het onderzoek statistisch betrouwbaar is.

Overigens werden in het onderzoek in november/december 2019 ook twee andere onderwerpen aan de orde gesteld. Zo werden er enkele vragen gesteld over de gemeentelijke dienstverlening. Het gaat daarbij om jaarlijks terugkerende vragen, waardoor het mogelijk is een vergelijking te maken. De gemeentelijke dienstverlening wordt door het panel gewaardeerd met het rapportcijfer 6,6, de gemeentelijke communicatie en informatie met een 6,5 en de samenwerking met inwoners en organisaties met een 6,4. Dit laatste cijfer is hoger dan in 2018, beide andere waarderingscijfers vertonen een minimale daling. De rapportage biedt waardevolle informatie om te sturen op de kwaliteit van de dienstverlening. Ook kan met deze gegevens de landelijke website www.waarstaatjegemeente.nl worden geactualiseerd.

De panelleden kregen ook enkele vragen voorgelegd over de ervaringen met het panel, dat in 2014 van start is gegaan. Het rapportcijfer dat het panel krijgt is een 7,1. Een kwart van de panelleden heeft echter geen of onvoldoende het gevoel dat er iets met de onderzoeksresultaten gedaan wordt. Voor het gemeentebestuur reden om op korte termijn de panelleden hierover meer inzicht te geven.

Prettig wonen

Het merendeel van de vragen ging echter over het wonen in de gemeente Brummen. Uit het onderzoek blijkt dat velen met veel plezier in de gemeente Brummen wonen. 65 procent heeft geen plannen om (op termijn) te verhuizen, 35 procent wel. Echter van deze laatste groep wil het merendeel blijven wonen in de gemeente Brummen (64%). Zij hebben hun vizier vooral gericht op een koopwoning (53%), maar een deel (29%) heeft de voorkeur voor een huurwoning.

De gemeenteraad heeft een woonagenda vastgesteld die in 2020 wordt uitgewerkt in een uitvoeringsplan. Het panel laat weten dat vooral starters/jongeren (35%), senioren (30%) en gezinnen met kinderen (11%) belangrijke doelgroepen zijn. Ook heeft het panel een mening over hoe de gemeente een oplossing kan vinden om vraag en aanbod op de woningmarkt beter op elkaar aan te laten sluiten. 40 procent spreekt zich uit voor het bouwen van meer seniorenwoningen, 33% voor het bouwen van starterswoningen en hetzelfde percentage voor het realiseren van huurwoningen met een lage huurprijs.

Inwonerspanel

Het inwonerspanel Brummen Spreekt bestaat sinds eind 2014 en telt meer dan 1100 panelleden. Iedere inwoner vanaf 16 jaar kan zich hiervoor aanmelden. Ongeveer driemaal per jaar kan het panellid zijn of haar mening geven over een actueel onderwerp. Bent u nog geen lid van het inwonerspanel? Schrijft u dan nu in via de website www.brummenspreekt.nl.

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 17 uur geleden
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 20 uur geleden
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 20 uur geleden
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 20 uur geleden
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 20 uur geleden
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 20 uur geleden
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 20 uur geleden
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 20 uur geleden
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 20 uur geleden
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 20 uur geleden