Stikstofbijeenkomst Brummense boeren.
Stikstofbijeenkomst Brummense boeren.

Stikstofbijeenkomst Brummense boeren met gedeputeerde Drenth

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN - Alle boeren uit de gemeente Brummen zijn de afgelopen weken persoonlijk uitgenodigd door de CDA-fractie van de gemeente Brummen om in gesprek te gaan met CDA-gedeputeerde Peter Drenth, over de “Gelderse Maatregelen Stikstof “. Afgelopen dinsdag was er een grote opkomst van meer dan 50 boeren en boerinnen in de stal van de familie Beker in Cortenoever, hoe toepasselijk. 

Een korte rondvraag onder diverse boeren leert dat ze nieuwsgierig zijn naar de toonzetting van het verhaal. Is er perspectief? De ellende die over ze wordt uitgestort maakt in ieder geval dat er onderling meer saamhorigheid is ontstaan. Ieder boerenbedrijf is verschillend en dan niet alleen qua ligging en bedrijf maar ook of er een opvolger is of niet.

Iedereen heeft deze zomer wel de omgekeerde vlaggen en boerenzakdoeken gezien in Nederland en zo ook in Brummen. Blauw-wit-rood, boeren in nood, dat was het signaal. De vlaggen vertegenwoordigen niet alleen het boerenprotest; ook veel burgers voelen dat er veel aan de hand is in Nederland. Het gaat om de toekomst van veel boerenbedrijven en de voedselproductiecapaciteit van Nederland. Opvattingen van wetenschappers omtrent stikstof spreken elkaar tegen. Het woord stikstof wordt te pas en te onpas gebruikt maar waar gaat het nu eigenlijk over? Ammoniak (NH3) en NOx (lachgas en andere stikstofoxiden) zijn niet één op één vergelijkbaar. 

Natuurbeleid lijkt gereduceerd tot stikstofbeleid, met de redenering dat meer uitstoot altijd zou leiden tot verslechtering van de natuur. Voor deze belasting wordt het Aerius-model gebruikt; een omstreden rekeninstrument dat moet aantonen waar teveel stikstof wordt uitgestoten en door wie. Johan Remkes had een lijstje van 600 piekbelasters, dat volgens minister van der Wal niet bestaat. Erg verwarrend. Deze piekbelasters zouden óf moeten verdwijnen of hun bedrijf moeten aanpassen om het voort te zetten. De vraag rijst dus; is er een stikstofcrisis? Als het echt een crisis is gaat het ons dan niet allemaal aan? Burgers en consumenten mogen ook meer bewust worden van hun handelen. De meningen van deskundigen zijn verdeeld en boeren hebben het er maar mee te doen. 

Peter Drenth kon in elk geval de boeren duidelijk maken, dat in de Gelderse Maatregelen Stikstof staat opgenomen dat niet alleen de boeren, maar iedereen zijn steentje moet bijdragen aan de oplossing van het probleem: industrie, verkeer en bouw. De reactie van de boeren hierop was in het algemeen positief.

De Brummense boeren zijn al langer met elkaar in gesprek over hoe ze hun bedrijfsvoering kunnen veranderen. Ze willen investeren, innoveren en extensiveren, wat meer ruimte voor hun koeien geeft. Ze volgen cursussen over natuurinclusieve landbouw. Brummen is op dit gebied een pilot-gemeente van de provincie. Ook zijn Brummense boeren bezig om gezamenlijk een agrarische gebiedscoöperatie op te richten. Deze coöperatie heeft als doel om landbouwgrond van stoppende boeren beschikbaar te houden voor de landbouw en een platform te vormen dat met de overheid in gesprek kan gaan namens de boeren. Daarmee loopt Brummen voorop in Gelderland.

Peter Drenth gaf aan dat hij goed begrijpt dat de boeren erg gefrustreerd zijn door het grillige en vaak onnavolgbare beleid. Hij was het met hen eens dat boeren behoefte hebben aan perspectief, en een duidelijk, langjarig consistent agrarisch beleid. 

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 26 apr, 09:00
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 26 apr, 09:00
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 26 apr, 09:00
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 26 apr, 09:00
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 26 apr, 09:00
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 26 apr, 09:00