Afbeelding

Brummen zoekt naarstig naar ambtenaren

Algemeen

BRUMMEN - Opvallend bericht op Facebook afgelopen week. Gepost door burgemeester Alex van Hedel. Hij schreef: “Toe aan een nieuwe uitdaging? Wij hebben een aantal top-vacatures in de aanbieding!” Waarbij het onder meer gaat om een beleidsmedewerkers op het terrein van arbeidsparticipatie, beschermd wonen en sociaal domein.

Al eerder was bekend dat Brummen moeite heeft om voldoende gekwalificeerde mensen aan te trekken. Drie jaar geleden uitte toenmalig wethouder Ine van Burgsteden in een raadsbrief al zorg over het op peil houden van het ambtenarenkorps. In kleine gemeente is het salaris van ambtenaren vaker (gemiddeld) kleiner dan in grotere gemeenten. Ook zijn er in grotere gemeenten vaak meer doorgroeimogelijkheden. Dat kan prikkelen om te solliciteren in een grotere gemeente. Daarbij zijn er in Brummen grote ambities die ambtelijke capaciteit vragen. 

Volgens woordvoerder van de gemeente Brummen Gert-Jan van dijk had de gemeentelijke organisatie op 1 februari 2023 elf openstaande vacatures. Zes vacatures ontstonden als gevolg van doorstroom of uitstroom van medewerkers, twee vacatures vooruitlopend op pensionering van medewerkers en drie vacatures voor nieuw ontstane functies op basis van de ambities van de gemeente. Ten opzichte van 2020 en 2021 is er een stijgende lijn te zien in het aantal vacatures.

Volgens Van Dijk heeft het aantal openstaande vacatures vooralsnog geen directe gevolgen voor de huidige slagkracht of dienstverlening. “Echter het betekent wel dat het ontwikkelen van nieuw beleid en het ontplooien van initiatieven om de slagvaardigheid en dienstverlening in de toekomst op het gewenste peil te houden of verder te verbeteren stagneert. Daarnaast verhoogt het de werkdruk op medewerkers hetgeen het risico op uitval kan vergroten.”

De gemeente anticipeert wel op de tekorten, die overigens niet alleen Brummen treffen, maar meerdere gemeenten in de regio, zo bleek recent uit een artikel in dagblad De Stentor. Van Dijk: “We verhogen de zichtbaarheid van vacatures door middel van specialisten op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. Er wordt veel aandacht besteed aan het prioriteren van de werkzaamheden van onze medewerkers om de werklast in balans te houden. Daar waar nodig worden specialisten op het betreffende werkgebieden ingehuurd. De doorstroom van medewerkers naar vacatures met ruimte voor persoonlijke ontwikkeling wordt gestimuleerd.”

Dat de burgmeester de vacatures op Facebook plaatste is volgens Van Dijk niet vreemd: “Hij heeft personeelsbeleid (HR) in zijn takenpakket. En uit zijn betrokkenheid heeft hij vermoedelijk ook een post op facebook gedeeld.”

De vacatures zijn overigens te vinden op: werkeningelderland.nl.

Uit de krant

Overhandiging cheque van €500,- voor Park ’t Goor.
Mooie opbrengst voor Kiboe en Park 't Goor Algemeen 3 mei, 15:28
Afbeelding
Woningnood in Brummen Ingezonden 3 mei, 09:00
Pouwel Inberg en Rik ten Broek gaan de wedstrijd aan.
Koningsdag met "Oranje op wielen" Algemeen 3 mei, 09:00
De gedecoreerden waren blij verrast met de nominatie voor de koninklijke onderscheiding.
Koninklijke onderscheiding voor vier vrijwilligers in de Gemeente Brummen. Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 3 mei, 09:00
Vraat door houtworm. Bron: Homedeal
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Gelderland Algemeen 3 mei, 09:00
Jan Jacobs (Rv) en Henk Bruntink (Ra) ontvangen prijs uit handen van Bob Mulder.( Bestuurslid vv Oeken)
Jan Jacobs en Henk Bruntink winnen kruisjascompetitie Algemeen 3 mei, 09:00
Foto: Link Ontwerpers
Bouwplan in Hall mag niet van het college Algemeen 3 mei, 09:00
Het bestaande team blijft werkzaam onder de nieuwe vlag.
Dijkman Automobiel kondigt bedrijfsovername aan door Dorpsgarage Elshof Zakennieuws 3 mei, 09:00
Ga jij gezellig mee op zomerkamp?
CJW Zomerkamp gaat voor goud Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Hemelvaartsdag Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Pa-del, pa-del Columns 3 mei, 09:00
Thom Peters wil van hobby zijn werk maken. Foto: Rutger Jongejan
LOCO-Motief laat relatie ontsporen Algemeen 3 mei, 09:00
De prachtige rode beuk siert de omgeving.
Onderbouwing kapvergunning mist? Algemeen 3 mei, 09:00