Stortplek Doonweg. Foto: Will Beumer
Stortplek Doonweg. Foto: Will Beumer

Argwaan bij gang van zaken Doonweg

Algemeen

EERBEEK - “Onze argwaan is de afgelopen tijd wel toegenomen wat betreft de gang van zaken rond de stort aan de Doonweg,” zegt Hennie Beelen, raadslid in Brummen voor GroenLinks. “We zijn oprecht verbaasd waarom alles zo geheimzinnig is en de stukken niet gewoon transparant op tafel worden gelegd.”

De alarmbellen gingen in het voorjaar van vorig jaar rinkelen nadat in het televisieprogramma “De Vuilnisman” aandacht was besteed aan het gebruik van staalslakken bij een golfbaan en de gevolgen daarvan. Aan de Doonweg waren ook staalslakken gebruik om de vuilstort af te dekken. Is dat wel goed gegaan, vroegen omwonenden en met hen de fractie van Groen Links in de gemeenteraad zich af.

Staalslakken zijn een bijproduct van de staalindustrie is. Vroeger was het afval, maar nu mag legaal worden gebruikt als bouwstof mits aan strikte voorwaarden wordt voldaan. Omdat Tata (voormalig Hoogovens) de slakken kwijt moet, krijgen afnemers een vergoeding.

Eén van de gebruiksvoorwaarden is dat de slakken niet aan regenwater mogen blootstaan. Gebeurt dit wel dan wordt gebluste kalk gevormd wat problemen kan geven voor mens en milieu. Daarom krijgt de afnemer bij de levering een certificaat waarin precies staat hoe hij de slakken moet verwerken. Het is onduidelijk of dat aan de Doonweg ook goed is gebeurd. De Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN), die hier toezicht op houdt beweert van wel, maar er is enige onduidelijkheid.

Om aan die onduidelijkheid een eind te maken heeft de eigenaar van de stort, Industriewater Eerbeek BV aan het ingenieursbureau Arcadis opdracht gegeven om uit te zoeken of het gebruik van staalslakken correct is uitgevoerd. Eind november vorig jaar was dat rapport gereed en directeur William Suijkerbuijk liet half december de redactie van deze krant weten dat hij met de gemeente en de omgevingsdienst in overleg was. Het rapport zou zo spoedig mogelijk openbaar worden.

De fracties van Groen Links in zowel de Brummense gemeenteraad als in de Provinciale Staten wachten nog steeds op een bevredigend antwoord op de eerder gestelde vragen. Nu dat antwoord zo lang uitblijft, klopten zij aan bij de toezichthouder, de Omgevingsdienst Regio Nijmegen. Die liet vorige week weten dat er desgewenst een bijeenkomst kan worden gehouden waar de dienst, samen met de opsteller van het rapport, de bevindingen zal toelichten. De fracties hebben laten weten naar die bijeenkomst te willen komen, maar alleen als zij vooraf het gehele rapport hebben kunnen lezen.

Ook deze krant heeft de ODRN gevraagd om een reactie. Maarten Leseman, senior adviseur bij de omgevingsdienst: “We bereiden momenteel in samenspraak met het bedrijf de communicatie voor en kunnen binnenkort meer vertellen over het rapport dat door Arcadis is opgemaakt.”

Uit de krant

Afbeelding
B.T.C.B. tennist op nieuwe banen Algemeen 6 uur geleden
Nederland kampioene Felyne Boschloo in actie met Shakira.
Felyne Boschloo weer Nederlands Kampioen Algemeen 6 uur geleden
Sponsor Miel Velthorst met het gesponsorde team.
Dankzij sponsoren waterpoloërs geheel in stijl! Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Reactie op ingezonden brief van Ank van der Woude Ingezonden 6 uur geleden
Foto ter illustratie
Voorleesexpress Algemeen 6 uur geleden
De Marshoeve. Bron: Google maps.
Apeldoorn eist snel vertrek campingbewoners Algemeen 6 uur geleden
Ridder Walewein alias Hendri Schut.
Ridder Walewein in de Ludgeruskerk Algemeen 6 uur geleden
Michaelshoeve. Foto: Monique Schuite.
Is opvang statushouders wel volgens de regels? Algemeen 6 uur geleden
Foto ter illustratie.
Raad van State zet Gemeenteraad aan het werk Algemeen 6 uur geleden
Stort Doonweg.
"Provincie Gelderland schendt zorgplicht" Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Meehuilen met de wolven Ingezonden 6 uur geleden
Thijs Bleumink en Jelke Bouma samen op de fiets. Foto: Rutger Jongejan.
Gratis boodschappen bij een nieuwe fiets Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Open Camping Dag bij Minicamping Molenallee in Loenen Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Biologische Boerderijwinkel De Nieuwenburgt viert de eerste uitstap van de koeien naar buiten! Algemeen gisteren