Logo brummensnieuws.nl

Winter rondwandelingen bij de Herenboeren

LOENEN - In de regio tussen Apeldoorn, Hoenderloo, Zutphen en Dieren is sinds eind mei 2019 Herenboerderij de Groote Modderkolk in Loenen actief. Het is de tweede Herenboerderij in Nederland. Het Herenboerenconcept vindt meer en meer zijn weg in Nederland, overal ontstaan initiatieven en inmiddels zijn er 8 boerderijen operationeel.

Een Herenboerderij is een coöperatief gemengd bedrijf, eigendom van uiteindelijk zo’n 200 huishoudens uit de regio, naar het concept van Herenboeren Nederland. Het is een boerderij waar duurzaam, puur en eerlijk voedsel wordt geproduceerd exclusief voor de leden-Herenboeren. De boer of boerin in werkt in dienst van de coöperatie en voor de leden geldt: ‘meewerken mag, heel graag zelfs’. 

De Herenboerderij levert groenten, eieren, vlees en op termijn ook fruit. Op de Herenboerderij lopen kippen vrij rond (behalve nu er ophokplicht is vanwege de vogelgriep), varkens kunnen scharrelen en in de modder baden en de koeien lopen met hun kalveren als familiekudde in de wei. 

Het eten dat van de Herenboerderij komt, gaat direct van het land naar het bord; geen vervoer, geen tussenhandel, geen winkels. Geen overbodig plastic…
Het eten wordt geoogst en dezelfde dag opgehaald en is daardoor supervers.

Een huishouden dat graag Herenboer wil worden betaald eenmalig een bedrag. Hiermee zijn en wordt het terrein verder ingericht en investeringen gedaan zoals het aanschaffen van gereedschap, hekwerk, beregening. Elk huishouden betaalt iedere week een vast bedrag aan contributie per gezinslid.

Ben jij een liefhebber van lekker, vers en gezond voedsel uit je eigen streek?
Ook eens ervaren hoe de leden van Herenboeren de Groote Modderkolk in Loenen samen met boerin Marleen dat voedsel verbouwen? Misschien wilde je al langer meer weten over het Herenboerenconcept of overweeg je om lid te worden van de coöperatie maar heb je nog vragen? Of wil je voor je instapt nog een keer met eigen ogen zien waar straks je eten vandaan komt?

Ook al is er in de winter minder op de akker te zien, we geven toch graag tijdens een uitleg over de werkwijze, de organisatie van de Herenboeren en de gezonde producten van onze boerderij.  Er zijn in de maand november weer 2 rondleidingen op de boerderij waar je alle kans hebt om je te laten informeren.

Zaterdag 7 november om 9.30 uur tot 11.00 uur.

Zaterdag 21 november om 9.30 uur tot 11.00 uur.

De herenboeren willen graag dat mensen zich van tevoren voor opgeven zodat ze de groep(en) ‘corona’ klein kunnen houden. Stuur een mail naar: grootemodderkolk@herenboeren.nl als je mee wilt doen aan de rondleiding.

Voor meer informatie bezoek: grootemodderkolk.herenboeren.nl

Meer berichten
 


Week 37

In week 37 was er geen puzzle De oplossing voor week 45: