Afbeelding

Weinig protesten meer tegen verbouwing RK kerk

Algemeen

Brummen - Na een stormachtige aanloop, waarbij veel omwonenden bezwaar maakten tegen de verbouwing van de R.K. kerk in Brummen, is de rust klaarblijkelijk teruggekeerd. De verbouwing is in een afrondende fase. Het gaat nu nog vooral om de kleur van de muren en de vorm van de lampen.

" Voor de zomer zal de opening plaatsvinden" , zegt ontwikkelaar Hans Pepers van Groupcare. Hij verwacht dat dat ergens in de maand mei zal zijn. De huisartsenpraktijk 'de Meidoorn' van Kerkhoven en Den Braven, Fysio Brummen en Vèrian zijn al zekere gebruikers in het pand. Er zijn nog een paar ruimtes beschikbaar voor zorgaanbieders. De bedoeling is om een samenhangend zorgcentrum te krijgen. Kerkhoven zegt hierover op de website van Groupcare "zodat we niet alleen naar de inhoud kijken, maar ook aan de wens werken om in één nieuwe ruimte te komen". Vèrian, de thuiszorgorganisatie, die nu nog op het Graaf van Limburg Stirumplein zetelt, dacht eind 2018 al naar de nieuwe locatie te kunnen verhuizen.

Pepers wil "vooral de zorginhoudelijke visie laten shinen. De ideeën van een investeerder in maatschappelijk vastgoed zijn niet zo belangrijk". Toch is deze "investeerder" met hart en ziel de verbouwing ingegaan. Door omzichtig te werken, zijn de bouwers gestuit op een aantal zaken, die voor het voormalige kerkbestuur van belang kunnen zijn. De eerste steen is gevonden, een perkamenten rol van het Bisdom Utrecht en diverse kruisjes waren verstopt in het gebouw. "Daar gaat zeker iets mee gebeuren" zegt Pepers. "Ik heb nu die perkamenten rol voor mij op mijn bureau liggen, wat we daarmee gaan doen kan ik nu nog niet zeggen maar daar kom ik snel op terug".

De laatste eredienst in de Andreas-kerk was zondag 13 maart 2016. Direct daarna ontspon zich een discussie over de verkoop en verbouwing. Door veel en vaak met de omwonenden in contact te treden, wist Groupcare de gesprekken te veranderen van discussie tot dialoog. De plannen werden toegelicht en aangepast. Het Gelders Genootschap, de vroegere Welstandscommissie, kon zich vinden in de verbouwings- en uitbreidingsplannen. Hoewel er nog een beroeps- en bezwaarprocedure liep tegen de door de gemeente afgegeven vergunning voor de bouw, werd begin 2018 gestart de kerk te verbouwen. Dit bezwaarschrift werd in het najaar van dat jaar ongegrond verklaard. Er is geen beroep ingesteld, waarmee de verbouwing helemaal volgens de regels was. In een latere editie zal deze krant uitgebreid ingaan op de opening van het gezondheidscentrum aan de Primulastraat.

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 15 uur geleden
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 18 uur geleden
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 18 uur geleden
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 18 uur geleden
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 18 uur geleden
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 18 uur geleden
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 18 uur geleden
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 18 uur geleden
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 18 uur geleden
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 18 uur geleden