Afbeelding

Ze deden een plas…

Columns

COLUMN - Geen honderdjarige blijft onbezocht door burgemeester Alex van Hedel. En nu heeft hij de nieuwe gemeenteraadsleden opgewekt: zoek het individu op, zonder te vervallen in cliëntalisme (u vraagt en wij bedienen u). Het kan het vertrouwen in de politiek herstellen, denkt de burgemeester. Een gouden echtpaar bezoeken gaat wel, maar wat zeg je tegen de 75-jarige Ben Wissink die aan De Stentor vertelde dat hij op een gemeentelijke begraafplaats ‘gewoon tegen een boom aan pist’. Er is geen toilet beschikbaar en oude mannen kunnen hun plas niet ophouden. En wat tegen Frank Olijslagers die het idyllisch landschap in Hall ziet verdwijnen onder dertien hectare zonnepark?

Je kunt natuurlijk uitleggen dat de gemeente geen geld heeft voor wc’s op het kerkhof, of de energietransitie nog eens uit de doeken doen. Daar maak je geen vrienden mee en raadsleden laten het zuur liever aan B & W. Toch heeft de burgemeester een punt: loop niet als een mak schaap het Haagse geregel achterna, maar ‘durf waar nodig maatwerk te maken’.

Juist deze week waarschuwde het VN-klimaatpanel dat de omschakeling van fossiele naar duurzame energie te langzaam gaat. De gemeente levert maatwerk met maximaal honderd hectare zonneparken. ‘Niet bij ons’, roept Hall als velen. Over de inpassing moeten de ondernemers in gesprek met omwonenden. Dat is twee tegen een zegt Olijslagers, ‘de gemeente en de experts tegenover de omwonenden’. Daar zouden raadsleden met hun betrokkenheid twee tegen twee van kunnen maken.

In de Staten van Gelderland heeft de SP jaren lang actie gevoerd voor toiletten in de regionale treinen. Om er van af te zijn bouwde de provincie wc’s op de stations en krijgen nieuwe treinen een plee mee. Is het echt zo moeilijk een wc-deur open te houden in de gebouwtjes op het kerkhof? ‘Ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was’, maar niet volgens Alex Van Hedel.

Muus Groot

Overdekte vlooienmarkt te Zelhem. Foto: Animo Vlooienmarkten
Grote Vlooienmarkt te Zelhem Algemeen 10 uur geleden
Burgemeester van Hedel deelde mee hoe dingen tot stand zijn gekomen. Foto: Monique Schuite
Krijgt Brummen een AZC? Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Wat is nog normaal? Ingezonden 22 uur geleden
Foto: Gemmeke Caron
Brummense groep grootouders voor het klimaat opgericht Algemeen 22 uur geleden
Waar, waarom en hoe groeien deze bomen?
Basiscursus bomen van de Veluwezoom Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Wilders in Brummen Columns 22 uur geleden
Foto: P Rozendal
Eendracht verzorgt uniek feestconcert Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
De Leuvenheimse vlag Algemeen 22 uur geleden
Trotse eigenaren Hanno en Danielle. Foto: Monique Schuite
Met Hanno optiek de toekomst in kijken Algemeen 22 uur geleden
Foto ter illustratie.
Het eerste vliegtuig en de eerste auto in Leuvenheim Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Asielzoekers in Brummen? Ingezonden 22 uur geleden
Afbeelding
NLdoet actie op 16 maart bij vv Loenermark Algemeen 22 feb, 10:36
Afbeelding
SWB organiseert: "Contactgroep Omgaan met verlies en rouw" Algemeen 22 feb, 09:00