College in vrolijker tijden
College in vrolijker tijden

Alle Brummense wethouders opgestapt!

Algemeen

BRUMMEN - De Brummense wethouders zijn gisteravond alledrie opgestapt. Wethouder Peter-Paul Steinweg (VVD) maakte gisteren als eerste bij de behandeling van de begroting bekend onmiddellijk te stoppen als wethouder. Later op de avond volgden de wethouder Eef van Ooijen (PvdA) en Jolanda Pierik (CDA). De laatste twee gaan als demissionair wethouder verder: ze handelden de lopende zaken af.

Steinweg maakte bij de aankondiging van zijn aftreden een zwaar verwijt aan met name CDA en PvdA fracties. Met die twee partijen vormt de VVD momenteel een coalitie. Die is echter na het opstappen van wethouder Margriet Wartena afgelopen juni opengebroken. CDA en PvdA willen, nu er daardoor toch een nieuwe coalitie nodig is, niet meer verder met 'te kritisch' bevonden VVD. De gesprekken worden nu gevoerd met D66 en Groenlinks. Dat betekent ook dat VVD'er Steinweg het veld moet ruimen indien die nieuwe coalitie er komt. Steinweg verweet de vier partijen 'achterkamertjes  politiek' te bedrijven. 

Steinweg die duidelijk geëmotioneerd was, zei dat besturen van Brummen voor hem een uitdaging was. "Het proberen financieel gezond te maken van deze gemeente, een sterk bestuur te willen vormen, doe ik niet voor mezelf, maar voor de Brummense gemeenschap. Helaas heb ik moeten constateren dat de politiek in Brummen zich afspeelt in achterkamertjes. Er is geen transparantie meer. Ik heb mij er de laatste maanden over verbaasd hoe onelegant de politiek kan zijn. En ik heb mij erover verbaasd hoe gemakkelijk de VVD aan de kant geschoven is. Ik ben blij met mijn fractie. Ook al is die -ook in mijn richting- regelmatig kritisch en lastig geweest. Ik zie dat PvdA en CDA dan nu maar afscheid nemen van de kritische VVD en nieuwe vrienden gemaakt hebben waarvan ze klaarblijkelijk verwachten dat ze meegaander zijn. Ik wil nu de regie aan mijzelf houden. Ik vraag u wel na te denken wat dit met een mens doet. Ik ben met unanieme steun van deze raad gekozen als wethouder. Ik hoor u zeggen dat ik capabel ben en integer. Maar aanblijven is klaarblijkelijk geen optie. Ik ga er niet op wachten totdat ik weggestuurd wordt. Ik heb vanmorgen de burgemeester gemeld dat ik vanavond als wethouder opstap."

De verbijstering was groot omdat een groot aantal raadsleden niet wist dat de wethouder zou opstappen, evenmin als zijn collega-wethouders Eef van Ooijen en Jolanda Pierik dat wisten.

Steinweg zei later nog dat hij zich steeds meer ergerde aan het feit dat de vorming van een nieuwe coalitie klaarblijkelijk iets is dat in het verborgene moet plaatshebben. "Ik zie de afgelopen maanden allerlei bewegingen en geheime bijeenkomsten."

De raad wilde daarna van het college weten hoe nu verder. Van Ooijen en Pierik gaven aan dat binnen het college constructief en collegiaal is samengewerkt wat uitmondde in onder meer een sluitende  begroting terwijl de gemeentelijke ambities overeind bleven. Echter, gezien ontstane situatie gaven ze aan ook hun ontslag aan te bieden.

Onbekend is nog wanneer de nieuwe coalitie en daarmee wethouders kunnen aantreden. Eerder is gesteld dat dat in november het geval zou zijn.

Uit de krant

Overhandiging cheque van €500,- voor Park ’t Goor.
Mooie opbrengst voor Kiboe en Park 't Goor Algemeen 3 mei, 15:28
Afbeelding
Woningnood in Brummen Ingezonden 3 mei, 09:00
Pouwel Inberg en Rik ten Broek gaan de wedstrijd aan.
Koningsdag met "Oranje op wielen" Algemeen 3 mei, 09:00
De gedecoreerden waren blij verrast met de nominatie voor de koninklijke onderscheiding.
Koninklijke onderscheiding voor vier vrijwilligers in de Gemeente Brummen. Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 3 mei, 09:00
Vraat door houtworm. Bron: Homedeal
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Gelderland Algemeen 3 mei, 09:00
Jan Jacobs (Rv) en Henk Bruntink (Ra) ontvangen prijs uit handen van Bob Mulder.( Bestuurslid vv Oeken)
Jan Jacobs en Henk Bruntink winnen kruisjascompetitie Algemeen 3 mei, 09:00
Foto: Link Ontwerpers
Bouwplan in Hall mag niet van het college Algemeen 3 mei, 09:00
Het bestaande team blijft werkzaam onder de nieuwe vlag.
Dijkman Automobiel kondigt bedrijfsovername aan door Dorpsgarage Elshof Zakennieuws 3 mei, 09:00
Ga jij gezellig mee op zomerkamp?
CJW Zomerkamp gaat voor goud Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Hemelvaartsdag Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Pa-del, pa-del Columns 3 mei, 09:00
Thom Peters wil van hobby zijn werk maken. Foto: Rutger Jongejan
LOCO-Motief laat relatie ontsporen Algemeen 3 mei, 09:00
De prachtige rode beuk siert de omgeving.
Onderbouwing kapvergunning mist? Algemeen 3 mei, 09:00