Afbeelding

Raad buigt zich over licentie lokale omroep

Algemeen

BRUMMEN – Volgende week donderdag zal de Brummense gemeenteraad naar alle verwachting akkoord gaan een positief advies aan het Commissariaat van de Media om RTV Veluwezoom, de lokale omroep voor Brummen en Eerbeek, opnieuw een licentie te geven voor de komen de vijf jaar. Het raadsvoorstel staat als hamerstuk op de agenda. Dat de lokale omroep op dit moment amper nog een binding heeft met deze regio komt niet in de gemeentelijke stukken voor.

RTV Veluwzoom is in 1997 opgericht en sindsdien verzorgt de stichting de functie van publieke lokale omroep. In 2021 kwam een samenwerking tot stand met RTV Voorst en sindsdien gaan beide afzonderlijke stichtingen met elk een eigen uitzendlicentie als RTV VoorstVeluwezoom door het leven. De Stichtingen hebben elk een eigen bestuur, maar de voorzitter, Harry Peters, en secretaris, Joey Teekmamp, vervullen die functie in beide besturen. In Voorst is Martin Burgers penningmeester en in het bestuur van Veluwezoom is dat Guus Köster. Beide omroepen zenden via de radio hetzelfde programma uit.

Tot vorig jaar had de Brummense omroep nog een eigen studio in De Bhoele in Eerbeek. De ruimte werd door de gemeente verhuurd aan de omroep, maar na een lekkage verhuisde alles naar de studioruimte in Voorst. “Er werden in Eerbeek nog maar twee programma’s gemaakt en om daarvoor een complete studio aan te houden vond het bestuur niet efficiënt,” zegt voorzitter Linders. “Het is wel de bedoeling om in de toekomst programma’s op locatie te maken.”

Er bestaat ook een uitgebreide samenwerking met de lokale omroep RTV794 die uitzend in de gemeenten Heerde en Epe. Die omroep verzorgt ook, op verzoek van RTV Veluwezoom, via het door de drie oproepen gedeelde TV-kanaal de uitzendingen van de forum- en raadsvergaderingen.

In beginsel heeft de licentie, waar de gemeenteraad nu positief over adviseert, een looptijd van vijf jaar. Maar of het publiek stelsel tot 2028 in tact blijft is maar de vraag. Er wordt al vele jaren gesproken over de vorming van streekomroepen. Het wordt voor kleine lokale omroepen de publieke taak naar behoren te voldoen. De mankracht ontbreekt veelal en ook de kosten, zoals studio’s, apparatuur en zenders, zijn bij dergelijke kleinschalige omroepen niet op te brengen.

In 2016 zagen de lokale omroepen in deze regio de komst van een Streekomroep al aankomen. In september van dat jaar stapten bestuursleden van de omroepen in Apeldoorn, Voorst, Deventer, Zutphen, Epe/Heerde en Brummen als naar de notaris om de Stichting RTV Stedendriehoek om te richten. Van een echte samenwerking is het nooit gekomen. De meeste bestuursleden hebben hun functie inmiddels neergelegd en alleen Chris Wolters en Guus Köster staan bij de Kamer van Koophandel nog als bestuurders ingeschreven. Wolters, die ook in de oprichtingsakte wordt genoemd, zegt samen met de voorzitter van RTV794 hard te werken aan de oprichting van de Streekomroep.

Voorzitter Linders verklaart echter dat dat Wolters geen enkel bestuur van een lokale omroep vertegenwoordigd. Wat de problemen zijn wil hij niet zeggen. Hij beperkt zich tot “We hebben een issue met hem.”

Uit de krant

Een prijsje winnen als je opruimt? Hoe leuk is dat?
Zwerfvuil rapen, best leuk! Algemeen 17 mei, 09:00
Speciaal voor dit concert breidt "Luigi Consort" uit tot 10 strijkers.
Strijkkwintet speelt Bach en Vivaldi Algemeen 17 mei, 09:00
Dennis Nugteren en Mourad el Ansari winnaars Jeu de boule toernooi
Geslaagd Hazenberg jeu de boule toernooi Algemeen 17 mei, 09:00
De biljarters sluiten competitie af.
Zonnige afsluiting Biljartvereniging De Boerderij in Plein 5. Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Kom je (proef)voetballen bij vv Oeken? Algemeen 17 mei, 09:00
Veilig oefenen met fietsen op een verkeersplein.
32 basisscholen in Gelderland in de race voor een ANWB Verkeersplein Algemeen 17 mei, 09:00
Reinand en Sandra Nikkels begonnen een buurtkastje. Foto: Rutger Jongejan.
Buurtkastje als ondersteuning voor minima Algemeen 17 mei, 09:00
Ruim 17.000 zonnepanelen moeten tijdelijk worden verwijderd.
Regenjas voor vuilstort Doonweg in Eerbeek Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Ergenis in de Gemeente Brummen. Ingezonden 17 mei, 09:00
Ellen Lammersen neemt cheque in ontvangst.
Uitreiking attentie mantelzorgers Algemeen 17 mei, 09:00
Loenen 1935. Bron: Nieuwe Apeldoornse courant 7-8-1935
Rubriek oud: Loenen Algemeen 17 mei, 09:00
Foto ter illustratie.
Waterleidingbreuk tijdens vullen brandweerauto Algemeen 17 mei, 09:00
HDR opname door Rutger Jongejan.
Noorderlicht ook zichtbaar in Brummen Algemeen 17 mei, 09:00
De heerlijke taartenkraam was goed gevuld.
Zonnige Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 17 mei, 09:00