Gemeente moet met jongeren in gesprek over wonen

Algemeen

BRUMMEN - De gemeente Brummen moet met jongeren in gesprek om te onderzoeken, waarom zij de gemeente verlaten en welke creatieve aanpak, opgezet kan worden om jongeren voor de gemeente te behouden, of zelfs jongeren van elders naar de gemeente te trekken. De uitkomst van het gesprek zou moeten leiden tot concrete actiepunten.

Dat was de strekking van een motie van D66 die gisteren tijdens de raadsvergadering werd ingediend. De motie kreeg de unanieme steun van de raad.

Aanleiding voor de motie was de woonagenda 2019 – 2023 die door de raad behandeld werd. Daarin staat hoe de gemeente wil zorgen voor passende huisvesting voor alle inwoners met als uitgangspunt dat iedere woningzoekende binnen twee jaar een woning moet kunnen vinden in de gemeente.

De raadsfracties waren unaniem kritisch over de geringe aandacht die jongeren in de notitie kregen. Dat werd als zorgwekkend ervaren. Ook gebrek aan huisvesting is voor jongeren reden om Brummen te verlaten en hun heil elders te zoeken. Daardoor ontstaat dubbele vergrijzing: het aantal ouderen groeit door demografische ontwikkelingen; jongeren trekken weg. Op termijn leidt tot een afname van de Brummense bevolking, Volgens Rolf Schinkel (D66) is voor het behouden en aantrekken van jongeren extra inspanning nodig. Temeer daar die door onder meer verslechterde studiefinanciering en de hoge woningprijzen nauwelijks kansen hebben op de woningmarkt.

Hennie Beelen (GroenLinks) zei daarbij dat ze creativiteit in de nota ten aanzien van jongerenhuisvesting miste, zoals bijvoorbeeld de bouw van tiny houses.

Wethouder Eef van Ooijen wilde met de motie instemmen, maar waarschuwde dat de mogelijkheden voor de gemeente om te sturen op het woningbouwprogramma beperkt zijn. Dat is een rol voor de woningstichting of particuliere initiatieven. Van Ooijen wees wat dat laatste betreft op een woningbouwprogramma in Hall. Dat is een initiatief van de inwoners van het dorp met vooral als doel jongeren huisvesting te bieden en de leefbaarheid in het dorp te borgen.

Er moet overigens nogal wat gebeuren op woningbouwterrein. Brummen verwacht dat in de sfeer van sociale huurwoningen de komende jaren behoefte is aan 95 tot 200 nieuwe woningen. In de categorie middenhuur (doelgroep welgestelde senioren) zijn tussen de 100 en 150 huizen nodig, die levensloop-geschikt zijn. Voor startende gezinnen en eenoudergezinnen moeten er 150 tot 200 woningen bijkomen met een middenhuur of betaalbare koopprijs. Voor de groeiende groep kleine huishoudens waaronder starters en senioren zijn zijn ongeveer 150 extra woningen nodig. Tenslotte nog 50 tot 70 koopwoningen met name voor gezinnen die willen doorstromen.

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 26 apr, 09:00
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 26 apr, 09:00
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 26 apr, 09:00
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 26 apr, 09:00
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 26 apr, 09:00
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 26 apr, 09:00