Afbeelding

Brummen mag 200 woningen extra bouwen

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN - De gemeente Brummen mag tot 2030 900 woningen bouwen, in plaats van 700. Dat staat in de nieuwe Regionale Woonagenda 2020 van de Cleantech Regio. Dat is het samenwerkingsverband van Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen op het gebied van duurzaamheid en energieneutraliteit.

In totaal mogen deze Gelderse gemeenten 15.600 woningen bouwen, zo hebben ze afgesproken met de provincie Gelderland. Dat zijn er 5000 meer dan in 2018 is afgesproken. Inclusief het Overijsselse Deventer dat ook tot de Cleantech Regio behoort, betekent dat er circa 21.000 nieuwe woningen in de regio bijkomen de komende tien jaar.

Ingrid Timmer, wethouder wonen in Brummen, is daar blij mee. ‘De knelpunten in Brummen liggen met name in het gebrek aan woningen voor starters en jonge gezinnen. Er zijn de afgelopen jaren juist minder woningen gebouwd, omdat krimp werd verwacht en het bestemmingsplan voor het centrum van Eerbeek veel voeten in de aarde had. Doordat we minder hebben kunnen ontwikkelen dan we wilden, zijn jongeren en ook ouderen weggetrokken.”

De druk op de regionale woningmarkt wordt nog vergroot omdat het oosten aan populariteit heeft gewonnen bij mensen uit het westen. Zij ruilen de drukke steden in voor de kwaliteit van wonen en leven in het rustiger oosten.

Een deel van de woningen wordt gerealiseerd door Veluwonen. Tot 2030 worden in ieder geval tussen de 95 en 200 huurwoningen gebouwd. Marco de Wilde, directeur van Veluwonen: “We hebben geld opzij gelegd voor ongeveer 200 nieuwe huizen. Samen met de gemeente kijken we naar bouwlocaties. We zijn bijvoorbeeld al bezig met de ontwikkeling van woningen op de voormalige schoollocaties aan de Troelstralaan in Brummen en Lorentzstraat in Eerbeek.“
Of daarmee voldoende tegemoet gekomen wordt aan de behoefte aan betaalbare woningen kan hij niet zeggen. “Er zijn enorm veel factoren die vraag naar woningen bepalen. De toestroom van west naar oost, woonverdunning, de gevolgen van Brexit, instroom van mensen uit het buitenland en ga zo maar door. Daarom stellen we ons bouwprogramma ook constant bij.”

Er blijft daarbij aandacht voor de woonwensen van mensen met lagere inkomens en jongeren. Zo worden in januari verschillende woonacties gepresenteerd die zich specifiek richten op jongeren. Veluwonen gaat bijvoorbeeld 18-jarigen een verjaardagskaart sturen om hen eraan te herinneren dat ze zich kunnen inschrijven bij de woningcorporatie. Vaak doen jongeren dat pas als ze een woning wensen, en moeten er dan vervolgens soms nog jaren op wachten.

Uit de krant

Een prijsje winnen als je opruimt? Hoe leuk is dat?
Zwerfvuil rapen, best leuk! Algemeen 17 mei, 09:00
Speciaal voor dit concert breidt "Luigi Consort" uit tot 10 strijkers.
Strijkkwintet speelt Bach en Vivaldi Algemeen 17 mei, 09:00
Dennis Nugteren en Mourad el Ansari winnaars Jeu de boule toernooi
Geslaagd Hazenberg jeu de boule toernooi Algemeen 17 mei, 09:00
De biljarters sluiten competitie af.
Zonnige afsluiting Biljartvereniging De Boerderij in Plein 5. Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Kom je (proef)voetballen bij vv Oeken? Algemeen 17 mei, 09:00
Veilig oefenen met fietsen op een verkeersplein.
32 basisscholen in Gelderland in de race voor een ANWB Verkeersplein Algemeen 17 mei, 09:00
Reinand en Sandra Nikkels begonnen een buurtkastje. Foto: Rutger Jongejan.
Buurtkastje als ondersteuning voor minima Algemeen 17 mei, 09:00
Ruim 17.000 zonnepanelen moeten tijdelijk worden verwijderd.
Regenjas voor vuilstort Doonweg in Eerbeek Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Ergenis in de Gemeente Brummen. Ingezonden 17 mei, 09:00
Ellen Lammersen neemt cheque in ontvangst.
Uitreiking attentie mantelzorgers Algemeen 17 mei, 09:00
Loenen 1935. Bron: Nieuwe Apeldoornse courant 7-8-1935
Rubriek oud: Loenen Algemeen 17 mei, 09:00
Foto ter illustratie.
Waterleidingbreuk tijdens vullen brandweerauto Algemeen 17 mei, 09:00
HDR opname door Rutger Jongejan.
Noorderlicht ook zichtbaar in Brummen Algemeen 17 mei, 09:00
De heerlijke taartenkraam was goed gevuld.
Zonnige Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 17 mei, 09:00