Steun Bilanese weeskinderen
Steun Bilanese weeskinderen

Brummense organiseert financiële steun Bilanese weeskinderen

Algemeen

BRUMMEN - Voor velen is het vermoedelijk een herkenbare situatie. In een ver land op vakantie gaan. Betoverd raken door schoonheid van het land en natuur, het aangename klimaat en talrijke bezienswaardigheden. De luxe van een hotel of resort, goed en lekker eten. De plaatselijke bevolking die de vriendelijkheid zelve is. Tegelijkertijd zie je de bittere armoede, daar. Wat doe je dan? 

Het overkwam Joke Wissink uit Brummen zo’n 15 jaar geleden. Na een vakantiereis kwam ze op Bali, Indonesië, in contact met het weeshuis Lion King in Singaradja. Nadat ze er werd getroffen door de vele straat- en weeskinderen. Zonder onderdak of goede scholing, zonder toekomst. Aan het eigen lot overgelaten.

Het was voor haar, hierin volop gesteund door echtgenoot Henk, de trigger om vanuit Nederland iets te doen. ‘We hebben gekozen voor dit weeshuis omdat hier extra hulp het hardst nodig bleek,’ zegt Joke. ‘De situatie daar is totaal onvergelijkbaar met die in Nederland. Opvang en hulp van overheidswege of sociale voorzieningen zijn daar niet aan de orde. Men is er volledig afhankelijk van particuliere initiatieven. Zoals in het geval van de Lion King dat ooit is opgezet door een Nederlandse echtpaar. Het biedt nu plaats aan zo’n 45 wees- en straatkinderen.

Verantwoordelijkheid

‘Wat me vooral aansprak was dat de kinderen in dit weeshuis actief betrokken worden bij hulp aan andere arme gezinnen en weduwen in de regio. Door samen met de leiding van het weeshuis wekelijks maaltijden te verzorgen, huisbezoeken af te leggen en voedselpakketten uit te delen. De weeskinderen krijgen hierdoor een groot verantwoordelijkheidsgevoel,’ licht Joke toe. En de hulp aan het weeshuis komt op deze manier indirect ten goede van een grotere groep in dit deel van Bali.

‘Als de kinderen 18 jaar zijn verlaten ze het weeshuis. De meesten komen dan goed terecht,’ zegt Joke. Ze vinden emplooi of krijgen een opleiding om zo een maatschappelijke positie te kunnen opbouwen. Een sprekend voorbeeld is het Bilanese echtpaar dat langzamerhand de leiding overneemt van de Nederlandse stichters van het weeshuis. ‘Zij hebben elkaar ontmoet in het weeshuis, getrouwd en kinderen gekregen en runnen nu het weeshuis.’

Steun lokale economie

De hulp die Joke Wissink vanuit Nederland organiseert bestaat louter uit financiële bijdragen. ‘Wij sturen geen goederen, maar kiezen bewust voor financiële steun. Dat geld wordt op Bali besteed bij lokale ondernemers en winkeliers. Zo steunen we daar indirect ook de lokale economie,’ Deze steun is vooral gericht op het onderwijs van de weeskinderen. ‘Een schooluniform is daar verplicht en er zijn bijpassende schoenen en een schooltas nodig.’

De bedragen worden in Nederland bijeengebracht door sponsors en door verkoop van onder meer wandkleden, schilderijen en Bilanese producten. ‘Ook krijgen we giften van bedrijven, instellingen en andere begunstigers,’ legt Joke uit. Vanuit het weeshuis wordt vaak een concreet doel benoemd zodat sponsors weten waar hun geld aan wordt besteed en achteraf wordt de besteding van het geld verantwoord. Zo zijn er al vele steunacties op touw gezet (zie ook: www.weeskinderenbali.com.). 

Bijdragen zijn welkom op rekening NL87 INGB 0756877911 t.n.v. J.B.M. Wissink-Harmsen t.g.v. Weeshuis Lion King. ‘We houden de lijnen kort,’ zegt Joke. ‘De reden dat we geen stichting hebben opgericht. Het geld gaat rechtstreeks naar Lion King.’

Uit de krant

Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 21 uur geleden
Kunst en gezelligheid op de Zeldzaam Mooi Markt.
Zeldzaam Mooi Markt Algemeen 21 uur geleden
Foto ter illustratie.
Voorlopig geen padelbanen in Eerbeek Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Buigen zonder te breken Columns 22 uur geleden
Carita van Woerden vertelde mooie verhalen over antiek speelgoed.
Antiekhuis het Timpaan te gast bij de O.V.O.V. Algemeen 23 uur geleden
Foto: Will Beumer.
"Mama, moet je straks op straat slapen" Algemeen 23 uur geleden
Foto: Will Beumer.
Volop mediabelangstelling voor Marshoeve Algemeen 23 uur geleden
Jeugd nam grootste beker mee naar Brummen.
ZV de Spreng eerste plek bij Vijfkamp! Algemeen gisteren
HOB speelt in Oude- of Sint-Pancratiuskerk. Foto: Ans Kolkman.
Harmonie Orkest Brummen en Concordia Eefde betoveren publiek Algemeen gisteren
Foto ter illustratie.
Van het riool af Algemeen gisteren
Afbeelding
Koningsdag 2024 in Eerbeek: Een dag vol festiviteiten! Algemeen gisteren
Daslook is een prachtig dwergkeeshondje.
Dier van de week Algemeen gisteren
Luchtfoto jaren ‘30. Onder de Coldenhovenseweg, links de Volmolenweg. Bron: Eddy Arends.
Herkomst volmolenweg. Algemeen gisteren
Ruim 80 deelnemers namen deel aan het Stratentoernooi.
Badminton stratentoernooi gezellig en sportief Algemeen gisteren