Afbeelding

Omwonenenden in beroep tegen zonnepark Hall

Algemeen

HALL - Omwonenden van het aan te leggen zonnepark in Hall hebben een beroepschrift ingediend bij de bestuursrechter. Ze zijn het niet eens met de omvang van het park (bruto ruim dertig hectare), de wijze waarop het wordt uitgevoerd en ze vinden dat de gemeente Brummen de bezwaren te gemakkelijk naast zich heeft neergelegd. Van de door de gemeente vereiste buurtparticipatie is volgens hen niets terecht gekomen.

Na een eerste contact met een projectontwikkelaar besluit de initiatiefnemer, de familie Jurriens, zelf met het idee aan de slag te gaan en klopt in januari 2018 aan bij de gemeente met het voorstel om een zonnepark van 39 hectare te ontwikkelen. De gemeente is enthousiast. Er ligt een forse taakstelling om in 2030 Brummen energieneutraal te maken en zo'n zonnepark zou een flinke stap in die richting kunnen zijn.

Het plan is echter strijdig met de agrarische bestemming en dus zijn er heel wat hobbels te nemen. Met het verlenen een omgevingsvergunning voor een periode van dertig jaar sluit de vergunning aan bij de economische levensduur van het zonnepark en bij de eisen die worden gesteld aan de SDE+-subsidie die de initiatiefnemer nodig heeft om het park rendabel te kunnen exploiteren.

Het Gelders Genootschap stelt in het advies dat de commissie niet gelukkig mee is met een park van 36 hectare de omvang (oppervlakte) zal geen reden zijn om een negatief advies af te geven."

Desgevraagd laat landschapsarchitect Ir. A.G.S.M. Kho namens het Gelders Genootschap weten dat "de adviesruimte van een adviseur altijd afhankelijk van tevoren vastgestelde kaders. Onze onafhankelijke deskundige expertise weet zich altijd ingebed in bestuurlijke beleidsmatige randvoorwaarden." Volgens mevrouw Kho zijn forse zonneparken landschappelijk lastiger inpasbaar zijn dan kleine. "Vandaar onze passages over de omvang." Ze vervolgt: "Maar ook forse zonneparken kunnen ook landschappelijk ingepast worden, zoals blijkt uit het doorlopen plan dat gaandeweg een positieve ontwikkeling heeft doorgemaakt."

In juni ging, met uitzondering de drie fractieleden van Groen Links, de raad akkoord met het plan. De wijze waarop de wethouders het dossier hebben behandeld maakt met een door de voltallige oppositie gesteunde moties tegen wethouder van Ooijen en wethouder Wartena de eerste scheurtjes in het college zichtbaar.

Omdat geen voorlopige voorziening is gevraagd, heft de procedure vooralsnog geen gevolgen voor de ontwikkeling van het zonnepark. De initiatiefnemer kan de subsidieaanvraag gewoon indienen.

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 26 apr, 09:00
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 26 apr, 09:00
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 26 apr, 09:00
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 26 apr, 09:00
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 26 apr, 09:00