Afbeelding

Eenzaamheid ook in Brummen groot probleem

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN - Brummen mag een vriendelijke plattelandsgemeente zijn, waar naoborschap nog een gekend woord is. Feit is evengoed dat een groot aantal Brummenaren eenzaam is. In 2020 gaf gemiddeld 44 procent van de Brummense bevolking van 18 jaar en ouder aan eenzaam te zijn. Elf procent is zelfs ernstig eenzaam. De cijfers komen overeen met het landelijke gemiddelde. Tot en met donderdag 7 oktober zijn er extra activiteiten in het kader van de ‘Week van de eenzaamheid’ in heel Brummen om aandacht te vestigen op het probleem.

Marijte Bolt (coördinator SWB maatjes project) en Martine Jurriens (directeur SWB) staan zo dinsdag 5 oktober op de weekmarkt in Brummen om met inwoners in gesprek te gaan over eenzaamheid. Bolt zegt dat het probleem inderdaad groot is. “Onder ouderen -maar zij zeker niet alleen- is veel eenzaamheid. Dat komt omdat ze bijvoorbeeld hun partner zijn kwijtgeraakt, hun netwerk kleiner wordt door het overlijden van vrienden en kennissen of simpelweg omdat ze stoppen met werken. Ouderen worden ook soms minder mobiel en komen dus op minder plekken. Brummen heeft veel ouderen en het aantal zal de komende jaren zeker groeien. Maar er zijn meer groepen. Mensen die na een scheiding vereenzamen, als mantelzorgen geen tijd meer hebben voor vrienden, door werkloosheid hun sociale omgeving verliezen. Het probleem raakt vooral oud, maar ook jong. Het is dus zaak om aandacht te hebben voor het probleem.”

Door op de weekmarkt te staan hopen Bolt en Jurriens meerdere doelen te dienen. Het bewust maken van marktbezoekers en mensen op de mogelijkheden te wijzen die er zijn om eenzaamheid te verlichten. In voorgaande jaren is daarbij nog een aardige bijvangst gedaan. Een aantal mensen meldde zich dankzij het marktbezoek aan om als vrijwilliger eenzame mensen bij te staan.

Bolt: “We hopen mensen die hulp kunnen gebruiken te bereiken. Want er kan veel. We hebben ons maatjes project bijvoorbeeld, waar we mensen met een hulpvraag koppelen aan een vrijwilliger. De laatste gaat dan bijvoorbeeld regelmatig op bezoek bij iemand die eenzaam is, maakt er een uitstapje mee, begeleidt bij een bezoek aan arts of een activiteit. Van die dingen. We hebben netwerkcoaches die mensen kunnen helpen bij het opbouwen van een sociale omgeving. Er zal tal van activiteiten, gratis of voor een gering bedrag. Maak er gebruik van.”

In het kader van de Week van de eenzaamheid zijn onder meer buurthuizen, kerken, Onze Droom, de beide bibliotheeklocaties, Maakplaats The Villa en Stichting Welzijn Brummen laagdrempelige bijeenkomsten. Op de website van SWB staat een overzicht met uiteenlopende activiteiten. Bellen met de SWB voor informatie kan ook: 0575-561988.

Marijte Bolt en Martine Jurriens zijn woensdag vanaf 09 uur in een speciale kraam op de markt te vinden.

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 23 uur geleden
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 26 apr, 09:00
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 26 apr, 09:00
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 26 apr, 09:00
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 26 apr, 09:00
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 26 apr, 09:00
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 26 apr, 09:00