Merijn van As vervangt (tijdelijk) fractieleider Rolf van Schinkel
Merijn van As vervangt (tijdelijk) fractieleider Rolf van Schinkel

Nieuwe raad geïnstalleerd

Algemeen

BRUMMEN - Met vijftienmaal het uitspreken van de belofte ‘dat verklaar en beloof ik’ en tweemaal de eed ‘zo waarlijk helpe mij God Almachtig’ zijn woensdagavond 17 van de 19 Brummense raadsleden geïnstalleerd. Twee nieuwe raadsleden konden niet aanwezig zijn bij de installatie en zullen de eed of gelofte afleggen tijdens de raadsvergadering in april.

Van Hedel riep de raadsleden op vooral ook hun rol als volksvertegenwoordiger in te vullen. Hij gaf aan dat in Nederland zo langzamerhand een zwijgende meerderheid is ontstaan. Minder dan de helft van de stemgerechtigden is ook daadwerkelijk gaan staan stemmen. In Brummen 49 procent. Mogelijk ook door een gebrek aan vertrouwen in he openbare bestuur. Van Hedel: “Uw taak is het college te controleren, de financiën te bewaken, verordeningen en beleid op te stellen. Maar neem vooral uw rol als volksvertegenwoordiger. We hebben in ons land te maken met generieke wetgeving en regels. Maar durf daar waar het nodig is maatwerk te leveren. Naar het individuele belang te kijken zonder in cliëntisme te vervallen. Dus ik roep u op niet alleen met beleid bezig te zijn, het controleren van het dagelijks bestuur of het geld, maar zoek vooral ook het individu op. Dat kan een burger zijn, een sportverenging, een winkelier of industrieel. En lever daarmee een bijdrage aan het herstel van het mogelijke gebrek aan vertrouwen in de politiek.”

In zijn toespraak benadrukte Van Hedel het brede mandaat dat de nieuwe raadsleden hebben gekregen. Zestien van hen hebben de kiesdrempel van 112 stemmen zelfstandig gehaald. Ook is er een evenwichtige verhouding tussen mannen en vrouwen (10 om 9). Van Hedel zei verder verheugd te zijn dat de raad ook een verjonging heeft ondergaan. De gemiddelde leeftijd van de vorige raad was 59,5 jaar. Wat die nu is had hij nog niet becijferd, maar het aantal jonge mensen is met raadsleden als Annika Kamberg-Van Klinken, Bart Jan Teunissen en Marijn van As absoluut toegenomen.

De negentien raadsleden zijn:
Lokaal Belang: Luik Tuiten, Sandra Voskamp-Zegers (nieuw), Marius Mennink (in de vorige periode kort raadslid), Jan Veldkamp (nieuw) en Margriet Wartena (in de vorige periode gedurende een jaar wethouder).
VVD: Peter-Paul Steinweg, Carla Wijnhoven-Kleihorst, Bart Jan Teunissen (nieuw) en Niels Noordstar (nieuw)
PvdA: Margo van Enck-Hulleman, Annika Kamberg-Van Klinken (nieuw) en Cathy Sjerps
GroenLinks: Gertie Sloetjes, Jeanette Hagman (nieuw) en Pouwel Inberg
D66: Marijn van As en Daniëlla Magermans (nieuw)
CDA: Dity Zuidwijk-van Lenthe en Ronald Boerefijn

Er kan nog verandering komen in de samenstelling van de raad. Dit is afhankelijk van welke partijen zitting gaan nemen in de coalitie en wethouders gaan leveren. De verkenning daarnaar loopt nu.

Opvallende afwezige bij de installatie woensdag was Rolf Schinkel, lijstrekker en kandidaat raadslid voor D66 en fractievoorzitter in de vorige periode. Hij heeft besloten zich tijdelijk terug te trekken uit de Brummense gemeenteraad en zijn zetel nu niet in te vullen. Schinkel: ‘’Nadat ik geveld ben door corona is mijn energie op. Ik neem nu de tijd om te herstellen, met de intentie om straks terug te keren’’. Rolf Schinkel nam afgelopen dinsdag tijdelijk afscheid van de gemeenteraad. Zijn vervanger is Merijn van As, die al eerder voor D66 in de gemeenteraad heeft gezeten. “Van As heeft ruime ervaring, en kan dus de nodige stabiliteit bieden binnen de fractie van twee.

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 26 apr, 09:00
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 26 apr, 09:00
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 26 apr, 09:00
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 26 apr, 09:00
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 26 apr, 09:00
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 26 apr, 09:00