Afbeelding

Met Luuk Tuiten aan de raadstafel

Politiek

Door Daniël Titus - Je kunt een boek schrijven over alle gebeurtenissen rondom Lokaal Belang Brummen. Tot aan de gemeenteraadsverkiezingen verliep bijna alles zoals plan. Geen kronkels in de weg, geen haperingen. Wat heet: Lokaal Belang werd samen met de VVD de grootste partij van de gemeente. Beide kregen vier zetels. De VVD heeft tot op de dag van vandaag nog altijd een kwartet aan zetels. Lokaal Belang is echter een ander verhaal….

De partij bemachtigde op de avond van 22 maart na de verkiezingen nog vier zetels. Nu bijna zes maanden later heeft ze er nog eentje. Fractievoorzitter Mame Douma vertrok en startte even later de Nieuwe Beweging Democratisch Brummen, kortweg Democratisch Brummen. Een leegloop volgde. De een na de ander vertrok. Totdat Marius Mennink overbleef. Maar ook hij bleef niet lang. Wie dan wel? Luuk Tuiten. Klaar is hij met het verleden en werken wil hij aan de toekomst.

"Het is altijd weer bijzonder moment om voor de samenleving te gaan doen. Zeker na alles wat er is gebeurd", verklaart Tuiten die op donderdag 6 september tijdens de raadsvergadering werd beëdigd als gemeenteraadslid. Tuiten stopte afgelopen zomer nog op 70-jarige leeftijd als wethouder van de gemeente Brummen. Helemaal afscheid nemen van de gemeente kon hij echter niet.

Marius Mennink, die als steunfractielid gaat fungeren, koos met pijn in zijn hart ervoor om de lokale partij niet te vertegenwoordigen. Hij kon het niet combineren met zijn andere werk. Dat betekende dat de eerst volgende op de lijst met opvolgers Tuiten zou zijn. "Ik heb te veel met deze gemeente om het aanbod te weigeren. Ik woon al 32 jaar lang in Brummen en heb 16 jaar gewerkt in de gemeente."

Tuiten is er natuurlijk niet alleen voor de mooiigheid. Er is zeker werk aan de winkel. "We beleven geen nieuwe start. We zijn er altijd al geweest en blijven werken aan de zaken waar we bij de oprichting vierenhalf jaar geleden al voor wilden werken. Helaas nu met wat minder fractieleden. Wat is gebeurd, is gebeurd. Het is nu vooral zaak om ons bezig te houden met de toekomst."

Open, betrouwbaar, transparant en integer. Zo wil Lokaal Belang in de toekomst. De partij vindt dat de lokale overheid een betrouwbare partner moet zijn en dat er sprake moet zijn van transparant beleid. De lokalen willen in de komende maanden weer doorgaan met de ontwikkeling van het centrum van Eerbeek en die van Brummen. "Daarnaast moeten we zorgen dat de financiën op orde blijven. Bovendien ben je met zaken als ruimtelijke ordening, sport en cultuur bezig."

Na het overstappen van de raadsleden en het verlies van de zetels, was het misschien de vraag of de kiezers het vertrouwen in de partij hebben verloren. "Dat is denk ik niet het geval. Lokaal belang heeft met haar programma vier zetels behaald. Niet een andere partij. Het gaat ons niet om het vertrouwen terug te winnen, maar om het te versterken", antwoordt Luuk Tuiten.

Hoe gaat Lokaal Belang dan het vertrouwen versterken? "We zullen gewoon doorgaan met onze uitgangspunten. De partij zal in 2022 bijvoorbeeld niet veel anders doen dan in 2014 en 2018. We moeten er gewoon voor zorgen dat het lokaal op orde blijft", stelt Tuiten die na jarenlang actief te zijn geweest als wethouder dus nu weer gemeenteraadslid is. "Dat is misschien even wennen. Als wethouder ben je bezig met het dagelijkse bestuur, terwijl je je als raadslid richt op de hoofdlijnen. Je geeft de kaders aan. Je bent volksvertegenwoordiger. Gelukkig ben ik dat van de op één na mooiste gemeente van Nederland."  

Uit de krant

Overhandiging cheque van €500,- voor Park ’t Goor.
Mooie opbrengst voor Kiboe en Park 't Goor Algemeen 3 mei, 15:28
Afbeelding
Woningnood in Brummen Ingezonden 3 mei, 09:00
Pouwel Inberg en Rik ten Broek gaan de wedstrijd aan.
Koningsdag met "Oranje op wielen" Algemeen 3 mei, 09:00
De gedecoreerden waren blij verrast met de nominatie voor de koninklijke onderscheiding.
Koninklijke onderscheiding voor vier vrijwilligers in de Gemeente Brummen. Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 3 mei, 09:00
Vraat door houtworm. Bron: Homedeal
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Gelderland Algemeen 3 mei, 09:00
Jan Jacobs (Rv) en Henk Bruntink (Ra) ontvangen prijs uit handen van Bob Mulder.( Bestuurslid vv Oeken)
Jan Jacobs en Henk Bruntink winnen kruisjascompetitie Algemeen 3 mei, 09:00
Foto: Link Ontwerpers
Bouwplan in Hall mag niet van het college Algemeen 3 mei, 09:00
Het bestaande team blijft werkzaam onder de nieuwe vlag.
Dijkman Automobiel kondigt bedrijfsovername aan door Dorpsgarage Elshof Zakennieuws 3 mei, 09:00
Ga jij gezellig mee op zomerkamp?
CJW Zomerkamp gaat voor goud Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Hemelvaartsdag Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Pa-del, pa-del Columns 3 mei, 09:00
Thom Peters wil van hobby zijn werk maken. Foto: Rutger Jongejan
LOCO-Motief laat relatie ontsporen Algemeen 3 mei, 09:00
De prachtige rode beuk siert de omgeving.
Onderbouwing kapvergunning mist? Algemeen 3 mei, 09:00