Afbeelding

Roddelen is een rattenplaag

Columns

COLUMN: ‘Bovenpartijdige ambtsdragers’, zoals burgemeesters, moeten streng zijn in eigen huis en geliefd daarbuiten. Dat schreef columnist Hans Goslinga in dagblad Trouw naar aanleiding van het weifelende optreden van Kamervoorzitter Bergkamp in de affaire Arib. Met een zwakke voorzitter win je geen vertrouwen is zijn stelling.

De burgemeesters Aboutaleb in Rotterdam en Van der Laan ( l ) in Amsterdam zijn regenten die aan het criterium ‘streng in eigen huis en geliefd daarbuiten’ voldoen. Het zijn creatieve bestuurders die zich niet laten leiden door de waan van de dag, of politiek opportunisme. In Zutphen heeft hun collega Annemieke Vermeulen kennelijk haar krediet verspeeld. ‘Ze heeft kritisch naar zichzelf gekeken en ziet af van een herbenoeming’, zei de fractievoorzitter van de SP. De werkelijkheid is dat de raad haar laat vallen. Het publieke dossier van burgemeester Vermeulen is gevuld met anonieme bronnen en achterklap.

Het schijnt dat een raadsmeerderheid in Zutphen de burgemeester ‘eigenzinnig’ en ‘geen verbinder’ vindt. Dat laatste staat gelijk aan: we hebben haar niet aan een touwtje. Pieter Omtzigt was een vrije geest in de Tweede Kamer. Rutte en zijn coalitiepartners zagen hem liever in een ‘een functie elders’, maar het volk vertrouwt hem. In Zutphen verschuilen de raadsleden zich achter vertrouwelijkheid, zogenaamd om haar niet te beschadigen, maar juist de geheimzinnigheid knaagt aan haar reputatie. ‘Roddelen is een rattenplaag’ heb ik als jongetje geleerd.

Brummen heeft woelige jaren achter de rug. Coalities kwamen en gingen, maar de burgemeester is onomstreden. Dat was in het begin van deze eeuw wel anders. Als zelfstandig bestuursorgaan’, zoals interim-burgemeester Kozijn zich graag afficheerde, wilde hij zijn eigen wijsheid aan de raad opdringen. Ik was zelf raadslid en vond dat hij het wel eens bont maakte, maar dat kon in alle openbaarheid gezegd en uitgevochten worden.

Het zou best kunnen dat de burgemeester het veld moet ruimen, niet omdat hij geen verbinder is, dat is hij wel, maar omdat onze fragile gemeente bezwijkt onder de bestuurlijke last.

Afbeelding
Waterschap Vallei en Veluwe zoekt nieuwe jeugdbestuurders! Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Finale Hybride Dammen: Kleine foutjes grote problemen. Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Innovatiesubsidie leidt tot vernieuwend concept Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Gemeente, luister naar je inwoners! Ingezonden 1 dec., 09:00
Afbeelding
Eerbeek maakt zich klaar voor het Winter Weekend! Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Midwinterwandeling: Een betoverende wandeling vol gezelligheid Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Brummense uitslag verkiezingen Tweede Kamer volgt landelijk beeld Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Campagne 'Stop geweld tegen vrouwen' van start: Reuversweerd oranje uitgelicht! Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Rubriek Pennenlikkers: Agave Kruissen Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Oortveldruiters gaan weer oliebollen verkopen! Algemeen 30 nov., 16:11
Afbeelding
Kerstoptredens Popkoor Young Voices Algemeen 30 nov., 16:01
Afbeelding
Nieuwe taalvrijwilligers bij de Bibliotheek Algemeen 30 nov., 11:01
Afbeelding
Drie-koren winterconcert Algemeen 30 nov., 10:47
Afbeelding
Kerstnachtdienst in Loenen Algemeen 30 nov., 10:33