Afbeelding

Miniconferentie Eerbeekse Mooilanden druk bezocht

Algemeen

HALL - Ongeveer veertig buurtbewoners, politici en de wethouders Margriet Wartena en Eef van Ooijen bezochten zaterdag de miniconferentie in natuurboerderij De Mhene, die was belegd door de Werkgroep Eerbeekse Mooilanden. De werkgroep is opgericht door een aantal bewoners van het gebied de Eerbeekse Hooilanden (Lendeweg en omgeving) en vertegenwoordigers van Natuurmonumenten, de Gelderse Natuur- en Milieufederatie en Landschapsnetwerk.

Zij maken zich zorgen over diverse ontwikkelingen in de buurt. Het gaat dan om de aanleg van een groot zonnepark en de vestiging van een loonbedrijf in het gebied. Daarnaast zijn zij ongerust over de verschraling van het landschap door steeds grootschaliger landbouw, wat weer gevolgen heeft voor de biodiversiteit in het gebied.

Zaterdag presenteerde Jantine Peters, lid van werkgroep, de eerste bevindingen een aanbevelingen van de werkgroep. Deze zijn geformuleerd na gesprekken met vertegenwoordigers van bedrijven in het gebied, deskundigen op het terrein van energietransitie en landschapsdeskundigen.

Peters riep de gemeente op ruimtelijk beleid te ontwikkelen met betrekking tot het buitengebied en vrijkomende agrarische bebouwing. Zij stelde dat de werkgroep van mening is dat een zonnepark in huidige omvang en hoogte een vergaande aantasting vormt voor het huidige open landschap en de gebiedskwaliteit. Alternatieve vormen als meer kleine parken en zonnepanelen op daken van bijvoorbeeld (agrarische) bedrijven zouden onderzocht moeten. De vestiging van een loonbedrijf is volgens de werkgroep onwenselijk, onder meer vanwege de toename van zwaar landbouwverkeer op de smalle wegen in het gebied. Ook zouden de oorspronkelijke structuur van het landschap, bijvoorbeeld gevormd door de vele -nu deels gerooide singels- hersteld moeten worden.

Aanwezigen konden daarna met post its reacties geven op de ideeën. Daarbij werden vele positieve reacties gegeven, maar er was ook kritiek op de visie van de werkgroep. Een van de buurtbewoners zei dat de Lendebuurt nu eenmaal een agrarisch gebied is en dat hoort te blijven. Ze stelde dat boeren vrij zijn om met hun land te doen wat ze willen en economische bedrijvigheid moeten kunnen ontwikkelen om hun bedrijf levensvatbaar te houden. Een zonnepark als nevenactiviteit of een loonbedrijf horen daarbij, aldus de buurtbewoner.

De werkgroep gaat de ingebrachte reacties de komende weken in breder verband bespreken en verwerken in visie. Die zal vervolgens opnieuw worden gepresenteerd.

Uit de krant

Een prijsje winnen als je opruimt? Hoe leuk is dat?
Zwerfvuil rapen, best leuk! Algemeen 17 mei, 09:00
Speciaal voor dit concert breidt "Luigi Consort" uit tot 10 strijkers.
Strijkkwintet speelt Bach en Vivaldi Algemeen 17 mei, 09:00
Reinand en Sandra Nikkels begonnen een buurtkastje. Foto: Rutger Jongejan.
Buurtkastje als ondersteuning voor minima Algemeen 17 mei, 09:00
Dennis Nugteren en Mourad el Ansari winnaars Jeu de boule toernooi
Geslaagd Hazenberg jeu de boule toernooi Algemeen 17 mei, 09:00
De biljarters sluiten competitie af.
Zonnige afsluiting Biljartvereniging De Boerderij in Plein 5. Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Kom je (proef)voetballen bij vv Oeken? Algemeen 17 mei, 09:00
Veilig oefenen met fietsen op een verkeersplein.
32 basisscholen in Gelderland in de race voor een ANWB Verkeersplein Algemeen 17 mei, 09:00
Ruim 17.000 zonnepanelen moeten tijdelijk worden verwijderd.
Regenjas voor vuilstort Doonweg in Eerbeek Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Ergenis in de Gemeente Brummen. Ingezonden 17 mei, 09:00
Ellen Lammersen neemt cheque in ontvangst.
Uitreiking attentie mantelzorgers Algemeen 17 mei, 09:00
Loenen 1935. Bron: Nieuwe Apeldoornse courant 7-8-1935
Rubriek oud: Loenen Algemeen 17 mei, 09:00
Foto ter illustratie.
Waterleidingbreuk tijdens vullen brandweerauto Algemeen 17 mei, 09:00
HDR opname door Rutger Jongejan.
Noorderlicht ook zichtbaar in Brummen Algemeen 17 mei, 09:00
De heerlijke taartenkraam was goed gevuld.
Zonnige Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 17 mei, 09:00