Foto: Vincent Evers
Foto: Vincent Evers

Intiem theater in Tonden

Algemeen

TONDEN - Alles zat mee: heerlijk weer, een hartelijke ontvangst op de 'School met de bijbel' in Tonden en 120 enthousiaste theaterbezoekers met een fiets. Een uitverkocht huis. De gelukkigen die een kaartje konden bemachtigen reageerden al in juni.

Afgelopen zondag had de derde editie van TondenTheaterToer plaats. Georganiseerd door drie enthousiaste Tondenaren, die het afgelopen jaar op zoek gegaan zijn naar mooie theatervoorstellingen, die in Tonden gespeeld kunnen worden. Plaats van handelen: bij Tondenaren thuis. Op vier unieke plekken bij inwoners die hun huiskamer voor dit bijzondere evenement open willen stellen.

Editie 1 en 2 boden al veel moois, maar de derde editie was de overtreffende trap. Er stonden vier topacts op het programma. De Marokkaan Hassan el Rahaui (finalist van het Cameretten Festival 2018) vertelde zijn eigen bijzondere verhaal: zijn zoektocht als Marokkaan in Nederland, afgewezen door zijn Marokkaanse vrienden omdat hij te Nederlands spreekt, gediscrimineerd in Nederland omdat hij Hassan heet. Een prachtig ontwapenende voorstelling, die de bezoeker subtiel wijst op de lastige positie voor deze jongeren.

Belg Senne Guns (finalist Leids Cabaret Festival 2019) stukken uit zijn voorstelling Opus 3. Senne is een begenadigde pianist, zanger en vertelt prachtige verhalen over grote dromen en zet zijn (toch wat oudere publiek) aan het denken over eigentijdse uitdagingen, terwijl hij tussendoor de muziek èn zichzelf met heel veel humor fileert.

Shakespeare ontbrak deze dag ook niet. In een uitvoering waarin het publiek tevens de cast was. Onder leiding van Joyce van Esch en Norbert Busschers voerden de bezoekers zelf de tragedie op hoofdlijnen uit. Hilarische scenes. De amateurs raakten steeds meer in hun rol, als de koning, Macbeth of een van de heksen. Het prachtige erf van de boer deed de rest: niemand vergeet nu nog hoe het verhaal loopt.

Als kers op de taart waren er de King sisters: drie zussen, met alle drie een loepzuivere stem, die een heerlijke, intieme voorstelling brachten. Ze wonnen dit jaar het Amsterdam Fringe-festival. In de voorstelling laten ze zien wat 'zingen' kan betekenen, maar ook hoe een relatie tussen zussen kan zijn: vol liefde, maar ook met strijd. Een optreden dat precies laat zien wat de Tonden Theater Toer is: prachtige, intieme momenten, met klassieke kwaliteit.

Denk hierbij nog een heerlijke lunch en een glaasje prosecco ter afsluiting en je weet: heel snel reageren als de kaartjes bij de volgende editie in de verkoop gaan.

Peter Leunissen

Uit de krant

Overhandiging cheque van €500,- voor Park ’t Goor.
Mooie opbrengst voor Kiboe en Park 't Goor Algemeen 3 mei, 15:28
Afbeelding
Woningnood in Brummen Ingezonden 3 mei, 09:00
Pouwel Inberg en Rik ten Broek gaan de wedstrijd aan.
Koningsdag met "Oranje op wielen" Algemeen 3 mei, 09:00
De gedecoreerden waren blij verrast met de nominatie voor de koninklijke onderscheiding.
Koninklijke onderscheiding voor vier vrijwilligers in de Gemeente Brummen. Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 3 mei, 09:00
Vraat door houtworm. Bron: Homedeal
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Gelderland Algemeen 3 mei, 09:00
Jan Jacobs (Rv) en Henk Bruntink (Ra) ontvangen prijs uit handen van Bob Mulder.( Bestuurslid vv Oeken)
Jan Jacobs en Henk Bruntink winnen kruisjascompetitie Algemeen 3 mei, 09:00
Foto: Link Ontwerpers
Bouwplan in Hall mag niet van het college Algemeen 3 mei, 09:00
Het bestaande team blijft werkzaam onder de nieuwe vlag.
Dijkman Automobiel kondigt bedrijfsovername aan door Dorpsgarage Elshof Zakennieuws 3 mei, 09:00
Ga jij gezellig mee op zomerkamp?
CJW Zomerkamp gaat voor goud Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Hemelvaartsdag Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Pa-del, pa-del Columns 3 mei, 09:00
De prachtige rode beuk siert de omgeving.
Onderbouwing kapvergunning mist? Algemeen 3 mei, 09:00
Thom Peters wil van hobby zijn werk maken. Foto: Rutger Jongejan
LOCO-Motief laat relatie ontsporen Algemeen 3 mei, 09:00