De Beekwal in Eerbeek
De Beekwal in Eerbeek Foto: Riwis

Corona-uitbraak bij De Beekwal. Al 27 besmettingen.

Algemeen

EERBEEK - Woonzorgcentrum De Beekwal in Eerbeek heeft te maken met een ernstige uitbraak van het Coronavirus. Sinds vorige week maandag zijn 16 bewoners en 11 personeelsleden besmet geraakt en de cijfers lopen nog op. Sommige bewoners zijn, ondanks hun vaccinatie, ernstig ziek geworden. Er zijn echter nog geen mensen op de intensive care beland. Het woonzorgcentrum is gesloten voor publiek, bewoners mogen geen bezoek ontvangen. Dit geldt niet voor de bewoners van de aanleunappartementen op het terrein van De Beekwal. 

Clustermanager Gea Dijkhuizen zegt dat er nauw contact is met de GGD over de stand van zaken rond de corona- uitbraak en het bron/contact onderzoek. Tevens is er overleg met collega- organisaties waarin bijvoorbeeld het toegangsbeleid getoetst wordt. 

Op de vraag of alle bewoners wel gevaccineerd zijn en hoe het komt dat er nu dan toch weer mensen besmet geraakt zijn, antwoordt Dijkhuizen: “Alle bewoners van De Beekwal zijn gevaccineerd maar toch kun je zo’n uitbraak niet altijd voorkomen. We hebben te maken met oudere mensen die in meer of mindere mate kwetsbaar zijn. Het afweersysteem van mensen die op leeftijd zijn werkt minder goed. Vaccinatie biedt nooit 100% bescherming. Wanneer onze bewoners niet gevaccineerd zouden zijn waren er misschien wel meer zieken. We weten het niet en het RIVM weet ook nog niet alles. We hopen dat we het virus zo snel mogelijk onder controle krijgen en dat het zich niet verder verspreidt.” Niet alle bewoners die besmet zijn geraakt zijn ook daadwerkelijk ziek. Sommigen merken niks, sommigen zijn alleen verkouden en anderen zijn echt ziek. De besmette bewoners zijn ondergebracht op één gang die niet toegankelijk is voor andere bewoners. Ze mogen wel bezoek ontvangen dat via een aparte ingang komt en gaat. De groep besmette personeelsleden is gevarieerd, onder andere in de leeftijd “van twintig tot in de zestig”, aldus Dijkhuizen.

De bewoners van De Beekwal zitten nu een week voornamelijk op hun kamer. Ze ontvangen geen bezoek en er worden geen activiteiten in de huiskamers georganiseerd. Vergeten worden ze allerminst. Een personeelslid riep via Facebook op om bewoners buiten een serenade te brengen, de stoep rond het huis te voorzien van mooie krijttekeningen of om gewoon een kaartje te sturen. Clustermanager Dijkhuizen ervaart al veel steun vanuit de gemeenschap: “familieleden laten fijne berichtjes achter, we krijgen veel steunbetuigingen binnen, onze kantoormedewerkers komen helpen met het uitdelen van de maaltijden, het is hartverwarmend”. Het personeel van De Beekwal zet alle zeilen bij, het is immers vakantietijd en de 11 besmette collega’s mogen tijdelijk niet werken. Dijkhuizen geeft aan dat het aan de ene kant zwaar is maar dat zij tegelijkertijd een groot saamhorigheidsgevoel onder het personeel ervaart: “ik vind het mooi om te zien dat onze medewerkers met elkaar echt zingevend bezig zijn, dat zij dat ook echt zo ervaren.” 

Het virus waart vandaag precies een week door De Beekwal en vandaag zijn alle bewoners opnieuw getest. Gehoopt wordt dat het ergste achter de rug is

Ook burgemeester Alex van Hedel is op de hoogte van de uitbraak. Hij reageerde vanaf zijn vakantieverblijf in Italië: “De situatie lijkt me hoogst zorgelijk en vooral ingrijpend voor betrokkenen. Vaccinatie, voorzichtigheid en maatregelen in acht blijven nemen blijft van groot belang. Juist ten behoeve van deze kwetsbaren en zorgpersoneel. Wij mogen dan wel op vakantie kunnen gaan, maar deze mensen zijn kwetsbaar en beperkt in hun mogelijkheden en gezondheid”, aldus de burgemeester.

Afbeelding
Eerbeekse kunstmarkt in het bos Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
BroekRock Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Trots op papier! Algemeen 2 jun., 10:00
Afbeelding
Vaker en goed omzien naar elkaar Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Voortbestaan HAH-bladen in gevaar Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Oegandees koor naar kledingbeurs Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Avondwandeling Empese en Tondense Heide Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Ruim 9 miljoen voor wegennet Eerbeek Loenen Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Waar zijn GroenRechts en GroenMidden in Brummen? Ingezonden 2 jun., 09:00
Afbeelding
Eerbeeks vierdaagse legioen trekt door buitengebied Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Geen woningbouw op Kerstenterrein Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Bruidspaar Heuting-Fukkink 60 jaar getrouwd Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Baily zoekt baasje Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Boerderijdienst Hall Algemeen 31 mei, 12:48