Logo brummensnieuws.nl

Tekort vrijwilligers betekent stop vereniging

Gemeente Brummen – Met een noodkreet om bestuursleden plaatste Gymnastiekvereniging Kracht & Vlugheid een oproep op Facebook. Enkele bestuursleden leggen hun functie neer, maar er is nog steeds geen opvolging gevonden. Dat dit niet alleen bij deze vereniging speelt, blijkt wel uit de grote vraag naar vrijwilligers van diverse verenigingen. – Kracht & Vlugheid uit Eerbeek bestaat al sinds 1926 en bestaat uit ongeveer 300 leden. Door de inzet van een groot aantal betrokken personen en vrijwilligers is het mogelijk geweest om door de jaren heen vele inwoners van Eerbeek te kunnen laten genieten van sport en gezelligheid. Wie kan hen helpen dit voort te zetten? Als dit niet lukt voor 1 februari 2019 zal de vereniging jammer genoeg ter ziele gaan. U kunt zich aanmelden via bestuur@krachtenvlugheid.eu. Zij zoeken nog een voorzitter, penningmeester en secretaris.

Meer verenigingen op de fles?

Verenigingen draaien vooral op vrijwilligers en er is al jaren tekort aan deze krachten. De vraag naar ondersteuning is groot, het aanbod is echter klein. Waar dit tekort vandaan komt? Door de stijging van de pensioensleeftijd blijft men langer werken, daardoor begint men pas later aan vrijwilligerswerk of helemaal niet meer. Sommigen hebben ook een hele leuke hobby, waar zij dan hun tijd aan gaan besteden, of men wil nu eindelijk eens gewoon thuis zijn. Daar komt bij, dat vele ouders de vereniging waar hun kind lid van is, zien als opvang. Dan kunnen zij hun eigen ding doen. Regelmatig is het zo, dat de kinderen worden afgezet bij de voetbalvereniging en later weer worden afgehaald.

Helaas hebben deze ouders niet door, dat diezelfde verenigingen door te weinig steun of hulp soms gedwongen worden te stoppen met hun bezigheden. En dat zou toch erg jammer zijn.

Ook organisaties staan te springen om vrijwilligers

Een organisatie waar men veel vrijwilligers nodig heeft is bijvoorbeeld in de zorg. De Beekwal in Eerbeek en Tolzicht in Brummen hebben onlangs nog hun vrijwilligers in het zonnetje gezet, juist om hen te laten merken dat zij gewaardeerd worden. Zij springen extra bij met taken, daar waar de betaalde kracht niet echt meer de tijd voor vrij kan maken. Samen met de bewoners een wandeling maken bijvoorbeeld of bij voorstellingen in de ontmoetingsruimtes helpen bij het koffie rond brengen en dergelijke. Nieuwe aanwas is ook hier altijd welkom.

Kijkt u eens wat u voor een vereniging kunt betekenen in uw eigen omgeving. Wellicht helpt u hen zo te blijven bestaan.

Meer berichten
 


Week 21

SCHIEREILANDDe oplossing voor week 9: