Sportcafé de Bhoele Eerbeek - Foto: Geert van Klinken
Sportcafé de Bhoele Eerbeek - Foto: Geert van Klinken

Buurt boos op Wartena's ontkenning overlast Bhoele

Algemeen

"Tot in de late uurtjes horen we het gedreun van de muziek"

EERBEEK- Boos werden de omwonenden van De Bhoele toen ze hoorden dat wethouder Wartena in de gemeenteraad had verklaard dat er geen klachten waren over het sportcafé. Wie een willekeurige buurtbewoner aanspreekt, weet binnen enkele minuten dat dat niet waar kan zijn. Het zit de mensen hoog. "Elk weekend ervaren we tot diep in de nacht de overlast. We vrezen het ergste als straks het mooie weer aanbreekt."

'Geen overlast"

Volgens Margriet Wartena is er geen overlast door Sportcafé De Bhoele. "Er is bij De Bhoele een anti-rookbeleid en aan jeugdigen onder de achttien jaar wordt geen alcohol verschaft." Ook heeft ze andere horeca-ondernemers gevraagd of er sprake is van oneerlijke concurrentie, maar daar is haar niets van gebleken. "En ik ben zelfs de buurt nog in gegaan om te vragen of er drankoverlast is en er waren geen klachten." zegt Wartena.

Die laatste opmerking komt bij de omwonenden verkeerd aan. "Nog steeds is er, met name in het weekend, tot diep in de nacht geluidsoverlast", melden ze. "Tot in de late uurtjes horen we het gedreun van de muziek en als de muziek ophoudt komt iedereen naar buiten en met veel lawaai trekt men dan door de wijk. We hebben ook geklaagd over het grote aantal evenementen met muziek. Of dat allemaal plaatsvindt binnen de nu verleende vergunning is volkomen onduidelijk gebleven," zeggen omwonenden waarvan de namen bij de redactie en bij de gemeente bekend zijn.

Woningbouwvereniging Veluwonen kent de klachten ook. "Vorig jaar hebben we wat klachten gehad en heeft een bewoner aangegeven dat hij door de overlast graag zou willen verhuizen. We hebben toen contact gehad met de gemeente en met de exploitant en sindsdien hebben we geen klachten meer gezien," aldus een woordvoerder van Veluwonen.

Klagen helpt niet

De buurtbewoners zijn opnieuw verbaasd dat te horen. "De klachten zijn nog steeds dezelfde en de beloftes dat er iets aan gedaan zou worden zijn niet nagekomen," zeggen ze. "We zijn overal geweest. We klagen regelmatig bij de gemeente en bij de politie, maar we horen of zien er niets van terug. Er zijn zelfs mensen uit de buurt naar de burgemeester geweest. Het heeft niet geholpen."

Tommy ter Hove, die samen met zijn vrouw het Sportcafé exploiteert, zegt dat ze er alles aan doen om de overlast te beperken. "We hebben drangers op de deuren gemaakt, zodat ze niet nodeloos open blijven staan, geluidsboxen anders opgehangen en als er een evenement is, brengen we in de buurt altijd een brief rond met de aankondiging en onze telefoonnummers. Als mensen klachten over het café hebben, willen we daar altijd over praten."

Gemeenteraad wil duidelijkheid

De zaak kwam aan het rollen toen vorige week donderdag Democratisch Brummen een motie indiende, waarin gevraagd werd om de vergunning van het café in te trekken. Niet alleen de overlast in de buurt vormde de aanleiding, Democratisch Brummen vindt een volwaardige horecagelegenheid bij een sporthal niet passen. "We proberen als overheid gebruik van alcohol zoveel mogelijk te beperken. Aan sportverenigingen worden zware beperkingen opgelegd. Sportkantines zijn para commerciële instellingen en mogen slechts beperkt open zijn en het schenken van alcohol is eveneens aan strikte regels gebonden," aldus Douma in de raad.

Voor burgemeester van Hedel was het dossier van de horecavergunning vrij eenvoudig. "Sinds de jaren zeventig zit er al een horecabedrijf en is een brede horecavergunning verleend. Als er, zoals nu, een nieuwe exploitant de zaak vrijwel geruisloos overneemt, dan zijn we als gemeente gehouden de vergunning te verstrekken. En een eenmaal verstrekte vergunning kan niet worden ingetrokken."

Na een schorsing vroeg de VVD-fractie, mede namens alle overige partijen, aan het college om te komen met een uitgebreide rapportage. "We willen graag duidelijkheid. Intrekken van de vergunning gaat niet. Maar wat we graag willen weten, is dit commerciële horeca of para-commerciële horeca. Is dit een core-business? En wat zijn de financiële consequenties voor de totale exploitatie van De Bhoele?"

Het college beloofde voor de forumvergadering van 9 mei met een overzicht te komen van de mogelijk- en onmogelijkheden.

Uit de krant

Een prijsje winnen als je opruimt? Hoe leuk is dat?
Zwerfvuil rapen, best leuk! Algemeen 17 mei, 09:00
Speciaal voor dit concert breidt "Luigi Consort" uit tot 10 strijkers.
Strijkkwintet speelt Bach en Vivaldi Algemeen 17 mei, 09:00
Dennis Nugteren en Mourad el Ansari winnaars Jeu de boule toernooi
Geslaagd Hazenberg jeu de boule toernooi Algemeen 17 mei, 09:00
De biljarters sluiten competitie af.
Zonnige afsluiting Biljartvereniging De Boerderij in Plein 5. Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Kom je (proef)voetballen bij vv Oeken? Algemeen 17 mei, 09:00
Veilig oefenen met fietsen op een verkeersplein.
32 basisscholen in Gelderland in de race voor een ANWB Verkeersplein Algemeen 17 mei, 09:00
Reinand en Sandra Nikkels begonnen een buurtkastje. Foto: Rutger Jongejan.
Buurtkastje als ondersteuning voor minima Algemeen 17 mei, 09:00
Ruim 17.000 zonnepanelen moeten tijdelijk worden verwijderd.
Regenjas voor vuilstort Doonweg in Eerbeek Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Ergenis in de Gemeente Brummen. Ingezonden 17 mei, 09:00
Ellen Lammersen neemt cheque in ontvangst.
Uitreiking attentie mantelzorgers Algemeen 17 mei, 09:00
Foto ter illustratie.
Waterleidingbreuk tijdens vullen brandweerauto Algemeen 17 mei, 09:00
HDR opname door Rutger Jongejan.
Noorderlicht ook zichtbaar in Brummen Algemeen 17 mei, 09:00
Loenen 1935. Bron: Nieuwe Apeldoornse courant 7-8-1935
Rubriek oud: Loenen Algemeen 17 mei, 09:00
De heerlijke taartenkraam was goed gevuld.
Zonnige Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 17 mei, 09:00