Afbeelding

Zoektocht naar plek voor 'tiny houses'

Algemeen

BRUMMEN - Het terrein van de oude Michaelshoeve in Brummen is in beeld voor de vestiging van een dorpje met tiny houses. Het gaat daarbij om een tijdelijk project. Dat schrijven initiatiefnemers Bram Bloemers en Pascal Soeter in een persbericht.

Het fenomeen tiny house stamt oorspronkelijk uit de VS. Het gaat daarbij om inderdaad kleine woningen met een vloeroppervlak van ongeveer 50 meter in de varianten zeer eenvoudig tot zeer luxe. Waar het in beginsel nog ging om goedkoop te kunnen wonen heeft het huidige tiny house ook in Nederland een meer ideologische achtergrond gekregen. Dat is 'downsizing': niet telkens maar groter en luxer bouwen, maar op basis van de vraag 'wat is nu werkelijk nodig'. De beantwoording van die vraag mondt voor de aanhangers van de kleine woning dan uit in bouwen met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk.

Bloemers en Soeter zijn op zoek naar een locatie in Zutphen of de aanpalende gemeenten Brummen of Lochem. Inmiddels zijn ze in gesprek met diverse fracties binnen de gemeenteraad van Zutphen. Maar het terrein van de Michaelshoeve is ook in beeld. Een tiny-village zou wenselijk zijn binnen de gemeente Zutphen of in Brummen of Lochem, alleen al om het groene karakter ervan te benadrukken.

Ze zeggen te willen pionieren in een veranderende woningmarkt en tevens een duurzaam voorbeeld willen stellen van hoe wonen ook kan. De woningen zouden idealiter moeten komen op een braakliggend groen terrein, dat voor een minimale periode van 5 jaar op basis van een tijdelijke beheerovereenkomst gebruikt zou kunnen worden.

Steeds meer gemeenten en initiatiefgroepen zijn landelijk bezig om locaties te creëren waar men in een tiny-house mag wonen. Dit is vaak in de experimentele sfeer en het gaat doorgaans om tijdelijke projecten. Ook de gemeente Apeldoorn gaat een proef doen met tiny houses. De locatie waarop maximaal tien (en minimaal zeven) woningen mogen komen ligt tussen park Zuidbroek en de Nijbroekseweg.

In de Apeldoornse proef is sprake van tijdelijk gebruik (maximaal 5 jaar) en de huisjes die geplaatst worden zijn zelfvoorzienend. Dit wordt ook wel 'off-grid' wonen genoemd en betekent dat de gemeente voor de huisjes geen aansluiting op water, riool, gas, elektra en kabel regelt. In bestaande projecten wordt daarom onder meer gebruik gemaakt van bijvoorbeeld regentonnen, zonnepanelen en composttoiletten.

Overdekte vlooienmarkt te Zelhem. Foto: Animo Vlooienmarkten
Grote Vlooienmarkt te Zelhem Algemeen 10 uur geleden
Burgemeester van Hedel deelde mee hoe dingen tot stand zijn gekomen. Foto: Monique Schuite
Krijgt Brummen een AZC? Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Wat is nog normaal? Ingezonden 22 uur geleden
Foto: Gemmeke Caron
Brummense groep grootouders voor het klimaat opgericht Algemeen 22 uur geleden
Waar, waarom en hoe groeien deze bomen?
Basiscursus bomen van de Veluwezoom Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Wilders in Brummen Columns 22 uur geleden
Foto: P Rozendal
Eendracht verzorgt uniek feestconcert Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
De Leuvenheimse vlag Algemeen 22 uur geleden
Trotse eigenaren Hanno en Danielle. Foto: Monique Schuite
Met Hanno optiek de toekomst in kijken Algemeen 22 uur geleden
Foto ter illustratie.
Het eerste vliegtuig en de eerste auto in Leuvenheim Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Asielzoekers in Brummen? Ingezonden 22 uur geleden
Afbeelding
NLdoet actie op 16 maart bij vv Loenermark Algemeen 22 feb, 10:36
Afbeelding
SWB organiseert: "Contactgroep Omgaan met verlies en rouw" Algemeen 22 feb, 09:00