Afbeelding

Brede informatiebijeenkomst over masterplan Eerbeek

Algemeen

Deze week heeft het college van burgemeester en wethouders een nieuwe stap gezet om richting te geven aan de toekomstige ontwikkeling van papierdorp Eerbeek. Dit door voor twee belangrijke opgaven een plan van aanpak vast te stellen. Deze plannen moeten er toe leiden dat er eind 2019 een gedragen (master)plan ligt voor zowel het centrumgebied van Eerbeek als de ontwikkeling van de Eerbeekse Beek. Een cruciaal onderdeel hierbij is het betrekken van iedereen die een belang heeft in Eerbeek: van wijkraden tot ondernemers, van inwoners tot specifieke belangengroepen. Voordat het interactieve traject om te komen tot concretere plannen voor het centrumgebied en de beek, wordt in november nog een brede informatiebijeenkomst georganiseerd.

Met de vaststelling van het bestemmingsplan op 15 maart dit jaar is er weer perspectief gekomen voor allerlei ontwikkelingen in het dorp Eerbeek. Het bestemmingsplan regelt een nieuwe balans in het dorp tussen de papierindustrie, het centrumgebied en de woongebieden. Sommige ontwikkelingen die stil lagen zijn inmiddels opgepakt, denkt daarbij aan de bouw van een clusterschool en woningbouw in de wijk Lombok. Maar voor andere vraagstukken en ontwikkelkansen is eerst een nadere uitwerking nodig. Binnen de recent bekrachtigde samenwerking tussen industrie, provincie en gemeente in het project Eerbeek-Loenen 2030 is afgesproken dat de gemeente Brummen kartrekker is voor de verdere ontwikkeling van het dorpscentrum van Eerbeek en de Eerbeekse Beek. Voor beide opgaven is een plan van aanpak opgesteld dat bijdraagt aan een goed en samenhangend participatietraject. Dit moet uiteindelijk leiden tot een vastgesteld Masterplan met concrete plannen en financiële onderbouwing eind volgend jaar.

Centrumgebied

Iedereen wil graag een leefbaar en vitaal centrumgebied in Eerbeek. Er liggen volop kansen en er zijn een groot aantal – soms ook complexe – vraagstukken. Voor het gemeentebestuur is het cruciaal om alle belangen en ambities in beeld te hebben en deze in samenhang af te kunnen wegen. Het bestemmingsplan wordt verder uitgewerkt en de kansrijke ontwikkelingen worden in het masterplan vastgelegd. Denk hierbij aan ontwikkellocaties zoals de Stationsomgeving, Coldenhovenseweg, Kerstenterrein, Loenenseweg en Kloosterstraat. Of aan de herontwikkeling van het Burgersterrein met een nieuw logistiek centrum. Natuurlijk wordt hierbij ook uitdrukkelijk gekeken naar verkeerstromen en het parkeren. Kortom, veel ontwikkelkansen en uitdagingen op een relatief klein gebied. Reden te meer om met zoveel mogelijk inwoners, partners en belangengroepen hierover het gesprek aan te gaan en te komen tot haalbare plannen die Eerbeek de impuls geven waar zo lang op is gewacht.

Zichtbaar en beleefbaar

Ook voor Eerbeekse Beek – de naamgever van het dorp Eerbeek – is een Plan van Aanpak opgesteld om na de zomer van 2019 te komen tot een masterplan. Voor deze opgave gaat het hoofdzakelijk om het zichtbaar en beleefbaar maken van de beek in vooral het dorp zelf. Daar waar de beek nu nog stroomt onder de fabrieksterreinen van Veco, DS Smith en Mayr Melnhof, moet deze zo mogelijk bovengronds komen en waar mogelijk ook verlegd. Maar ook moet er verder geïnvesteerd worden in de kwaliteit van de beek, zodat deze voldoende en een constantere hoeveelheid water vervoerd. Onder andere de unieke historische Oliemolen van Eerbeek heeft hiervan profijt. Uiteraard biedt de beek ook vanuit toeristisch en recreatief oogpunt grote kansen.

Voordat een uitgebreid traject gestart wordt om voor zowel het centrumgebied als de beek alle kansen in beeld te krijgen en op haalbaarheid te toetsen, wordt een brede informatiebijeenkomst georganiseerd. Deze wordt naar verwachting in november georganiseerd. Onder andere via de speciale projectwebsite www.brummen.nl/ruimtevooreerbeek, waar veel informatie is te vinden over het programma Ruimte voor Eerbeek, wordt deze bijeenkomst aangekondigd.

Uit de krant

Afbeelding
Samen gezond oud worden in Empe en Tonden Algemeen 19 uur geleden
Moederdag met high tea en
Moederdag met live muziek bij de Vroolijke Frans Algemeen 30 apr, 13:31
Afbeelding
Claptunes eindelijk in Brummen Algemeen 30 apr, 13:20
Regionale talenten te beluisteren in Buurthuis.
Open Podium in Buurthuis Leuvenheim Algemeen 30 apr, 13:14
Landgoed Middachten ligt prachtig in De Steeg. Foto: Middachten.nl
Verhalen over landgoed Middachten Algemeen 30 apr, 11:45
Afbeelding
Eerbeek Schoon voor een afval vrij dorp Algemeen 30 apr, 11:37
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 30 apr, 11:29
Het ABBA projectkoor zong op verzoek nogmaals 'Waterloo'.
Waar een klein koor groot in kan zijn Algemeen 30 apr, 11:26
Met batdetectors zijn geluiden van vleermuizen te ervaren.
Vleermuizen mystiek en mysterieus Algemeen 30 apr, 11:19
Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00