Afbeelding

IJsselruiters gaan voor duurzaam. Voor niets.

Algemeen

BRUMMEN - Rijvereniging en Ponyclub De IJsselruiters in Brummen gaat de oude rijhal van haar accommodatie aan de Eerbeekseweg renoveren. Het asbest dak wordt vervangen, zonnepanelen komen op de nieuwe dakbedekking en alle opstallen worden voorzien van ledverlichting. Het nieuwe dak wordt bovendien geïsoleerd. Totale investering 110.000 euro. Dat is omgerekend ongeveer 1.000 euro per lid. Maar het mooie: uiteindelijk kost het de vereniging helemaal niets.

De IJsselruiters beschikken over twee rijhallen. Op één ervan liggen asbestplaten die de rijksoverheid met ingang van 2018 wil verbieden (al heeft de Eerste Kamer niet met dat voorstel ingestemd). Voorzitter Rutger der Nederlanden van De IJsselruiters: "Uiteindelijk gaat het verbod er toch wel van komen, dus als vereniging zijn we gaan onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. Die sanering van het asbest van de oude rijhal kost 70.000 euro. Dat hebben wij als vereniging niet zomaar op de plank liggen. Dus zijn we op zoek gegaan naar wat mogelijk is."

De vereniging zocht contact met Brummen Energie. Daarmee werd een plan van aanpak gemaakt en een aanvraag ingediend voor een saneringssubsidie bij het Rijk. De Nederlanden: "We hebben al positief mondeling bericht gehad dat we voor subsidie in aanmerking komen. Maar daarmee zijn de kosten niet gedekt. We gaan nu de zonzijde van de daken van zowel de -straks renoveerde- oude hal, als de nieuwe beleggen met in totaal 651 zonnepanelen. Die worden ondergebracht in een coöperatie, die de panelen via een postcoderoos gaat aanbieden aan inwoners van Brummen, Eerbeek en omliggende kernen. Mensen die op hun eigen huis geen panelen mogen, kunnen of willen leggen, kunnen zo toch panelen kopen en de voordelen daarvan plukken. Wij krijgen van de coöperatie een eenmalige vergoeding voor het gebruik van de daken en daarna huur."

Om het renovatieplan inclusief de ledverlichting te kunnen uitvoeren heeft de vereniging wel een lening van bijna 50.000 euro nodig, die bij de gemeente Brummen aangevraagd. Die is inmiddels toegezegd. Der Nederlanden: "Wat is nu het mooie: met de verhuur van onze daken aan de coöperatie kunnen we rente en aflossing van die lening betalen. Uiteindelijk kost de renovatie ons niets."

Der Hollander hoopt dat de panelen eind van het jaar zijn verkocht. In de zomer van 2020 zou dan met de renovatie en verduurzaming begonnen kunnen worden.

Uit de krant

Foto ter illlustratie.
Naar Parijs Ingezonden 4 uur geleden
Het is oppassen geblazen in het groengebied voor overstekend wild. Foto: LDG Fotografie.
Motorrijder zwaargewond in Loenen Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Samen gezond oud worden in Empe en Tonden Algemeen 1 mei, 12:57
Moederdag met high tea en
Moederdag met live muziek bij de Vroolijke Frans Algemeen 30 apr, 13:31
Afbeelding
Claptunes eindelijk in Brummen Algemeen 30 apr, 13:20
Regionale talenten te beluisteren in Buurthuis.
Open Podium in Buurthuis Leuvenheim Algemeen 30 apr, 13:14
Landgoed Middachten ligt prachtig in De Steeg. Foto: Middachten.nl
Verhalen over landgoed Middachten Algemeen 30 apr, 11:45
Afbeelding
Eerbeek Schoon voor een afval vrij dorp Algemeen 30 apr, 11:37
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 30 apr, 11:29
Het ABBA projectkoor zong op verzoek nogmaals 'Waterloo'.
Waar een klein koor groot in kan zijn Algemeen 30 apr, 11:26
Met batdetectors zijn geluiden van vleermuizen te ervaren.
Vleermuizen mystiek en mysterieus Algemeen 30 apr, 11:19
Koninklijke onderscheiding door burgemeester van Rumund(lb) voor Barbara Heldring(rb), Hanny Rodijk-Poeze(ro), Herman Huisken(l) en Theo van Enckevort(lo). Foto's: Monique Schuite
Waarnemend burgemeester van Rumund reikt Koninklijke onderscheidingen uit. Algemeen 26 apr, 12:30
Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00