Afbeelding

Raad wil snel verbod op knalvuurwerk

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN - De Brummense gemeenteraad wil snel een verbod op het afsteken van knalvuurwerk en vuurpijlen. Er zouden daarbij wel alternatieven moeten komen voor het afsteken van consumentenvuurwerk om het oude jaar uit en het nieuwe jaar toch feestelijk in te leiden.

Dat was de strekking van een motie die door GroenLinks, PvdA, D66 en CDA bij de laatste raadsvergadering is ingediend. Burgemeester Alex van Hedel, die belast is met de portefeuille openbare orde en veiligheid, ontraadde de motie. Maar na twee korte schorsingen stemden elf raadsleden voor en 7 raadsleden tegen, waarmee de motie aangenomen was en de burgemeester de opdracht kreeg hem uit voeren.

De indieners stelden dat de jaarwisseling feestelijk zou moeten zijn, maar dat de praktijk is dat het afsteken vuurwerk tot onacceptabele overlast en gevaarlijke situaties leidt als letsels, vernielingen en overlast voor mens en dier. Ze wezen er verder op dat 61 procent van de Nederlanders voorstander is van een vuurwerkverbod voor particulieren en 81 procent begrip heeft voor een landelijk verbod op consumentenvuurwerk.

Van Hedel zei die standpunten te begrijpen het er mee eens te zijn. Maar hij meende dat niet zinvol zou zijn om als Brummen capaciteit te steken in dergelijk beleid als in de landelijke politiek al wordt nagedacht over een mogelijk vuurwerkverbod. Het (ambtelijk) zoeken naar alternatieven voor vuurwerk, leek hem op dit moment ook niet opportuun, omdat er inmiddels een initiatief ligt van jongeren en het jongerenwerk in de gemeente om een feest te organiseren met de komende jaarwisseling. Van Hedel: "Het is beter dat het vanuit de samenleving komt, dan dat wij het bedenken en het dan maar opleggen."

Van Hedel zei eerder in de krant over te weinig politiemensen te kunnen beschikken om zo'n verbod te handhaven. Verbieden in Brummen zou zijns inziens weinig zin hebben als overal elders gewoon vuurwerk gekocht kan worden. "Je kweekt valse verwachtingen door nu voor 2020/2021 een verbod af te kondigen. "Een landelijk verbod op termijn heeft denk ik wel kans van slagen," zei hij toen.

De meerderheid van de raad hield echter voet bij stuk. Wel kreeg Van Hedel wat meer respijt. In de eerste motie werd het college nog opgedragen om vóór de zomerreces met een voorstel te komen aangaande een verbod op het afsteken van knalvuurwerk en vuurpijlen en het vinden van alternatieven daarvoor. Dat leek Van Hedel nauwelijks haalbaar. Hij kreeg daarop tijd tot september.

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 26 apr, 09:00
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 26 apr, 09:00
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 26 apr, 09:00
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 26 apr, 09:00
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 26 apr, 09:00
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 26 apr, 09:00