Het programma ‘Water en riolering 2023-2027’ schematisch weergegeven.
Het programma ‘Water en riolering 2023-2027’ schematisch weergegeven.

Gemeente speelt in op klimaatverandering

Algemeen

Burgers meer betrekken bij verbeteren waterkwaliteit 

GEMEENTE BRUMMEN - Op inwoners van de gemeente Brummen wordt een groter beroep gedaan om bij te dragen aan schoner afval- en oppervlaktewater. Dat kan door bepaalde schadelijke stoffen niet meer weg te spoelen met het afvalwater maar anderszins in te zamelen. Ook kunnen burgers bijdragen aan goed waterbeheer door het afkoppelen van regenafvoeren of door minder verharding rondom het huis toe te passen. 

Dit alles staat in het programma ‘Water en riolering 2023-2027’ dat deze week in de Brummense gemeenteraad is behandeld. Dit programma gaat over water en riolering en de gemeentelijke zorgplichten op dit terrein. Uit deze plichten vloeit ook de gemeentelijke rioolheffing voort waar elk huishouden aan bijdraagt.

Traditioneel wordt bij ‘water en riolering’ meteen gedacht aan het beheer en onderhoud van het rioolstelsel. Dat is en blijft ook veruit de grootste kostenpost. Maar tegenwoordig is die taak veelomvattender. Dat houdt verband met klimaatveranderingen. Hierdoor moet ingespeeld worden op thema’s als verdroging, hittestress, wateroverlast en overstromingsgevaar. Er ligt wat dit betreft een taak bij de overheid maar deze doet ook een beroep op burgers.

Afkoppelen

Het gemeentebestuur wil dat ‘Iedere perceeleigenaar zich bewust is van de eigen verantwoordelijkheid voor het verwerken van het hemelwater dat op het eigen terrein valt’ Concreet betekent dit dat inwoners gestimuleerd worden regenpijpen af te koppelen zodat deze niet meer op het riool lozen. Het regenwater wordt dan in de eigen tuin opgevangen en infiltreert in de bodem. Zo worden meerdere vliegen in één klap geslagen: er komt minder schoon regenwater in de riolering terecht, het rioolstelsel wordt minder belast bij hoosbuien en verdroging van de grond wordt tegengegaan.

De gemeente zegt dat hiervoor draagvlak is onder de bevolking. Dat bleek uit een enquête over het groenbeleid onder het burgerpanel “Brummen spreekt”. Een derde van de respondenten gaf hierin aan bereid te zijn om regenafvoeren af te koppelen en het regenwater in de eigen tuin te laten infiltreren. De gemeente realiseert zich dat dit alleen zoden aan de dijk zal zetten als hiervoor een subsidieregeling en een bewustwordingscampagne wordt opgezet. Ze gaat daarmee de komende tijd aan de slag.

Bij nieuwbouwplannen wordt op voorhand al rekening gehouden met het afkoppelen van het regenwatersysteem. Het opvangen van regenwater wordt dan gescheiden gehouden van het huishoudelijk- en afvalwater. Zo worden bijvoorbeeld wadi’s een bekend verschijnsel bij openbare gebouwen en in nieuwbouwwijken.

‘Ontstenen’

Een andere maatregel om verdroging tegen te gaan, is ‘ontstenen’. Hiermee wordt bedoeld dat er zo weinig mogelijk bestrating en andere verhardingen worden toegepast. Want hoe meer bestrating, hoe meer regenwater wegstroomt via het riool. Het streven is juist dat regenwater ter plekke in de bodem wegvloeit. De gemeente zoekt hiervoor naar mogelijkheden in de openbare ruimte. Ook in dit opzicht kunnen burgers een bijdrage leveren door de tuin in te richten met zo weinig mogelijk verharding. Ook hieraan wordt aandacht besteed in de bewustwordingscampagne.

Waterbeheerders zoals gemeenten en waterschappen hebben steeds meer moeite om water te ontdoen van van allerlei verontreinigingen. Deels zijn deze afkomstig van huishoudens zoals medicijnen, microplastics of frituurvet. Het is eenvoudig te voorkomen dat deze in afvalwater terechtkomen door het apart in te zamelen. Ook dat is een kwestie bewustwording en gedrag.

Uit de krant

Een prijsje winnen als je opruimt? Hoe leuk is dat?
Zwerfvuil rapen, best leuk! Algemeen 3 uur geleden
Speciaal voor dit concert breidt "Luigi Consort" uit tot 10 strijkers.
Strijkkwintet speelt Bach en Vivaldi Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Kom je (proef)voetballen bij vv Oeken? Algemeen 3 uur geleden
Veilig oefenen met fietsen op een verkeersplein.
32 basisscholen in Gelderland in de race voor een ANWB Verkeersplein Algemeen 3 uur geleden
Reinand en Sandra Nikkels begonnen een buurtkastje. Foto: Rutger Jongejan.
Buurtkastje als ondersteuning voor minima Algemeen 3 uur geleden
Dennis Nugteren en Mourad el Ansari winnaars Jeu de boule toernooi
Geslaagd Hazenberg jeu de boule toernooi Algemeen 3 uur geleden
De biljarters sluiten competitie af.
Zonnige afsluiting Biljartvereniging De Boerderij in Plein 5. Algemeen 3 uur geleden
Ruim 17.000 zonnepanelen moeten tijdelijk worden verwijderd.
Regenjas voor vuilstort Doonweg in Eerbeek Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Ergenis in de Gemeente Brummen. Ingezonden 3 uur geleden
Ellen Lammersen neemt cheque in ontvangst.
Uitreiking attentie mantelzorgers Algemeen 3 uur geleden
Foto ter illustratie.
Waterleidingbreuk tijdens vullen brandweerauto Algemeen 3 uur geleden
HDR opname door Rutger Jongejan.
Noorderlicht ook zichtbaar in Brummen Algemeen 3 uur geleden
Loenen 1935. Bron: Nieuwe Apeldoornse courant 7-8-1935
Rubriek oud: Loenen Algemeen 3 uur geleden
De heerlijke taartenkraam was goed gevuld.
Zonnige Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 3 uur geleden