Afbeelding

Gevolgen corona in Brummen nog mild

Algemeen

BRUMMEN - Tot dusver is het coronavirus voor Brummen nog mild geweest. Dat zegt burgemeester Alex van Hedel. “Het blijft ons natuurlijk bezighouden, maar je ziet wel dat in Brummen de zaak nog onder controle is. Ik heb bijvoorbeeld deze week contact gehad met Riwis, dat verzorgingshuizen De Beekwal in Eerbeek en Tolzicht in Brummen onder haar hoede heeft. Het is heel goed om te horen dat in beide huizen nog geen besmettingsgevallen zijn geweest. Riwis heeft ook aangegeven dat zij wat betreft beschermingsmiddelen voor de werknemers geen problemen hebben. Ze hebben voldoende op voorraad om voorlopig voort kunnen.”

Volgens de burgemeester is de sfeer in de huizen ook goed. “De bewoners zitten natuurlijk ook vast en kunnen geen bezoek ontvangen. Door de inzet van de Stichting welzijn Brummen, de bibliotheek en Veluwonen is er gelukkig voldoende vermaak en afleiding.”

Van Hedel heeft ook contact gehad met de Imam van de moskee in Eerbeek naar aanleiding van het feit dat gisternacht de ramadan is begonnen, de vastenmaand voor moslims. Traditioneel is dat een periode met een sterk sociaal karakter en ruim moskeebezoek. Corona haalt daar nu een streep door. Van Hedel: “De Eerbeekse moskee en de ontmoetingsruimte daarbij zijn inderdaad ook gesloten. Ik heb van de imam begrepen dat zij de gelovigen op digitale wijze – met live streams en dergelijke- bijstaan. Inmiddels is door het moskeebestuur besloten geen suikerfeest te houden aan het eind van de ramadan. Dat is natuurlijk vreselijk jammer dat die feestelijke afsluiting er niet kan zijn, maar het is helaas niet anders.” Volgens Van Hedel is de Turkse gemeenschap ook gevrijwaard gebleven van het virus. “Vanuit de moskee worden jongeren ook heel nadrukkelijk aangesproken op het feit dat samenkomen in groepen nu buitengewoon onverstandig is en gevaarlijk kan zijn voor henzelf en anderen als familieleden.”

Van Hedel zegt dat inwoners en bedrijven in Brummen zich tot dusver ook netjes aan de maatregelen die in het kader van corona zijn afgekondigd houden. “We hebben geen boetes hoeven uit te delen. Onze toezichthouders, boa’s en de wijkagenten blijven natuurlijk alert, maar feitelijk gaat het heel goed. We gaan ons nu opmaken voor 11 mei als de basisscholen weer opengaan. We willen bezien op welke wijze we de scholen vanuit de gemeente kunnen ondersteunen bij dat proces.”

Volgens het RIVM zijn of worden 16 Brummenaren verpleegd in het ziekenhuis vanwege de ziekte. Sterfgevallen worden door de organisatie niet meer per gemeente kenbaar gemaakt.

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 26 apr, 09:00
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 26 apr, 09:00
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 26 apr, 09:00
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 26 apr, 09:00
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 26 apr, 09:00