Afbeelding

De Stichting Onze DROOM in de bres voor Werkfit-cliënten

Algemeen

BRUMMEN - De manier waarop Werkfit met haar cliënten omgaat, wordt door velen als onaangenaam ervaren. Eind januari kaartte Christina Bagijn dit onderwerp namens een aantal Werkfit-cliënten in een forumvergadering van de gemeenteraad aan. Wethouder Van Burgsteden beloofde de raad onmiddellijk dat zij met mevrouw Bagijn in gesprek zou gaan. Dat gesprek heeft nimmer plaatsgevonden. Wel heeft de Stichting Onze DROOM zich gemeld. Deze Stichting wil mensen, die klachten hebben over de werkwijze van Werkfit, gaan helpen.

Bij Christina Bagijn regende het afgelopen jaar klachten over Werkfit. “Mensen met kanker worden niet geloofd dat ze ziek zijn. Klantmanagers die bij de huisarts gegevens opvragen zonder toestemming van de klant. Uitkeringen die worden gekort en dat heeft weer financiële problemen tot gevolg en dus ook weer kosten voor een ander gemeentelijk loket.” Deze voorbeelden van de klachten legde Christina aan de gemeenteraad voor.

Enkele cliënten van Werkfit wilde op verzoek van de redactie van deze krant wel aanvullend hun klachten uiten. Ze komen erop neer dat Werkfit wel de participatie oplost, maar dat daardoor soms andere problemen ontstaan, die bij een ander gemeentelijk loket terecht komen. Problemen met het betalen van de huur. Niet weten hoe de kosten van kinderopvang moeten worden betaald of hoe de intensieve zorg van een 94-jarige thuiswonende moeder moet worden opgevangen en betaald als de mantelzorger wegvalt omdat hij of zij weer aan het werk kan.

Een kleine maand na de forumvergadering werd Christina door projectleider Maarten van Klaveren en twee klantmanagers ontvangen. Er mocht alleen over haar eigen klachten gesproken worden, maar niet over de klachten van derden. In dat gesprek zijn twee verbeterpunten besproken die intern door Werkfit opgepakt/besproken zullen worden.

Stichting Onze DROOM

Sonja Leemkuil begeleide Christina tijdens dat gesprek. Ze is voorzitter van de Stichting Onze DROOM en twintig jaar lid geweest van de Cliëntenraad WWB/WSW en later MAR /Participatiewet zaken. Nationaal en Europees is Sonja actief bij EAPN, een ngo tegen armoede en sociale uitsluiting. “Ik begrijp dat er niet over andere casussen gesproken kan worden, maar er moet wel een oplossing komen, ook al zou het maar op een paar personen gaan. En het is natuurlijk ook niet zo dat niet alles slecht gaat. Er zijn ook mensen zonder klachten.”

Ook het feit dat de tijdens het forum door de wethouder toegezegde afspraak niet wordt nagekomen, voelt volgens Leemkuil voor de cliënt/inspreker als niet serieus genomen. “Dat is niet goed voor het vertrouwen van de cliënt in de politiek en de wethouder. Afspraak is toch afspraak?”

Oplossingen

Maar Sonja denkt oplossingsgericht: “Het lijkt me goed om een bijeenkomst van de werknemers te organiseren waar ze onder elkaar en zonder klantmanagers hun ervaringen en problemen kunnen bespreken. Daarna kan een bijeenkomst gepland worden waar met de wethouder en beleidsambtenaren en gemeenteraadsleden gesproken wordt over de oplossingen en verbeterpunten en kan zo samen naar oplossingen gezocht worden.”

“Als bestuur van Stichting Onze DROOM willen we deze groep mensen onderdak bieden. Er is voldoende kennis om hiervoor een zelfhulpgroep op te richten en het zo vanuit de mensen zelf te organiseren. Dit heb ik in het verleden met de Cliëntenraad WWB/WSW met inwoners met een WSW indicatie voor Delta georganiseerd en dat werd erg op prijs gesteld.”

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 26 apr, 09:00
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 26 apr, 09:00
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 26 apr, 09:00
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 26 apr, 09:00
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 26 apr, 09:00