Logo brummensnieuws.nl

Bezuinigingen stuiten op massale bezwaren

BRUMMEN - Een betere inspreker kon de bibliotheek Brummen-Voorst zich niet wensen dan de 9-jarige Serena Nijskens uit Cortenoever. Het meisje sprak in bij de forumvergadering van de Brummense raad, waar de perspectiefnota 2020 2023 op de agenda stond. En daarin is vanaf 2021 een bezuiniging opgenomen van 100.000 euro voor de bibliotheek. Een bedrag dat de organisatie zegt niet te kunnen missen. Sluiting van een van de filialen dreigt dan.

Onbestaanbaar voor de jeugdige Cortenoeverse. "Ik vind het bezuinigen niet goed", zei ze. Mensen die de taal niet goed kennen, kunnen dat hier leren doordat ze boeken kunnen lenen en lezen. Dat is leuk en leerzaam. Plus dat het in de bibliotheek ook nog gezellig is. Je ziet steeds meer nieuwe mensen."

Samen met haar moeder Sharida haalde Serena bij scholen in de omgeving handtekeningen op om te protesteren tegen de bezuiniging. Ze verzamelde 400 stuks. Inmiddels hebben ruim 3500 mensen de petitie tegen de bezuiniging getekend.

Ook Dinanda Ek sprak in ten faveure van de bibliotheek. Ek is vrijwilligster bij de VoorleesExpress. Een initiatief bij de bibliotheek om kinderen met een taalachterstand extra begeleiding te geven. Zij begeleidt de 11-jarige Mohammed uit Somalië. Haar inspraak was een schets hoe zij met het jongetje de bibliotheek bezoekt, boeken selecteert (ook voor de andere kinderen in het gezin) en samen geniet van de aanwezigheid. "Wie een leven redt, redt de wereld", haalde Ek de Talmoed aan. " Beste raadsleden, als u de bieb redt, redt u het hele dorp."

Overigens waren zij niet de enige insprekers. Want de bezuinigen die de gemeente wil doorvoeren om financieel gezond te worden en diverse plannen te realiseren, raken veel organisaties. In totaal staan 130 bezuinigingen op de rol.

Zo sprak ook Douwe van de Valk in namens de organisatie van de jaarlijkse veteranendag in de gemeente Brummen. Jaarlijks ontvangt de organisatie 3.500 euro subsidie. Daarvoor kan een gezellige middag met hapjes en drankjes worden georganiseerd voor de Brummense veteranen. Jaarlijks wordt die door circa 100 personen bezocht. De subsidie dreigt echter te vervallen. Van de Valk: "Het is zo belangrijk voor deze groep om gelijkgestemden te kunnen ontmoeten. Er is ook een landelijke dag, maar daar kan niet iedereen naar toe. De oudste veteraan in Brummen is 95 jaar. De gemeente stelt nu voor om de dag een keer in de vijf jaar te organiseren. Maar dat is echt te weinig."

Ook de werkgroep Eerbeekse Beek liet van zich horen. Egbert van Gessel deed een beroep op de raad om toch vooral te investeren in de beek. Die is deels lek en te weinig zichtbaar. Van Gessel schetste een beeld van een beek die straks voldoende water voert, om de Eerbeekse Oliemolen aan te drijven en die vanwege de schoonheid en zichtbaarheid de toeristen van vakantiepark Coldenhove al wandelend het dorp invoert. Zijn suggestie was dan ook om een deel van de toeristenbelasting in te zetten voor revitalisering van de beek. Een investering van enkele tienduizenden euro's zou volgens hem een veelvoud van middelen bij bijvoorbeeld het waterschap kunnen losweken.

RTV Veluwezoom sprak bij monde van penningmeester Guus Koster ook al de zorg uit over het mogelijk kwijtraken van de subsidie van een kleine 12.000 euro. "Het is de enige financiering die we hebben. En daarmee kunnen we de boel net in de lucht houden. Geen subsidie, geen lokale omroep meer."  De omroep kreeg vorig jaar nog een omroepvergunning van de gemeente voor een periode van vijf jaar.

Giorgio Mediati, voorzitter van het Harmonie Orkest Brummen sprak in namens de vier Brummense muziekverenigingen. Die moeten samen 1600 euro inleveren, circa 10 procent van hun huidige subsidie. Mediati stelde dat de verenigingen financieel scherp aan de wind moeten zeilen en de 1600 euro node kunnen missen. "We doen al heel veel met vrijwilligers, ook het opleidingsprogramma dat ons schoolt. Als we de 1600 euro moeten missen, is er maar een optie: de contributie omhoog."

De raad moet 25 en 27 juni de knoop doorhakken over alle voorgestelde bezuinigingen.

Meer berichten
 


De oplossing voor week 41:

ZELDZAAMHEIDDe oplossing voor week 36: