Onthulling herdenkingsteken op het Soerense Zand

Algemeen

EERBEEK - De Royal Air Force bommenwerper Lancaster LM 158 werd op 13 juni 1944 uit de lucht geschoten en stortte neer op het Soerense Zand in Eerbeek. Het vliegtuig kwam neer in een bosje wat nu in het Wilhelminapark aan de Wilhelmina van Pruisenlaan ligt.

De zes omgekomen bemanningsleden liggen begraven op de Algemene Begraafplaats in Hall.

In 2017 adopteerde basisschool de Vossestaart deze oorlogsgraven en sindsdien vindt hier de jaarlijkse 4 mei herdenking in Hall plaats. Johan Veen uit Eerbeek was daarbij aanwezig om de kinderen een Poppy te geven. Deze klaproos staat symbool als eerbewijs aan alle gevallenen in gewapende conflicten. Hij was onder de indruk van de herdenking maar verbaasde zich tegelijk over het feit dat er na 75 jaar verder niets is ter herinnering aan de bemanning. Zelfs menig bewoner van het huidige Wilhelminapark heeft geen idee van wat zich op die 13e juni 1944 in de directe omgeving heeft afgespeeld.

Hij zocht contact met Freek Toevank en Arjan van der Leest van het Comité 4 mei- herdenking Eerbeek en vond gehoor. Er werd besloten om een eikenhouten herdenkingsteken te laten maken door Henk Boer van 'Hout en Bos' in Eerbeek. Dit zal worden voorzien van een QR-code dat met een mobiele telefoon gescand kan worden. Daarop verschijnt dan alle informatie die bekend is over het vliegtuig en zijn bemanning. Het herdenkingsteken wordt geplaatst op de picknickplaats bij het kruispunt Soerense Zand met de Den Texweg. De onthulling stond gepland op 13 juni a.s.

Door een artikel in dit weekblad twee weken geleden is dit voornemen echter gewijzigd. Hierin werd de komst van Peter en Acacia Cocker uit Australië aangekondigd. Peter is de zoon van Eric Royston Cocker, één van de zes omgekomen bemanningsleden. Hij liet op die fatale dag zijn vrouw, twee zoons en een dochter na, die alle drie nog in leven zijn. Hoe bijzonder zou het zijn als deze zoon bij de onthulling aanwezig zou kunnen zijn?

Freek Toevank nam daarom contact op met de regionale bedrijven die zich belangeloos inzetten voor de totstandkoming van het herdenkingsteken en het 4 mei comité Hall werd erbij betrokken.

Door die inspanning zal nu het herdenkingsteken op 3 mei worden onthuld door Peter Cocker en burgemeester A. van Hedel. Daaraan voorafgaand is er om 15.00u een moment van herdenking op de plek waar het toestel neerkwam aan de Wilhelmina van Pruisenlaan.

De plechtigheid zal worden opgeluisterd door doedelzakmuziek van de 48th Highlanders of Holland Pipes en Drums uit Apeldoorn.

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 26 apr, 09:00
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 26 apr, 09:00
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 26 apr, 09:00
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 26 apr, 09:00
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 26 apr, 09:00
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 26 apr, 09:00