Wereld Alzheimerdag bij Geheugensteunpunt

Algemeen

REGIO - Afgelopen dinsdag was het Wereld Alzheimerdag. Een dag die in het teken stond van de vele gezichten van dementie. Ook in onze gemeente is veel aandacht voor de ziekte. Zowel cliënten als mantelzorgers kunnen terecht bij Geheugensteunpunten in Eerbeek en Brummen.

Heidi Nusselder is coördinator van beide steunpunten. Zij legt uit wat men er zoal kan doen. “Om te beginnen organiseren we ontmoetingsochtenden waar mensen met dementie, of mensen waarbij het vermoeden bestaat dat dementie in het spel is, kunnen samenkomen. Deze week hebben we aandacht besteed aan Wereld Alzheimerdag, zowel in het gesprek als met kaartjes. Het thema dit jaar was de vele gezichten van dementie. Deze ziekte treft niet alleen de patiënt, maar ook alle mensen eromheen, goed dat daar aandacht voor is.

Op het geheugensteunpunt komen mensen met dementie die nog thuis wonen. Op maandag in Brummen en op donderdag in Eerbeek komen we van 10 tot 12 uur samen. We drinken dan gezamenlijk koffie en gaan vervolgens aan de slag met een thema. Dat is altijd iets uit de actualiteit, de herfst, de oogst, de olympische Spelen, noem maar op. We proberen met gesprek en daarbij een gezonde dosis humor, activering te brengen in het brein en de verschillende geheugenluikjes weer even open te zetten. De gespreksonderwerpen nodigen uit om veel over vroeger na te denken en te praten.”

Vertrouwd

Mensen met dementie krijgen vaak te maken met een verminderd gevoel van eigenwaarde. “Ze worden onzeker, krijgen het gevoel niet meer echt mee te tellen. In onze groepen heeft echter iedereen dat probleem en dat maakt dat ze zich begrepen voelen. Daarom is het heel vertrouwd om te spreken in onze groep en ervaren veel deelnemers het echt als en warm nest. Naast de wekelijkse bijeenkomsten hebben we ook nog breinbeweeggroepen. Ook dan ga je weer met elkaar in gesprek om ervaringen uit te wisselen en elkaar te ontmoeten, maar hiernaast is ook tijd ingeruimd om met de fysiotherapeut letterlijk in beweging te komen. Ook dat stimuleert dan weer het brein.”

Hiernaast geeft het geheugensteunpunt cursussen en workshops om nog meer begrip te creëren bij de cliënten en de mantelzorgers, waarvoor op dit moment helaas minder mogelijkheden zijn vanwege corona, maar die wel welkom zijn. “Het is heel goed dat er zo’n Wereld Alzheimerdag is. Het is belangrijk dat er veel aandacht is voor mensen met dementie zodat ze zich van waarde blijven voelen. Maar ook voor hun mantelzorgers. Oog voor dementie, dat is waar wij iedere dag voor gaan.”

“Met elkaar zetten we de verschillende geheugenluikjes even open.”

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 26 apr, 09:00
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 26 apr, 09:00
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 26 apr, 09:00
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 26 apr, 09:00
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 26 apr, 09:00
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 26 apr, 09:00