Afbeelding

Bekroonde natuurfilmer Ruben Smit kijkt na heftige ervaring heel anders naar natuur

Algemeen

LEUVENHEIM - In een lange periode waarin hij ernstig ziek was, heeft natuurfilmer Ruben Smit zichzelf ‘herontdekt’ door op een heel andere manier naar de natuur te leren kijken. De Leuvenheimer had geen andere keus. Door de ziekte van Lyme zag hij wazig en kon hij hooguit een uur per dag rechtop lopen.

Dit ene uurtje per dag gebruikte Smit om met een analoge camera in zijn woonomgeving foto’s te schieten. “Het zijn heel persoonlijke landschapsfoto’s die vaak te maken hadden met mijn toenmalige situatie. Ik was ook heel erg bezig met het zoeken naar herstel en dat projecteerde ik in de foto’s.”

Het project duurde van eind juli 2019 tot en met maart 2020. Smit maakte ongeveer tweehonderd foto’s en hield daarnaast een dagboek bij. Uiteindelijk selecteerde hij iets meer dan honderd foto’s voor zijn boek ‘Perspectief zonder horizon - Persoonlijk Landschap’ waarin hij ook dagboekpassages verwerkte.

Eigen wereld

Behalve dat hij graag zijn verhaal wil vertellen, hoopt Smit lezers, die zelf door ziekte een zware tijd doormaken, met zijn boek houvast te bieden. “Ik merkte dat de wereld van ernstig zieken een heel eigen wereld is. Zij doen niet volledig mee in de maatschappij. Ook nu in coronatijd zitten heel veel mensen in een donker hol en ik wil hen graag helpen.”

Zijn besluit om ondanks zijn belabberde toestand de natuur in te trekken, is volgens Smit ‘het begin van de route naar herstel geweest’. De ellende begon in maart 2019. In een week kreeg hij zes migraineaanvallen. “Elke aanval bracht mij verder de diepte in. Ik had een soort hersenmist, was duizelig en extreem gevoelig voor daglicht en geluiden. Ik kon niets meer, zelfs niet meer normaal met mijn kinderen communiceren.”

Ernstigste variant

Nadat hij in de lente en zomer van 2019 van alles probeerde om beter te worden, besloot Smit zijn bloed in Düsseldorf te laten onderzoeken. Op zijn verjaardag, 31 oktober - Ruben zat toen alleen in een vakantiehuisje op Schiermonnikoog – kreeg hij de uitslag. “Ik besefte dat ik de ernstigste variant van Lyme had die in je hersenen gaat zitten.”

Bijna twee jaar later, in augustus 2021, belandde Ruben in de praktijk voor natuurlijke en biologische geneeskunde van Patrik Beaumont in Sint Odiliënberg. Een combinatie van alternatieve antibiotica en frequentietherapie (trillingen) sloeg aan: “Ik had het idee dat ik weer helderder zag, de mistflarden trokken op. Nu kan ik iedere week iets langer achter een computer zitten en voorzichtig mijn werk als filmmaker oppakken.”

Gevoel voor het kleine

Ruben Smit is bekend om zijn bekroonde documentaires ‘De Nieuwe Wildernis’ en ‘Wad’. Hij is daar trots op, maar door de ervaringen tijdens zijn ziekte gaat hij voortaan anders te werk: “Ik ben nu veel rustiger en in staat op een intiemere en meer diepgravende manier naar de natuur te kijken. Ik ga denk ik veel meer dingen maken met het gevoel voor het kleine en minder voor het grote.”

Het fotoboek Perspectief zonder horizon - Persoonlijk Landschap van Ruben Smit is verkrijgbaar bij alle boekhandels en te bestellen via ISBN NR 978-90-9035220-6.

Door Rudi Hofman

Inzet 'Uit de as herrezen'
Inzet 'Verval op de bodem'

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 14 uur geleden
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 17 uur geleden
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 17 uur geleden
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 17 uur geleden
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 17 uur geleden
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 17 uur geleden
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 17 uur geleden
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 17 uur geleden
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 17 uur geleden
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 17 uur geleden