Wouter Aukema. Bron: Twitter
Wouter Aukema. Bron: Twitter

WOB-onderzoeker Aukema: ‘Als de feiten maar kloppen”

Algemeen

REGIO - 

WOB-onderzoeker Aukema: ‘Als de feiten maar kloppen”

Wie de naam Hoenderloo hoort, denkt meteen aan het ambachtelijke ijs van Co. Het is echter ook de thuishaven van WOB-onderzoeker en Data-analist Wouter Aukema. Wie is Wouter Aukema en wat is een WOB-onder(ver)zoek?

Bij een WOB-verzoek (Wet Openbaar Bestuur wat tegenwoordig WOO, Wet Open Overheid heet) kunnen burgers documenten opvragen die ten grondslag liggen aan besluitvorming van de Overheid. Binnen 4 weken dient daar een antwoord op te komen maar de afgelopen jaren hebben aanvragers soms meer dan een jaar op dat antwoord moeten wachten. 

In dat kader deed Wouter Aukema, onder andere, onderzoek naar de stikstofdata die het RIVM in 2020 moest vrijgeven. “ Ik focus mij daarbij op de brondata en niet op de depositiewaarde zoals het Aerius model het berekent, vertelt Aukema. Als je kijkt naar de brondata van omringende Europese landen, die ik ook heb, en hoe zich dat verhoudt ten opzichte van Nederland, dan blijkt er van alles mis te zijn met die stikstofdata. Ik kan er niet tegen als er beleid wordt gemaakt door gebrek aan de juiste informatie of verkeerde inzichten”.

Aukema is van nature ontzettend nieuwsgierig wat in zijn jonge jaren leidde tot het demonteren van allerlei apparaten. Zijn ouders hadden altijd extra stoppen in huis. Tijdens zijn VWO studie werkte hij met de eerste computers van die tijd.

In de jaren ‘90 ging Aukema werken voor een Venezolaanse Oliemaatschappij dat hoofdkantoor hield in Den Haag. “ Daar heb ik mijn beste leerschool gehad, zegt Wouter. Later ben ik naar Atos Origin gegaan, een internationale ICT dienstverlener”. 

In 1999 startte Aukema zijn computerbeveiligingsbedrijf Trust Factory. Daar werkte hij met zijn team aan de veiligheid van computersystemen.

In de zomer van het jaar 2000 werd het serieus toen Trust Factory werd gevraagd voor Defcon, een hackersconferentie in Las Vegas. Daar toonden ze aan wat er mis was met de beveiliging van de belangrijke software Lotus Notes, die nagenoeg alle banken, verzekeraars, accountantskantoren en inlichtingendiensten van overheden gebruikten om vertrouwelijke informatie in op te slaan en onderling uit te wisselen. Dit sloeg in als een bom en deze ontdekking haalde destijds de voorpagina van vele kranten. 

“Veel mensen hebben een blindelings vertrouwen dat alles veilig is maar niets is minder waar, zegt Aukema. Met name bij big data blijkt bij veel gerenommeerde bedrijven de deur wel dicht maar niet op slot”.

Nadat Aukema zijn bedrijf verkocht, verhuisde hij in 2014 van Den Haag naar Hoenderloo waar hij nog dagelijks onderzoek doet naar big data. Dit publiceert hij op Twitter.

Met een team van 7 mensen is ‘Stichting WOB-team’ opgericht. Ze bouwen aan een WOB-machine waarbij sneller door dossiers kan worden gespit. 

Aukema vertelt;“Tweede Kamerleden hebben een controlerende taak in onze parlementaire democratie. De hoeveelheid en complexiteit aan dossiers is zo groot dat bijna niemand in staat is om die controlerende taak uit te voeren.

Het WOB-team pleegt feitelijke observaties in officiële overheids publicaties en die stellen we ter beschikking aan alleTweede Kamerleden van de verschillende fracties van links tot rechts.

Er is behoefte aan zuivere inzichten, daarmee hopen we een bijdrage te leveren aan de democratie en dat schept veel voldoening.

Ons doel is om de WOB-machine verder uit te ontwikkelen zodat ook andere mensen in officiële overheidsdocumenten kunnen zoeken en onze politici kunnen helpen”,

Wouter Aukema is te volgen op Twitter @waukema. De publicaties zijn daar te vinden bij #wobteam.

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 26 apr, 09:00
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 26 apr, 09:00
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 26 apr, 09:00
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 26 apr, 09:00
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 26 apr, 09:00
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 26 apr, 09:00