Ondernemers in Brummen zijn gemeente moe

Algemeen

EERBEEK - Ondernemers in het Brummense centrum zijn klaar met de gemeente Brummen. Ondanks de vele contacten met ambtenaren en de bestuurders voelen zij zich niet gehoord. Besluiten worden genomen zonder hen te raadplegen, wensen van de ondernemers worden genegeerd, klachten niet serieus genomen.

Dat zegt Alice Weltvreden, voorzitter van de Ondernemers Vereniging Eerbeek. Enige weken geleden bracht zij een open brief in deze krant. Daarin werd ongenoegen geuit over het feit dat de gemeente de verwachting uitsprak dat de intocht van Sinterklaas ‘kleurrijk’ zou zijn. Dat was niet met de OVE, organisator van de Eerbeekse intocht, overlegd. Inmiddels is de onmin over dit feit bijgelegd -het ging om een ambtelijk verzuim in de communicatie- maar Weltevreden noemt het symptomatisch. Weltevreden: “Het staat niet op zichzelf, anders hadden we deze zaak niet aangezwengeld. Er zijn voorbeelden te over. Als ik vijf jaar geleden begin bij de plannen voor de herinrichting van de Stuijvenburchstraat. Met onze ideeën daarvoor is weinig gedaan, met klachten over de inrichting wordt niets gedaan. Het plein zou geheel vlak worden. Maar dat is het niet. Er zijn schuin aflopende delen. Het werk was nog niet klaar of er lag al een scootmobiel op zijn zij. De bestuurder had het hoogteverschil niet gezien. We hebben die schuine kanten als winkeliers maar afgezet met bloembakken. De lantaarns werken gebrekkig. Er staat een dode boom op het plein. Een stukje verderop is een boomspiegel neergelegd. De boom ontbreekt. De vlaggenmasten die eerder op het plein stonden zijn verdwenen. Wij wilden graag een blauwe zone in het kernwinkelgebied, maar het is gereduceerd tot het strookje, maffe scheve parkeerplaatsen aan het pleindeel van de Stuijvenburchstraat. Er lopen hier bij mij in de zaak met grote regelmaat winkeliers en bewoners binnen die klagen over dit alles. Maar hoe vaak we het ook neerleggen bij de gemeente: aangepakt wordt het niet.”

De winkeliers kwamen in 2014 zelf met een plan voor een fraaiere inrichting van het Eerbeekse dorpshart. Dat voorzag onder meer in de bouw van een Papierhuis in een nagelnieuw pand in het stationsgebied, met plek voor onder meer de Stichting Welzijn Brummen en het Gemeenteloket. Verder een park als groen dorpshart op het Kerstenterrein. Een facelift van de gevels van de winkelpanden op het Stuijvenburgplein. Weltevreden: “Maar goed dat Gemeenteloket zou en moest in de voormalige Rabobank komen. Kostte 3,5 ton in aankoop, nog 1,5 ton in de verbouwing. Het zit nu dicht. Vanwege corona. Maar gaat het nog open? Ik betwijfel het. En dat park? De gemeente wil er appartementen in meerdere lagen bouwen met winkels en wellicht horeca eronder.” Lees verder: groen of meer stenen in Eerbeek.

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 26 apr, 09:00
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 26 apr, 09:00
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 26 apr, 09:00
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 26 apr, 09:00
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 26 apr, 09:00
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 26 apr, 09:00