Harde kern vrijwilligers Voedselbos.
Harde kern vrijwilligers Voedselbos.

Brummense Voedselbos leeft in onzekerheid

Algemeen

BRUMMEN - Na 6 jaar noeste arbeid in het Brummense Voedselbos is het dit jaar tijd om letterlijk en figuurlijk meer vruchten te plukken. Ruim 25 vrijwilligers werken wekelijks aan dit meerjarige plan om te laten zien hoe een voedselbossysteem werkt. De Gemeenschap in Brummen loopt hiermee landelijk voorop en laat zien hoe op een vernieuwende manier samengewerkt kan worden door mens en natuur. Kijk wat de natuur je vertelt en hoe je daar op in kunt spelen. Het voedselbos is zoveel meer dan je in eerste instantie ziet. Het gaat om landschapsbewustzijn. In het kader van zorg dragen voor de aarde zou dit voedselbos ingericht kunnen worden met ecologische woningen om te laten zien hoe Nederland zou kunnen wonen. Er ligt zelfs al een professioneel plan, gemaakt met woningzoekenden die zo willen wonen. Studenten uit heel Nederland komen naar Brummen om te kijken hoe hier met de openbare ruimte wordt omgegaan. Omringende scholen, BSO’s en Stichting Philadelphia komen hier niet alleen leren van de natuur maar ook gewoon genieten, net als de vele wandelaars met hun dieren. Het is een prachtplek in ontwikkeling die leuk is voor kinderen met de natuurspeelplek maar met ook een notenbos, een systeem voor wateropvang en bloemenweides, een kruidenspiraal, een slangenwal, een insectenhotel, een stilteplaats en een ontmoetingsplek. Het gaat dus ook om de sociale dynamiek. Het is een win/win situatie waarbij verbinding met alles wat leeft gevoeld kan worden.

Vanaf het begin is samen opgetrokken met de gemeente waarbij duidelijk was dat er op afgebakende kavels ruimte zou komen voor woningen. In eerste instantie zouden er 10 woningen komen, dat werd opgerekt naar 60 maar voor de versnelling van de Regiodeal met de Rijksoverheid zijn het er op deze locatie nu ineens 140. Een groot verschil!

“We zouden betrokken worden bij de planning, maar er lag opeens een proefverkaveling waarin de opgebouwde waarden van deze plek niet terugkomen.” zegt voedselbos-woordvoerder Chantal van Genderen “Projectbureau Maan presenteert plannen waarin het voedselbos niet eens voorkomt. Alsof we geen co-creatie proces met de Gemeente zijn aangegaan! Dat roept veel vragen op, want wat is samenwerken met de Gemeente dan waard? Daar krijgen we geen antwoord op. Wil de Gemeente Brummen echt op deze manier omgaan met initiatieven waar zoveel tijd, energie en gemeenschapskapitaal in is gaan zitten? Daar zit de pijn, juist nu er steeds meer geoogst kan worden. Want hoe mooi zou het zijn als Brummen zou laten zien hoe duurzaam wonen en leven samen kan gaan en wat echte participatie betekent?”

Meer informatie en rondleidingen zie www.voedselbosnieuweerven.nl

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 26 apr, 09:00
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 26 apr, 09:00
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 26 apr, 09:00
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 26 apr, 09:00
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 26 apr, 09:00