'Team voor Elkaar'
'Team voor Elkaar'

Zelfoverschatting om Team voor Elkaar bij de gemeente te halen

Algemeen

BRUMMEN - De Maatschappelijke Adviesraad had een helder advies aan de toenmalige wethouder Koos Paauw. Breng het nieuwe Team voor Elkaar (TvE) onder bij de Stichting Welzijn Brummen of een nieuwe stichting. Dan houd je er de controle op. Maar Paauw luisterde niet. Een kwestie van prestige, van zelfoverschatting, zegt W. Wedemeijer voorzitter van de Maatschappelijke Adviesraad (MAR). En nu blijkt dat dat team haar budget met één miljoen euro heeft overschreden. Gebrekkige administratie is er oorzaak van dat de tekorten niet werden voorzien.

Wedemeijer: “Bij de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo) is in Brummen besloten het TvE op te richten. Doel van die wet is om hulpbehoevende burgers zorg en ondersteuning te geven zodat zij zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor uitvoering van de Wmo. Tot zover prima. De Adviesraad vond dat het TvE bij de SWB ondergebracht moest worden, dat immers al veel taken op het gebied van welzijn uitvoerde. Of in een onafhankelijke stichting. Dan is het heel simpel: je geeft zo’n stichting een bepaald budget voor de uitvoering hun taak. Daarmee uitkomen is hun verantwoordelijkheid. Dan houden ze de centen wel in de gaten. Breng je het bij de gemeente onder dan schuilt de verantwoordelijkheid onder de grote gemeentelijke financiële paraplu. Het tweede is dat je ook de prestaties van een organisatie als TvE veel beter objectief kunt beoordelen als het buiten de gemeentelijke organisatie staat. Ik heb daar toendertijd veel discussies over gehad met Paauw. Maar deze luisterde niet. De gemeente kon het zelf wel. Daarbij speelde op de achtergrond ook dat de wethouder en de directeur van de SWB geen echte vrienden waren. Nu ja, Paauw was een stevig bestuurder. Niemand ging tegen hem in. Dus kwam het team bij de gemeente. Toegegeven. Paauw hield het goed in de smiezen en zei ook trots tegen me dat hij in het eerste half jaar al 5 ton had bespaard in de Wmo. Maar ja. Hij overleed verdrietig genoeg. Klaarblijkelijk is het toezicht daarmee ook verwaterd.”

Wedemeijer meent dat de kwestie nu is ‘beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald.’ “Alsnog verzelfstandigen. Kan dat nog? Natuurlijk. Je moet wat hobbels nemen. Zou het team naar de SWB gaan dan vallen de leden niet meer in de ambtenaren cao, maar die van die van welzijn. De tweede is arbeidsvoorwaardelijk wat minder aantrekkelijk. En gemeenten houden er niet van taken af te stoten. Maar ik blijf erbij: herstel die fout uit het verleden om fouten in de toekomst te voorkomen”

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 26 apr, 09:00
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 26 apr, 09:00
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 26 apr, 09:00
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 26 apr, 09:00
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 26 apr, 09:00
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 26 apr, 09:00