Afbeelding

Gelderse stikstofaanpak: 13 bedrijven uitgekocht

Algemeen

REGIO - Met de vrijwillige aankoop van 13 agrarische bedrijven voor 32 miljoen euro gaat in Gelderland de uitstoot van stikstof met bijna 60.000 kilo omlaag. De Gelderse stikstofaanpak draagt bij aan natuurherstel, maar er moeten nog flinke stappen worden gezet. De landbouw heeft tot nu toe het meeste bijgedragen aan het verminderen van de stikstofuitstoot.

Een en ander blijkt uit de ‘Voortgangsrapportage Gelderse Maatregelen Stikstof 2021-2025’. De rapportage laat zien dat de Gelderse aanpak goed werkt. Naast de vrijwillige opkoop van bedrijven is voor de landbouw een regeling opengesteld waarbij bedrijven onderzoeken hoe ze met innovatie kunnen zorgen voor minder stikstof. Voor de industrie wil Gelderland eind 2023 met een innovatieregeling te komen. Voor mobiliteit zijn maatregelen onderzocht die nu deels in het provinciale mobiliteitsbeleid worden uitgewerkt.

Te veel aan stikstof is slecht voor de natuur zorgt er ook voor dat bijvoorbeeld woningbouwplannen niet gerealiseerd kunnen worden. De Gelderse stikstofaanpak richt zich dan ook op een gezonde natuur, een leefbaar landelijk gebied, een gezonde, gewaardeerde en groene landbouw en ruimte voor wonen en werken. In de rapportage is terug te lezen dat de afgelopen 3 jaar veel tijd is gestoken in het maken van afspraken en het voorbereiden van maatregelen. Daarvoor is veel overleg met meer dan 60 verschillende partners, uit de sectoren bouw, industrie, landbouw, mobiliteit en natuur. Waaronder ook waterschappen en gemeenten. Onder meer is afgesproken dat alle sectoren zorgen voor 25 procent minder stikstof in 2025. Een deel van de maatregelen is nu in uitvoering, een groot deel volgt de komende tijd.

Er komt ook meer geld om sneller een aantal maatregelen te nemen. Het Rijk zegde Gelderland in augustus hiervoor 257 miljoen euro toe. Bijvoorbeeld voor innovatie en verduurzaming, meer vrijwillige opkoop van (boeren)bedrijven en het stimuleren van oplossingen bij de industrie. Maar ook voor natuurmaatregelen zoals productiebos met houtoogst veranderen in natuurbos en het vergroten en vergoeden van landschapselementen in agrarisch gebied.

Er zijn meer kansen om te versnellen, maar daarvoor is Gelderland ook afhankelijk van het Rijk. Zoals voor vrijwillige opkoop van industrie. Daarvoor is het Rijk nog op zoek naar 100 miljoen euro. De grootste stikstofvermindering uit de mobiliteit moet komen uit de binnenvaart. Ook hiervoor is een investering van het Rijk nodig.

Uit de krant

Een prijsje winnen als je opruimt? Hoe leuk is dat?
Zwerfvuil rapen, best leuk! Algemeen 17 mei, 09:00
Speciaal voor dit concert breidt "Luigi Consort" uit tot 10 strijkers.
Strijkkwintet speelt Bach en Vivaldi Algemeen 17 mei, 09:00
Reinand en Sandra Nikkels begonnen een buurtkastje. Foto: Rutger Jongejan.
Buurtkastje als ondersteuning voor minima Algemeen 17 mei, 09:00
Dennis Nugteren en Mourad el Ansari winnaars Jeu de boule toernooi
Geslaagd Hazenberg jeu de boule toernooi Algemeen 17 mei, 09:00
De biljarters sluiten competitie af.
Zonnige afsluiting Biljartvereniging De Boerderij in Plein 5. Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Kom je (proef)voetballen bij vv Oeken? Algemeen 17 mei, 09:00
Veilig oefenen met fietsen op een verkeersplein.
32 basisscholen in Gelderland in de race voor een ANWB Verkeersplein Algemeen 17 mei, 09:00
Ruim 17.000 zonnepanelen moeten tijdelijk worden verwijderd.
Regenjas voor vuilstort Doonweg in Eerbeek Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Ergenis in de Gemeente Brummen. Ingezonden 17 mei, 09:00
Ellen Lammersen neemt cheque in ontvangst.
Uitreiking attentie mantelzorgers Algemeen 17 mei, 09:00
Foto ter illustratie.
Waterleidingbreuk tijdens vullen brandweerauto Algemeen 17 mei, 09:00
HDR opname door Rutger Jongejan.
Noorderlicht ook zichtbaar in Brummen Algemeen 17 mei, 09:00
Loenen 1935. Bron: Nieuwe Apeldoornse courant 7-8-1935
Rubriek oud: Loenen Algemeen 17 mei, 09:00
De heerlijke taartenkraam was goed gevuld.
Zonnige Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 17 mei, 09:00