PvdA en CDA grijpen in Brummen de macht

Algemeen

BRUMMEN - Vorige week vrijdag zit VVD-fractievoorzitter in de auto als haar telefoon gaat. PvdA-collega Berend Klok heeft een korte mededeling. "We hebben met de andere drie partijen gesproken en we gaan verder zonder de VVD." Wijnhoven is stomverbaasd. Iedereen heeft enthousiast gereageerd op het VVD-initiatief om een zo breed mogelijke coalitie te vormen. Op Kloks vraag "Wil je nog een toelichting" antwoordt ze aanvankelijk niet. Een dag later appt ze de PvdA-voorman dat ze die toelichting graag wil hebben.

De crisis binnen het Brummense College van B&W begint half juni als wethouder Margriet Wartena oordeelt dat ze geen steun meer heeft van de meerderheid van de raad. Bij de oppositie ligt een motie klaar en behalve Groen Links, D66 en Democratisch Brummen is ook de VVD van plan die te steunen. PvdA-voorzitter Fred Janssen tracht tijden een lange schorsing de partijen daarvan te weerhouden. Dat lukt niet en Wartena stapt op.

Op zoek naar coalitiepartner

Na de zomer gaan de drie overgebleven coalitiepartijen op zoek naar een nieuwe partner. Aanvankelijk lijkt het erop dat D66 tot het college zal toetreden en dat Thijs Schiphorst de nieuwe wethouder wordt, maar op het laatste moment haakt de PvdA af. De socialisten zien toch liever Groen Links als partner. In een verslag van de bijenkomsten met de coalitie verbaast Groen Links zich er aanvankelijk over de gesprekken niet inhoudelijk zijn maar dat hoofdzakelijk bezwaren zijn geuit tegen hun kandidaatwethouder Ingber Pouwel. Een dag later wordt een gecorrigeerd verslag verstuurd. De alinea met de twijfels over Ingber Pouwel is verwijderd.

Een nieuwe start

De verschillen van mening binnen de coalitie zijn voor de VVD aanleiding een nieuwe start te maken. Informateur Anja Prins gaat met alle partijen om de tafel. Dinsdag 24 september concludeert ze samen met mede-informateur Mike Waltmans dat een brede, door vijf partijen gedragen coalitie voor Brummen de beste oplossing was. Een paar uur later laat D66 raadslid Rolf Schinkel in een persbericht weten dat zijn partij "is overtuigd dat we met de VVD, PvdA, CDA, en GroenLinks goede en constructieve afspraken kunnen maken, waarbij er voor alle partijen genoeg ruimte zal zijn om ook het eigen gezicht te laten zien."

Donderdag 26 september krijgen de partijen tussen vier en vijf uur afzonderlijk een toelichting van de informateurs, kunnen ze vragen stellen en wensen kenbaar maken. Daarna is het de bedoeling dat onder leiding van een formateur gewerkt wordt aan een nieuw coalitieakkoord dat, volgens Carla Wijnhoven, nu niet geschreven wordt door partijvoorzitters, maar door gekozen raadsleden.

Verder zonder de VVD

Zover komt het niet. Diezelfde avond ontmoeten verschillende raadsleden (uitgezonderd die van de VVD) elkaar op een bijeenkomst in Brummen. Wat daar is besproken is tot op heden onduidelijk, maar de conclusie wordt een dag later aan het begin van de middag door Berend Klok (PvdA) aan Carla Wijnhoven overgebracht: "We gaan zonder jullie verder." In een persbericht stellen de fractievoorzitters van CDA en PvdA dat "een coalitie met de VVD op dit moment onvoldoende zekerheid voor een stabiel bestuur in de gemeente Brummen biedt." Gevraagd naar de argumenten waarop die conclusie "onvoldoende zekerheid" is gebaseerd, heeft de heer Klok (PvdA) geen antwoord.

Erwin te Bokkel (CDA) baseert de uitsluiting van de VDD op het soms zeer stroeve verloop ("zoals over de OZB") van de gesprekken. "Het CDA heeft een voorkeur voor een raadsbrede coalitie. Dat bleek nu echter niet mogelijk, aldus de CDA-fractievoorzitter. "We gaan, met alle informatie die we al hebben, in gesprek om toch te proberen zo breed mogelijk steun te vinden voor het coalitieakkoord en het uiteindelijke voor het college."

Niet aanschuiven

De eerst enthousiaste Rolf Schinkel (D66) verklaart zijn ommezwaai met "we hebben de indruk gekregen dat we gewoon moesten aanschuiven, terwijl wij vinden dat er een heel nieuw akkoord op tafel moet komen." Carla Wijnhoven begrijpt dat niet "want ook voor de VVD is er ruimte voor een geheel nieuw akkoord."

Volgens voormalig D66 afdelingsvoorzitter en kandidaatwethouder Thijs Schiphorst is nog niets uitgesloten. "Brummen heeft een college nodig dat kan vertrouwen op een zo breed mogelijke steun in de raad. Er is aangekondigd dat met alle partijen gesproken gaat worden en wellicht komt het vertrouwen terug in een coalitie waar ook de VVD deel van uitmaakt."

Volgende week donderdag gaat de gemeenteraad vergaderen over de begroting voor de komende vier jaar. Of dan de huidige wethouder van financiën, Peter Paul-Steinweg (VVD), die begroting voor het nieuwe college zal verdedigen, is onzeker.

Wanneer Berend Klok de VVD de beloofde uitleg zal geven weet hij nog niet. Maar samen met het CDA zullen we dat zeker doen.

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 26 apr, 09:00
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 26 apr, 09:00
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 26 apr, 09:00
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 26 apr, 09:00
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 26 apr, 09:00
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 26 apr, 09:00