Het oude jongerencentrum. Bron: Google
Het oude jongerencentrum. Bron: Google

Mooi, zo’n multifunctioneel centrum. Maar te duur.

Algemeen

EERBEEK - Er komt geen multifunctioneel centrum (MFC) aan de Veldkantweg. Hoewel de interesse voor dit project ‘De Ontmoeting' bij met name sportverenigingen groot is, heeft de gemeente de stekker uit het plan getrokken. Het is te duur voor een gemeente die ernstig op de centen moet letten.

Eind 2018 nam de raad een motie aan die het college oplegde om een samenwerking aan te gaan met de initiatiefgroep De Ontmoeting voor een MFC bij de sportterreinen aan de Veldkantweg. Overigens waren meer locaties in beeld -werden althans onderzocht- voor een dergelijke voorziening. Het Kerstenterrein bijvoorbeeld, het Stationsgebied of de plek van het Tjark Rikscentrum. Al waren die te klein om ook buitensporters te huisvesten, zodat feitelijk alleen de Veldkantweg als serieuze optie overbleef.

Zo’n MFC heeft een aantal aantrekkelijkheden. Betrokken sport- en sociaal maatschappelijke voorzieningen ontmoeten elkaar meer en kunnen beter uitwisselen en de krachten bundelen (als is samenwonen niet per definitie zaligmakend). Er zijn synergievoordelen bijvoorbeeld wat betreft de inzet van vrijwilligers, beter gebruikte accommodatie en lastenvermindering. Zaalvoetbalvereniging FC Andarinyo, volleybalvereniging Spiker, handbalvereniging Brummen, Gymnastiekvereniging Kracht & Vlugheid, Korfbalvereniging Mélynas Domatrac, Voetbalvereniging Eerbeekse Boys en Fitness school Fitt 2 GO zagen wel iets in het plan. Maatschappelijke organisaties als SWB en bibliotheek zaten er minder op te wachten. Hoe dan ook: het plan is te duur gebleken. Voorwaarde was dat een MFC de gemeente geen extra geld zou mogen kosten. De minst kostende variant: een MFC-sportcampus aan de Veldkantweg, zou Brummen opzadelen met een extra last van vier miljoen euro. Volgens de initiatiefnemers wellicht te vinden door woningen te bouwen op het terrein van de -dankzij het MFC overbodig geworden- sporthal de Bhoele. Het college wil echter het beschikbare woningbouwprogramma inzetten op andere locaties in Eerbeek en de rest van de gemeente Brummen. Bovendien vinden burgemeester en wethouders dat bij de variant van een MFC met alleen binnen- en buitensport, er geen sprake meer is van een multifunctioneel centrum, maar van een aangepaste sportvoorziening.
De teleurgestelde initiatiefnemers hoopten nog op een vervolgonderzoek. Vorig jaar werd door het voorgaande college immers aangegeven dat in de perspectiefnota 2020 zou worden bezien of er alsnog financiële ruimte zou zijn om een vervolgonderzoek te doen. Die ruimte is er volgens het college echter niet. Einde MFC derhalve. De kosten van het onderzoek bedroegen 12.300 euro. De gemeente betaalt daar tweederde deel van: 8.200 euro. De initiatiefnemers het restant. De gemeente had er 15.000 euro voor gereserveerd.

Uit de krant

Afbeelding
Samen gezond oud worden in Empe en Tonden Algemeen 13 uur geleden
Moederdag met high tea en
Moederdag met live muziek bij de Vroolijke Frans Algemeen 30 apr, 13:31
Afbeelding
Claptunes eindelijk in Brummen Algemeen 30 apr, 13:20
Regionale talenten te beluisteren in Buurthuis.
Open Podium in Buurthuis Leuvenheim Algemeen 30 apr, 13:14
Landgoed Middachten ligt prachtig in De Steeg. Foto: Middachten.nl
Verhalen over landgoed Middachten Algemeen 30 apr, 11:45
Afbeelding
Eerbeek Schoon voor een afval vrij dorp Algemeen 30 apr, 11:37
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 30 apr, 11:29
Het ABBA projectkoor zong op verzoek nogmaals 'Waterloo'.
Waar een klein koor groot in kan zijn Algemeen 30 apr, 11:26
Met batdetectors zijn geluiden van vleermuizen te ervaren.
Vleermuizen mystiek en mysterieus Algemeen 30 apr, 11:19
Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00