Logo brummensnieuws.nl

Waterstof gaat het maken. En ik ben daarbij.

Wilko van Kampen Foto: Martin Wengelaar
Wilko van Kampen Foto: Martin Wengelaar

BRUMMEN - Het staat voor hem vast: waterstof heeft de toekomst. Een beter alternatief is niet voorhanden. Wilko van Kampen (56) uit Brummen is duurzaam ondernemer. Vorige week vertelde hij over zijn project voor het hergebruik van schepen als woningen. Maar zijn tweede focus is waterstof. De energiedrager van de nabije toekomst. Vanuit zijn bedrijf werkt Van Kampen met specialisten aan de bouw van een vernieuwend industrieel elektrolyse systeem.

Van Kampen: "Iedereen weet het: onze mobiliteit moet vergroenen. Auto's, vrachtwagens, maar vooral schepen stoten enorm veel CO2 uit. Alle fabrikanten zijn bezig om motoren zuiniger te maken, waardoor er minder fossiele brandstoffen verstookt worden. Géén fossiele brandstof gebruiken is natuurlijk beter. Elektrische auto's zijn in opmars. Steeds meer autofabrikanten komen met modellen die geheel elektrisch zijn. Tegenwoordig kan je met één lading een behoorlijke afstand afleggen. Maar optimaal is het niet. En dat zit in de accu. Die is duur, is betrekkelijk zwaar en er zitten kostbare metalen in. Bovendien degenereert een accu. Na verloop van tijd neemt het vermogen steeds verder af. Wat je zou willen hebben is wel een elektrische auto, maar met een andere energiebron."

En dat is waterstof. Dat kan o.a. geproduceerd worden via een techniek die elektrolyse heet. Elektrolyse splitst water in waterstof en zuurstof. Voor dat proces is energie nodig in de vorm van elektriciteit. De grondstof is water uit de kraan. Waterstof kan onder hoge druk worden opgeslagen in een tank en via een brandstofcel weer stroom opwekken, die bijvoorbeeld gebruikt kan worden voor de aandrijving van voertuigen en schepen. In een later stadium kun je er ook vliegtuigen op laten vliegen.

Van Kampen: "Schone elektriciteit wordt opgewekt met windmolens en zonnepanelen. De vraag en aanbod van elektriciteit loopt alleen nooit synchroon. Bovendien fluctueert de hoeveelheid beschikbare zon en wind. Onze uitdaging is energie goedkoop, veilig en milieuvriendelijk op te slaan. Voor een klein deel kun je gebruik maken van accu's. Maar daaraan kleven technische en economische bezwaren. Waterstof is een ideale energiedrager. Dat kan eindeloos, je kunt het gebruiken wanneer dat wenselijk is. En dan is het nog volkomen schoon ook. Als waterstof omgezet wordt in elektriciteit is het eindproduct water."

Van Kampen werkt met zijn onderneming aan het ontwerp en productie van een nieuw type elektrolyse installatie dat waterstof op grote schaal kan produceren, wereldwijd. "We hebben een efficiënt en flexibel werkend systeem. Daarbij maken we geen gebruik van kostbare edele metalen. We staan aan de vooravond van de doorbraak van waterstof. Japan, Australië, China en UK investeren op grote schaal in een waterstof-economie. Nederland zou dat ook moeten doen. Voor mij staat vast: Waterstof gaat het maken. En ik ben daarbij.

Meer berichten
 


De oplossing voor week 41:

ZELDZAAMHEIDDe oplossing voor week 36: