Afbeelding

48 woningen voor Oekraïners en spoedzoekers

Algemeen

EERBEEK - Op een ongebruikt speelveld bij het sportcomplex de Veldkant in Eerbeek komen op korte termijn zestien zogeheten flexwoningen en later nog eens 32 woningen van dit type. Ze zijn primair bestemd voor de Oekraïense vluchtelingen die nu verblijven in het ABK-huis in Hall. Maar als het 3,5 miljoen kostende flexwijkje klaar is, kunnen er ook zogeheten spoedzoekers terecht. Dat zijn bijvoorbeeld jongeren die dringend een woning nodig hebben of mensen die na een scheiding woonruimte zijn kwijtgeraakt.

Het waren een opgetogen burgemeester Alex van Hedel en wethouder wonen Ingrid Timmer die de plannen gisteren aan de pers presenteerden. Er zat namelijk grote druk op de ketel. Per 1 april loopt de huur van het ABK-huis af en wordt niet meer verlengd. Brummen was naarstig op zoek naar opvangmogelijkheden voor de 50 mensen die nu in deze vakantie accommodatie verblijven. 

Daar de gemeente zelf niet over geschikte huisvesting beschikt en ook in de markt geen ruimte te vinden was, is gekozen voor de bouw van flexwoningen. Maar dit type woningen is schaars omdat de landelijke vraag ernaar zeer groot is juist vanwege de toestroom van vluchtelingen en de algehele krapte op de huizenmarkt. “We zijn echt trots dat we erin zijn geslaagd de woningen te bemachtigen”, zei Timmer.
Overigens zit in het snelle verloop van het proces van aankoop ook een risico. Omwonenden en gebruikers van het sportcomplex konden pas donderochtend door de gemeente worden ingelicht. Hun reactie is nog niet bekend.

Bij de flexwoningen gaat het om een complex van uiteindelijk 24 panden met een boven- en een benedenhuis, elk 54 vierkante meter groot en geschikt voor 3 tot 4 bewoners. Ze beschikken over eigen voorzieningen als sanitair, keuken en een bergruimte buiten. De levensduur is circa 45 jaar. Maar ze blijven maximaal tien jaar staan bij de Veldkant. Om ze snel te kunnen plaatsen maakt de gemeente gebruik van een ontheffing van het ter plekke geldende bestemmingsplan. Daardoor kan snel worden gebouwd, maar geldt ook een maximale termijn van 10 jaar. De woningen worden daarna naar elders verplaatst.

Brummen financiert de kosten van de bouw voor, maar verwacht die terug te ontvangen via fondsen van Rijk en provincie en huurbaten. “Aan de achterzijde is het voor ons waarschijnlijk budgettair neutraal”, aldus Timmer. Zij benadrukte dat het een morele plicht is om de kwetsbare mensen een nieuwe woonplek in de gemeente te bieden. De jongere Oekraïense kinderen die nu les krijgen op basisschool De Vossestaart in Hall, blijven deze school bezoeken.

Afbeelding
Wordt Brummen beste fietsgemeente 2024? Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Sfeervol afscheid Stichting MET Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Kinderen in actie tegen sluipverkeer Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Keuzes maken in onzekere tijden? Ingezonden 22 sep., 08:00
Afbeelding
FBE heeft vertrouwen in duurzame toekomst Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Duurzame lieverdjes Columns 22 sep., 08:00
Afbeelding
Bas Jansen Groente en Fruit gaat stoppen Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Gemeentelijk plan klimaatadaptatie op komst Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
'Zondagochtendverhaal' Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Baasje gezocht voor kittens Algemeen 21 sep., 18:15
Afbeelding
Uitslag kruisjassen vv Oeken 20 september Algemeen 21 sep., 18:11
Afbeelding
Doe mee aan het regionale onderzoek naar koopgedrag Gemeentenieuws 21 sep., 16:41
Afbeelding
Drie fora als voorbereiding op raadsvergadering 12 oktober Gemeentenieuws 21 sep., 16:40
Afbeelding
Popkoor Young Voices treedt op Algemeen 21 sep., 14:35