Afbeelding

Bibliotheek Brummen|Voorst fuseert met Graafschap Bibliotheken

Algemeen

BRUMMEN/ VOORST - Bibliotheek Brummen|Voorst gaat zeer waarschijnlijk samen met Graafschap Bibliotheken. Dat hebben beide organisatie bekend gemaakt. Bibliotheek Brummen|Voorst heeft vestigingen in Brummen, Eerbeek en Twello; Graafschap Bibliotheken in Lochem, Gorssel, Warnsveld en Zutphen. De twee organisaties werken al veel samen.

Volgens Mirjam Wijers, bestuurder van de bibliotheek Brummen|Voorst is het uitdijende takenpakket van de bibliotheken de belangrijkste reden voor de voorgenomen fusie: “Bibliotheken zijn al lang niet meer instituten waar uitsluitend boeken worden uitgeleend. We hebben er een hele hoop taken bij gekregen. We bieden al een reeks activiteiten aan om mensen bijvoorbeeld te ondersteunen hun taalvaardigheid te verbeteren, sociale media te leren gebruiken of computervaardigheden aan te leren. Maar de maatschappij verandert snel door technologische en digitale ontwikkelingen. Niet iedereen is vaardig genoeg om daarin mee te gaan. Onze organisaties hebben een belangrijke rol om mensen op weg te helpen met wat 21ste eeuwse vaardigheden heet.”

Bij de 21ste eeuwse vaardigheden gaat het om kennis die voor burgers noodzakelijk wordt geacht om mee te kunnen in een maatschappij die snel verandert door technologie en digitalisering. De industriële samenleving wordt steeds meer een kennis- en netwerksamenleving. Computers en ict zijn gemeengoed geworden. Machines nemen mensenwerk over. Werkinhoud verandert. Om daar mee om te gaan zijn vaardigheden als kritisch denken en creatief denken, probleem oplossen, ict-basisvaardigheden, informatievaardigheden en mediawijsheid steeds belangrijker. Kortom de 21ste eeuwse vaardigheden. Bibliotheken zijn mede door dit soort ontwikkelingen bezig met het maken van een omslag. Van een plek waar je vooral komt om boeken te lenen naar een platformbibliotheek met naast boeken een brede programmering voor en door mensen uit de samenleving.’

Wijers: “Het zal duidelijk zijn dat dat veel vraagt van de bibliotheken. Om dit te kunnen bieden heb je zelf ook veel deskundigheid in eigen huis nodig. Op sommige terreinen hebben we dat simpelweg niet en is het ook niet even snel binnen te halen. We zijn een kleine bibliotheek. Voor het inhuren van extra krachten is simpelweg niet voldoende budget. Daarom zijn we gesprekken gestart met Graafschap Bibliotheken. Goede gesprekken. We hebben veel raakvlakken, werken al samen geografisch gezien liggen we vlakbij elkaar. De conclusie was dat een fusie waarschijnlijk het meeste oplevert om onze dienstverlening toekomstbestendig te maken.”

De bibliotheek Brummen|Voorst wordt jaarlijks door ruim 150.000 mensen bezocht en leent ruim 200.000 boeken uit. Daarnaast wordt er podium geboden aan tientallen culturele evenementen (als literatuur, debat, kunst). Verder wordt onder meer taal en digitale ondersteuning geboden en hebben er regelmatig Walk & Talks plaats (ten behoeve van werklozen)

Wijers: “Dat blijven we bieden, ook in de toekomst. Daarbij zeg ik met nadruk dat de bibliotheek ook een zeer lokaalgebonden, goed bereikbaar en laagdrempelig instituut is. Dat lokale gezicht, een bereikbaarheid voor de mensen in de dorpen en de betrokkenheid gaan we niet wijzigen. “

Wijers kan nog niet zeggen of de fusie ook personele gevolgen gaat hebben. “Daarvoor is het nog te vroeg, maar je kunt natuurlijk wel verwachten dat accenten in taken gaan verschuiven, juist om onze nieuwe rollen goed te kunnen uitvoeren. Voorlopig zijn we met elkaar in gesprek en zetten we zaken op een rijtje. We verwachten dat de fusie per 1 januari 2023 een feit is.”

Uit de krant

Foto ter illlustratie.
Naar Parijs Ingezonden 19 uur geleden
Het is oppassen geblazen in het groengebied voor overstekend wild. Foto: LDG Fotografie.
Motorrijder zwaargewond in Loenen Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Samen gezond oud worden in Empe en Tonden Algemeen 1 mei, 12:57
Moederdag met high tea en
Moederdag met live muziek bij de Vroolijke Frans Algemeen 30 apr, 13:31
Afbeelding
Claptunes eindelijk in Brummen Algemeen 30 apr, 13:20
Regionale talenten te beluisteren in Buurthuis.
Open Podium in Buurthuis Leuvenheim Algemeen 30 apr, 13:14
Landgoed Middachten ligt prachtig in De Steeg. Foto: Middachten.nl
Verhalen over landgoed Middachten Algemeen 30 apr, 11:45
Afbeelding
Eerbeek Schoon voor een afval vrij dorp Algemeen 30 apr, 11:37
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 30 apr, 11:29
Het ABBA projectkoor zong op verzoek nogmaals 'Waterloo'.
Waar een klein koor groot in kan zijn Algemeen 30 apr, 11:26
Met batdetectors zijn geluiden van vleermuizen te ervaren.
Vleermuizen mystiek en mysterieus Algemeen 30 apr, 11:19
Koninklijke onderscheiding door burgemeester van Rumund(lb) voor Barbara Heldring(rb), Hanny Rodijk-Poeze(ro), Herman Huisken(l) en Theo van Enckevort(lo). Foto's: Monique Schuite
Waarnemend burgemeester van Rumund reikt Koninklijke onderscheidingen uit. Algemeen 26 apr, 12:30
Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00