Afbeelding

Jeugd bevraagd over corona

Algemeen

BRUMMEN - Brummen gaat zoveel mogelijk jongeren bevragen naar hun ervaring met corona en de maatregelen die daaruit voortvloeiden. Ook is de gemeente nieuwsgierig naar eventuele tips die de jongeren kunnen geven over hoe om te gaan met de beperkingen die corona oplegt en bijvoorbeeld het fenomeen thuiswerken in plaats van school.

Dat zegt wethouder Ingrid Timmer, die inmiddels in samenspraak met onder meer scholen, jongerenwerkers en gemeentelijke medewerkers een plan van aanpak heeft opgesteld. Timmer: “Dit is naar aanleiding van minister-president Mark Rutte, die enkele weken die jongeren opriep zich uit te spreken en te komen met constructieve ideeën voor de corona samenleving. Ik was daar meteen erg enthousiast over.”

Timmer gaat met haar ambtenaren en jongerenwerkers jongeren vanaf de basisschoolleeftijd tot 21 jaar benaderen via scholen, kerken, moskeeën, sportverenigingen en dergelijke en nodigt hen uit mee te praten. Timmer: “We willen dat doen rond vier thema’s: thuiswerken, corona en school, corona en werk en een onverhoopte tweede coronagolf. Wat we willen ophalen zijn ervaringen, ideeën hoe dingen anders kunnen, wat willen behouden in de wijze waarop we gewerkt, gestudeerd hebben. We denken dat er onder jongeren ontzettend veel goede ideeën kunnen leven. Het is een grote groep die de maatregelen met betrekking tot corona bijzonder heeft gevoeld. Ze konden niet meer naar school, niet naar de sportvereniging, hun vriendjes bezoeken. Hoe zijn ze daarmee omgegaan? Wat hebben ze gedaan om met de beperkingen om te gaan? Misschien zijn er wel bijzondere manieren om met corona om te gaan, waar anderen ook veel baat van kunnen hebben.”

Timmer zegt nog een andere reden te hebben om de jeugd te betrekken bij het nadenken over een coronasamenleving: “Dat is het simpele gegeven dat al die maatregelen met zeer ingrijpende gevolgen in het bijzonder ook voor jongeren zomaar over hun uitgestort zijn, zonder dat zij daarin een stem hadden. Die kunnen we ze nu geven.”

Timmer hoopt voor de zomer al met resultaten te kunnen komen. “Dat is een hele klus, want we willen zoveel mogelijk jongeren bereiken en bevragen. Ik stel me voor dat we daarna gaan trechteren en de belangrijkste bevindingen in een videoboodschap vastleggen. Die kunnen we vervolgens weer op de scholen en dergelijke vertonen, maar ook aan ouders en andere belangstellende laten zien. En aan premier Rutte tonen natuurlijk.’

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 26 apr, 09:00
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 26 apr, 09:00
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 26 apr, 09:00
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 26 apr, 09:00
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 26 apr, 09:00
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 26 apr, 09:00