Logo brummensnieuws.nl

Luuk

  Columns

COLUMN - Koeman haalde hem binnen in zijn laatste dagen bij Barcelona: Luuk de Jong. Een schlemiel, wat moet zo’n houterige Hollander in Nou Camp? Maar Koeman’s opvolger, Xavi, is al enkele keren gered door De Jong. Scoren met de kop erbij. Komt hij als pinchhitter het veld in dan kirren honderdduizend kelen Luuk, Luuk, Luuk, olé. Luuk is een cultspeler geworden in Barcelona.

Brummen heeft z’n eigen Luuk. Luuk Tuiten, de aanvoerder van Lokaal Belang. Net als Luuk in Barcelona een beetje houterig, maar vlak voor het einde de redder van Lokaal Belang. Hij won de verkiezingen. Een ‘monsterzege’ kopte deze krant.

In de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw, toen Brummen beroemd was vanwege de jeugdcultuur en poppodium De Bliksem, was Tuiten de gemeentevoorlichter. Hij viel op door de uitgave van een journalistieke gemeentekrant. Acht keer per jaar een huisgemaakte Telegraaf in de bus die werd gevreten. Hij haalde zijn pensioen er niet mee, de financiën vermoed ik, en diende nog een jaar of tien de gemeente Haaksbergen. Terug in Brummen werd hij raadslid namens de VVD en toen zijn carrière daar dreigde te stokken richtte hij samen met een andere VVD-dissident, Mame Douma, Lokaal Belang op. Hij werd wethouder in 2014 , niet de sterke man van het college wel redelijk en rekkelijk. Uit het college gestoten viel Lokaal Belang slechts op door afsplitsingen en Tuiten als resterende eenmansfractie door ingetogenheid.

Pruilend zien de andere partijen de overwinning van de ‘onmerkbare Tuiten’ aan. De vierpartijencoalitie van Groen Links, PvdA, CDA en D66 heeft nog een meerderheid van één in de raad, maar zal het toch niet in het hoofd halen om een luxecollege met vier wethouders te handhaven. Drie is zat. Als je dan toch geen college kunt maken met pluche voor elke coalitiepartij kun je net zo goed een raadsakkoord sluiten tussen alle fracties. Het financiële herstelplan op aanwijzing van Berenschot is eigenlijk al zo’n akkoord.

Luuk is nu de spits van de gemeenteraad, kijken of hij de bal weet in te koppen.

Muus Groot

Meer berichten
 


Week 30

De oplossing voor week 30 is: PARELOESTER 1 - 27 - 49 - 48 - 19 - 14 - 17 - 25 - 72 - 8 - 62

De oplossing voor week 30: