Afbeelding

Vier keer de jongste, vier keer de oudste

Algemeen

EERBEEK - Op de cijfers kunnen ze bij openbare basisschool Spr@ankel slechts trots zijn. Summa cum laude. De kinderen geven de kleine school in een pas twee jaar oud pand aan de Beethovenstraat in Eerbeek een 8,6. De ouders geven een 8. Maar op individuele punten wordt nog beter gescoord.

De stelling 'School biedt adequate extra zorg en begeleiding' levert als waardering een 9,5 op. Hetzelfde cijfer voor 'School biedt kinderen het onderwijs dat zij belooft'.

Directeur Joris Luesink glimlacht trots. Hij wijst op de missie, zoals die verwoord wordt in de school brochure. 'Wij willen de kinderen in staat stellen goed te functioneren, nu en later, op basis van individuele talenten van elk kind, met gebruik van de mogelijkheden van vandaag.' Maar hoe dan?

Luesink: "Wij geven kindgericht en modern onderwijs. Kijk naar ons logo. Dat is een kindfiguurtje opgebouwd uit allemaal bolletjes, verschillend van kleur een grootte. Daarmee willen we aangeven dat ieder kind bijzonder en anders is. En dat je je waar mogelijk onderwijs op elk individueel kind moet afstemmen. Dat kan goed in een kleine school met moderne hulpmiddelen als de onze. Ons leerlingenaantal schommelt van jaar tot jaar tussen de tachtig en de honderd, verdeeld over vier groepen.

Jaarlijks voeren met ouder én kind vier keer driehoeksgesprekken waarbij we bespreken hoe de voortgang is, of doelen worden gehaald, of er wensen zijn enzovoort. Kinderen zijn net als ouders in deze gesprekken onmisbaar. Maar tussendoor zijn we uiteraard ook altijd aanspreekbaar."

De school hanteert een concept waarbij de leerlingen leren samen te werken in klassen met verschillende leeftijden, omdat in elke klas twee geroepen zijn gebundeld. Zo zijn ze telkens een keer de jongste en een keer de oudste van de klas. Met de daarbij horende verantwoordelijkheden waar het elkaar helpen aangaat. Luesink: "Op onze school is sprake van flexibel onderwijs. Er is meer mogelijk dan de grenzen van het klaslokaal. In alle groepen loopt het lesprogramma parallel. Iedere klas heeft op hetzelfde moment rekenen. Stel dat een leerling uit groep 5/6 erg goed is in dat vak, dan kan hij ook de les in groep 7/8 volgen die dan meer bij zijn niveau past. Omgekeerd kan natuurlijk ook als het met rekenen wat minder goed gaat. Het is voor een kind ontzettend vervelend als je met een vak veel teleurstellende ervaringen hebt omdat je boven of juist onder je kunnen moet werken. Je wordt er misschien onzeker van. Als het op je eigen niveau kan, heb je succes en blijft het leren waarschijnlijk leuk."

In de werkhal, die de Spr@nkel deelt met de christelijke basisschool De Triangel, is een tribune, waarop alle kinderen gelijktijdig kunnen zitten. Eens in de zoveel tijd zijn er optredens verzorgd door de kinderen zelf. Het kan iets cultureels zijn, maar ook een kunstje tonen of het houden van een spreekbeurt. Elk optreden wordt beloond met een groot applaus. Luesink: "Ik vond het vroeger als kind doodeng om zoiets te doen. Hier geven we de kinderen succeservaringen mee: ze vinden het geweldig om te doen."

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 26 apr, 09:00
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 26 apr, 09:00
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 26 apr, 09:00
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 26 apr, 09:00
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 26 apr, 09:00