Hay Verstappen (68)
Hay Verstappen (68)

Hay en HelemaalGroen

Algemeen

BRUMMEN - Hay Verstappen (68) woont in Brummen. Als ICTer woonde en werkte hij jarenlang in het westen. Hij geniet van het rustige dorp en de mooie omgeving. Bij zwerfvuilrapen gebruikt hij de app HelemaalGroen, al vergeet hij die soms aan te zetten. Hij is deelnemer aan ´Brummen Zonder Zwerfvuil´ waar twintig dorpsbewoners aan meedoen. Hay heeft de app onder de aandacht gebracht omdat het prettig is te weten wie waar heeft opgeruimd. Elke maand ontdoen ze met zo´n tien personen het dorp van zwerfvuil. Hij raapt ook wel in z´n eentje. Hay vindt het prettig om zijn ergernis over afval op straat om te zetten in iets positiefs door het op te ruimen.

Materialen kregen ze van de gemeente, waarmee het contact erg goed is. Er is regelmatig overleg met een ambtenaar én met de wethouder, deze dialoog is inspirerend. Hay denkt samen met de groep na over het voorkómen van zwerfvuil. Ze hebben frisse ideeën waar goed naar geluisterd wordt. Ze maken pamfletten over zwerfafval, er staan informatie- borden in het dorp met uitspraken op luchtige toon die het voorkomen van zwerfvuil promoten en ze vertellen op scholen over hun werk. De wens van Hay en zijn mede zwerfvuilrapers is dat er een gedragsverandering gaat ontstaan onder jongeren. Iedereen weet dat dit een langdurig proces is. 

Zorg voor het milieu en het voorkomen van ´Plastic Soup´ in de rivieren en in zee is een belangrijke motivatie voor Hay. Hij is ook lid van Schone Rivieren, dat de toevoer van plastic via de rivieren bij de bron wil tegenhouden. Dat peuken veel plastics bevatten weten veel mensen niet eens. Na drie jaar is in Brummen duidelijk te zien dat het dorp een stuk schoner is dankzij de actieve zwerfvuilrapers.

Hoe werkt HelemaalGroen? 

HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken (app.helemaalgroen.nl). Activeer de app wanneer je begint met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje naar oranje en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door de ruim 11.000 deelnemers wordt de kaart van Nederland steeds groener. Het is prettig om je route te zien, die van deelnemers uit de eigen omgeving en uit de rest van het land. (www.helemaalgroen.nl).

In 2022 zijn nu al 189.000 kilometers geregistreerd ontdaan van zwerfvuil in Nederland. Na ruim drie jaar is duidelijk dat dit door Jaap de Boer (Achterhoek) gestarte burgerinitiatief breed wordt gedragen. Het leuke aan het initiatief is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend, fietsend of in een scootmobiel.

Brummen telt 23 deelnemers bij ANBI stichting HelemaalGroen, zij maakten dit jaar al 1021 km schoon. In de gemeente Berkelland gebruikt ruim 1% van alle inwoners (489) de app en is al 19.000 km geregistreerd opgeschoond. Doe jij ook mee? Samen kleuren we Nederland groen en alle beetjes helpen!                                                                                                                 

Afbeelding
Nieuwe presentatie kleding voor SHE 3 Algemeen 31 mrt., 09:00
Afbeelding
Minister Ernst Kuipers houdt zich afzijdig Algemeen 31 mrt., 09:00
Afbeelding
Zeer geslaagd 50+ tennistoernooi Algemeen 31 mrt., 09:00
Afbeelding
Waardering dienstverlening gemeente gedaald Algemeen 31 mrt., 09:00
Afbeelding
Ontmoet de boswachter op Landgoed Leusveld Algemeen 31 mrt., 09:00
Afbeelding
ijsselmarke Deel 8) Het boerenbedrijf Bouman Algemeen 31 mrt., 09:00
Afbeelding
Expositie schilderijen Emeke Buitelaar bij Gallery Aaldering Algemeen 30 mrt., 18:23
Afbeelding
Oud ijzeractie vv SHE Algemeen 30 mrt., 18:16
Afbeelding
Henk en Ank de Boer -Fokkema 50 jaar getrouwd. Algemeen 30 mrt., 17:17
Afbeelding
Baasje gezocht voor kanaries Algemeen 30 mrt., 15:55
Afbeelding
Opheffing veerpont Ingezonden 30 mrt., 15:09
Afbeelding
Start inschrijvingen voor Wandel4daagse Eerbeek Algemeen 30 mrt., 13:47
Afbeelding
De echte weidevogel problemen! Ingezonden 30 mrt., 13:39
Afbeelding
“Rhienderen Werkt !" Algemeen 30 mrt., 13:23