Jolanda Scherpenhuizen loopt met haar drie honden bij de kerk in Brummen een eenzaam rondje.
Jolanda Scherpenhuizen loopt met haar drie honden bij de kerk in Brummen een eenzaam rondje.

Avondklok veegt straten schoon

Algemeen

BRUMMEN/ EERBEEK - Brummenaren respecteren de avondklok, zo meldt de gemeente Brummen. Boa’s, politie en jongerenwerkers constateren dat het in de gemeente Brummen na 21:00 uur rustig is. De gemeente geeft aan dat de partijen het handhaven van de avondklok zullen blijven monitoren. Toch is het wennen voor veel mensen, zo blijkt uit een aantal gesprekken met Brummenaren die wel na 21:00 uur buiten waren. Foto’s: Marion Verhaaf.

Monique Stein uit Brummen bijvoorbeeld vindt eigenlijk dat het tijdstip van ingaan wel vervroegd en het eind later kan worden. “Wat heb je op straat te zoeken als je niet onderweg naar of van je werk bent?” Zelf werkt ze in de zorg en heeft een werkgeversverklaring om op deze tijden onderweg te zijn. Controles erop zijn blijkbaar ook nodig. De rellen vindt ze helemaal niks, dat heeft niets met de maatregelen te maken. De avondklok vindt zij hoe dan ook een goed middel. “Des te eerder zijn we ervan af en kunnen we straks weer gewoon bij elkaar op bezoek.”

Jolanda Scherpenhuizen (op de foto wandelend met haar honden) is blij dat ze ook na 21:00 uur lekker naar buiten kan. Maar voelt zich toch ook een beetje opgelaten dat je met de hond wel op straat mag zijn. Het valt haar en haar man op, dat men in Brummen de avondklok gelukkig goed naleeft. Het is echt heel erg stil op straat en leeg. “Blij dat we in dit dorp wonen en er geen relschoppers zijn. Zelfs bij de schoorsteenbrand die zij deze week meemaakten, was het rustig op straat. Er kwamen natuurlijk wel mensen kijken, maar die bleven op afstand van elkaar staan.”

Wim Draaijer uit Brummen is het met zijn vrouw eens met de maatregel van de avondklok. “Alles om het maar goed te laten verlopen!” Hij noemt het spookachtig op straat als hij met de hondjes een rondje maakt. Soms komt hij een ander tegen die met de hond loopt of een enkele auto op straat. Verder is het uitgestorven.

Anouk Albers uit Empe werkt in het Gelre ziekenhuis in Zutphen en zat deze week in de nachtdienst. “Ik moet om 23.00 uur beginnen en rijd dan via de nieuwe IJsselbrug. Ik vond het best druk op straat. Wellicht komt dat omdat er rond dat tijdstip binnen veel instellingen de avonddiensten worden afgelost.”

Varego Elektrotechniek heeft ontheffing gekregen voor monteurs in de storingsdienst. “We hebben contracten met Veluwonen en verzekeringsmaatschappijen”, zegt Wilfred van Reen. Als er een storing gemeld wordt zijn wij contractueel verplicht om dat binnen een vastgestelde tijd op te lossen. Dus ja, dan moet je wel erop uit.”

Besmettingen teruggelopen

Intussen is het aantal mensen dat in Brummen besmet is geraakt, fors teruggelopen. Op eerste en tweede kerstdag waren er pieken van respectievelijk 26 en 28 meldingen van besmettingen. Sinds het begin van het nieuwe jaar zijn het dagelijks vrijwel altijd minder dan vijf.

Op het station in Brummen is een enkele late reiziger aanwezig.
Stuyvenburchstraat Eerbeek, lege paden voor de winkels.
Het standbeeld staat er maar verloren bij op het Stuyvenburchplein.

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 22 uur geleden
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen gisteren
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen gisteren
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen gisteren
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen gisteren
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen gisteren
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen gisteren
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen gisteren
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen gisteren
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen gisteren
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen gisteren
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen gisteren
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen gisteren
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen gisteren