De voormalige Mavo-school wordt binnenkort gesloopt
De voormalige Mavo-school wordt binnenkort gesloopt

Omgeving Derickxkamp flink op de schop

Algemeen

EERBEEK - Veluwonen werkt aan plannen om het verzorgingshuis Beekwal te vervangen. De voormalige Mavo-school aan de Derickxkamp wordt gesloopt evenals enkele omliggende huurwoningen. Op de vrijkomende ruimte komt nieuwbouw. Voornamelijk voor ouderen die zorg nodig hebben. De plannen betekenen een flinke metamorfose van dit deel van Eerbeek. Het doel van de plannen is dat in Eerbeek ook op langere termijn het woon- en zorgaanbod voor ouderen gegarandeerd is.

Op dit moment wonen in Beekwal 63 mensen met een (zware) zorgvraag. Riwis huurt het pand van Veluwonen en levert de zorg. Het bestaande gebouw is echter verouderd en sluit niet meer aan op de wensen van huidige en toekomstige cliënten. Daarom wordt het gebouw gesloopt. Voordat het zover is, worden er 39 nieuwe appartementen gebouwd op de plek waar nu nog de voormalige Mavo staat. Vervolgens wordt eenzelfde aantal appartementen gebouwd op de plaats waar nu nog 15 aanleunwoningen staan. Deze 78 appartementen zijn alle bedoeld voor ouderen die 24/7 zorg nodig hebben en kunnen dus worden beschouwd als een vervanging van de woonunits in het huidige Beekwal. Als sluitstuk van het plan wordt Beekwal gesloopt om plaats te maken voor zo’n 30 appartementen. Deze laatste appartementen zijn ook bedoeld voor ouderen maar zij hoeven niet per se een zorgbehoefte te hebben. 

Parkachtig

Veluwonen heeft voor ogen dat de huidige sfeer en identiteit van dit deel van Eerbeek behouden blijft. De kleinschalige woonblokken zijn ingepast in veel groen. De plannenmakers spreken van een ‘parkachtige omgeving’. ‘Huidige en toekomstige bewoners, maar ook de overige inwoners van de gemeente en het zorgpersoneel in een parkachtige omgeving kunnen verblijven, wonen en werken.

Veluwonen wil binnen afzienbare tijd al beginnen met de sloop van de Mavo. Het totale plan gaat een jaar of vier (onder voorbehoud) in beslag nemen en kost Veluwonen €26 miljoen. 

Toenemende zorgbehoefte

Het college juicht de plannen toe. Want uit onderzoek blijkt dat ook in Eerbeek de vraag naar zorgwoningen toeneemt. Dat is uiteraard een gevolg van de vergrijzing en het feit dat ouderen een hogere leeftijd bereiken. Ook de prognose van (chronische) aandoeningen onder ouderen speelt een rol bij het bepalen van de toekomstige zorgbehoefte. Veluwonen en Riwis willen daarom het aanbod voor wonen en zorg in Eerbeek op peil houden. Ouderen kunnen zo in hun vertrouwde woonomgeving de zorg krijgen die ze nodig hebben.

Sloop verzorgingshuis Beekwal, nieuwbouw voor ouderen met zorgvraag

Afbeelding
Wordt Brummen beste fietsgemeente 2024? Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Sfeervol afscheid Stichting MET Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Kinderen in actie tegen sluipverkeer Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Keuzes maken in onzekere tijden? Ingezonden 22 sep., 08:00
Afbeelding
FBE heeft vertrouwen in duurzame toekomst Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Duurzame lieverdjes Columns 22 sep., 08:00
Afbeelding
Bas Jansen Groente en Fruit gaat stoppen Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Gemeentelijk plan klimaatadaptatie op komst Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
'Zondagochtendverhaal' Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Baasje gezocht voor kittens Algemeen 21 sep., 18:15
Afbeelding
Uitslag kruisjassen vv Oeken 20 september Algemeen 21 sep., 18:11
Afbeelding
Doe mee aan het regionale onderzoek naar koopgedrag Gemeentenieuws 21 sep., 16:41
Afbeelding
Drie fora als voorbereiding op raadsvergadering 12 oktober Gemeentenieuws 21 sep., 16:40
Afbeelding
Popkoor Young Voices treedt op Algemeen 21 sep., 14:35