Stortplek Doonweg. Foto: Will Beumer
Stortplek Doonweg. Foto: Will Beumer

Argwaan bij gang van zaken Doonweg

Algemeen

EERBEEK - “Onze argwaan is de afgelopen tijd wel toegenomen wat betreft de gang van zaken rond de stort aan de Doonweg,” zegt Hennie Beelen, raadslid in Brummen voor GroenLinks. “We zijn oprecht verbaasd waarom alles zo geheimzinnig is en de stukken niet gewoon transparant op tafel worden gelegd.”

De alarmbellen gingen in het voorjaar van vorig jaar rinkelen nadat in het televisieprogramma “De Vuilnisman” aandacht was besteed aan het gebruik van staalslakken bij een golfbaan en de gevolgen daarvan. Aan de Doonweg waren ook staalslakken gebruik om de vuilstort af te dekken. Is dat wel goed gegaan, vroegen omwonenden en met hen de fractie van Groen Links in de gemeenteraad zich af.

Staalslakken zijn een bijproduct van de staalindustrie is. Vroeger was het afval, maar nu mag legaal worden gebruikt als bouwstof mits aan strikte voorwaarden wordt voldaan. Omdat Tata (voormalig Hoogovens) de slakken kwijt moet, krijgen afnemers een vergoeding.

Eén van de gebruiksvoorwaarden is dat de slakken niet aan regenwater mogen blootstaan. Gebeurt dit wel dan wordt gebluste kalk gevormd wat problemen kan geven voor mens en milieu. Daarom krijgt de afnemer bij de levering een certificaat waarin precies staat hoe hij de slakken moet verwerken. Het is onduidelijk of dat aan de Doonweg ook goed is gebeurd. De Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN), die hier toezicht op houdt beweert van wel, maar er is enige onduidelijkheid.

Om aan die onduidelijkheid een eind te maken heeft de eigenaar van de stort, Industriewater Eerbeek BV aan het ingenieursbureau Arcadis opdracht gegeven om uit te zoeken of het gebruik van staalslakken correct is uitgevoerd. Eind november vorig jaar was dat rapport gereed en directeur William Suijkerbuijk liet half december de redactie van deze krant weten dat hij met de gemeente en de omgevingsdienst in overleg was. Het rapport zou zo spoedig mogelijk openbaar worden.

De fracties van Groen Links in zowel de Brummense gemeenteraad als in de Provinciale Staten wachten nog steeds op een bevredigend antwoord op de eerder gestelde vragen. Nu dat antwoord zo lang uitblijft, klopten zij aan bij de toezichthouder, de Omgevingsdienst Regio Nijmegen. Die liet vorige week weten dat er desgewenst een bijeenkomst kan worden gehouden waar de dienst, samen met de opsteller van het rapport, de bevindingen zal toelichten. De fracties hebben laten weten naar die bijeenkomst te willen komen, maar alleen als zij vooraf het gehele rapport hebben kunnen lezen.

Ook deze krant heeft de ODRN gevraagd om een reactie. Maarten Leseman, senior adviseur bij de omgevingsdienst: “We bereiden momenteel in samenspraak met het bedrijf de communicatie voor en kunnen binnenkort meer vertellen over het rapport dat door Arcadis is opgemaakt.”

Afbeelding
Nieuwe presentatie kleding voor SHE 3 Algemeen 31 mrt., 09:00
Afbeelding
Minister Ernst Kuipers houdt zich afzijdig Algemeen 31 mrt., 09:00
Afbeelding
Zeer geslaagd 50+ tennistoernooi Algemeen 31 mrt., 09:00
Afbeelding
Waardering dienstverlening gemeente gedaald Algemeen 31 mrt., 09:00
Afbeelding
Ontmoet de boswachter op Landgoed Leusveld Algemeen 31 mrt., 09:00
Afbeelding
ijsselmarke Deel 8) Het boerenbedrijf Bouman Algemeen 31 mrt., 09:00
Afbeelding
Expositie schilderijen Emeke Buitelaar bij Gallery Aaldering Algemeen 30 mrt., 18:23
Afbeelding
Oud ijzeractie vv SHE Algemeen 30 mrt., 18:16
Afbeelding
Henk en Ank de Boer -Fokkema 50 jaar getrouwd. Algemeen 30 mrt., 17:17
Afbeelding
Baasje gezocht voor kanaries Algemeen 30 mrt., 15:55
Afbeelding
Opheffing veerpont Ingezonden 30 mrt., 15:09
Afbeelding
Start inschrijvingen voor Wandel4daagse Eerbeek Algemeen 30 mrt., 13:47
Afbeelding
De echte weidevogel problemen! Ingezonden 30 mrt., 13:39
Afbeelding
“Rhienderen Werkt !" Algemeen 30 mrt., 13:23